Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Οι ρευστοποιήσεις δεν έφεραν κατρακύλα

Από την έντυπη έκδοση

* Μια θετική εξέλιξη είχαν οι αρχικά νευρικές συναλλαγές στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις με διαφορετικά αίτια για τις επιμέρους μετοχές πυροδότησε η δυναμική των τραπεζικών μετοχών. Αυτή ωστόσο ήταν από όλους σχεδόν αναμενόμενη. Την έκαναν κατά τη γνώμη μας τούρμπο οι παρατηρήσεις της JP Morgan για τις πρωταγωνίστριες των ημερών ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ. Ήταν εμμέσως πολύ ενθαρρυντικές, για όσους είχαν διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Μια άλλη πεζή προσέγγιση της εικόνας που είχαν οι συναλλαγές αφορούσε τις επερχόμενες αλλαγές σε κάποιους δείκτες. Η άνοδος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της ΚΟΥΕΣ σε αυτό αποδόθηκε, ενώ η μέτρια επίδοση της ΕΥΡΩΒ είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και οι κινήσεις των θεσμικών θα εκδηλώνονταν στις δημοπρασίες.

* Γι’ αυτό ο τζίρος ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ στις 15:45 περίπου, με αξία πακέτων έως τότε 8,6 εκατ., με τον δείκτη να έχει πάρει μια «ομαλή» κατηφόρα. Αλλά αξίζει να τονίσουμε πως την ίδια χρονική στιγμή ο ημερήσιος όγκος της ΕΥΡΩΒ είχε περάσει τα 20 εκατ. τεμάχια, και στα 21 που δεν άργησαν να έρθουν είχε πέσει στο κλείσιμο της προηγούμενης. Η ερμηνεία της κατάστασης που περιγράψαμε μπορεί να υποστηριχθεί από διάφορα σενάρια και την αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια κάθε αναγνώστριας ή αναγνώστη. Αν μπούμε στη θέση ενός θεσμικού, που θέλει να κάνει τη διαφορά στον χώρο, τότε το πιο ενδιαφέρον ερώτημα που η απάντησή του θα οδηγούσε στην απόφαση για τοποθέτηση στην αθηναϊκή αγορά με επιτυχία, έχει ως εξής: Τι σημαίνει για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων η πώληση της Chipita στα 2 δισ. ευρώ;

* Όσο για τις διακυμάνσεις του μέσου όρου χθες, δεν έχουμε παρά να δεχθούμε πως ήταν θετικότατο το φαινόμενο να κινηθεί ο Γ.Δ. από τις 873, που ήταν τιμή οριακά κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης, και με σταθερή ανοδική κίνηση έπιασε πριν από τις 15:00 τιμή πλησίον των 888 μονάδων. Αλλά ακόμα πιο θετική ήταν η παραμονή του δείκτη, από τις 14:00 έως τις 15:37, πάνω από τις 885 μονάδες, που είναι, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση, υπολογίσιμη οροφή. Μετά όμως και όσο πλησίαζε το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, για τους λόγους που περιγράψαμε στο προηγούμενο σχόλιο, ήρθε η ώρα της ενθυλάκωσης κερδών από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις. Αυτό που επίσης ακολούθησε ήταν εξίσου ανακουφιστικό. Οι ρευστοποιήσεις δεν έφεραν την κατρακύλα που συνήθως επέβαλλαν αντίστοιχες κινήσεις στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών.

* Ο Γ.Δ. στάθηκε αξιοπρεπώς γύρω από τις 884 μονάδες. Εκεί οδηγήθηκε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και μετά ήρθε η βροχή των όγκων στις δημοπρασίες και λίγο πιο μπροστά. Ο τζίρος των τραπεζικών μετοχών ήταν τελικά το 68,74% του συνολικού και έφθασε στα 212 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό πάνω από τα 308,4 εκατ. Η ΕΥΡΩΒ κατέληξε με απώλειες 2,41% στο χαμηλό ημέρας το 0,771 ευρώ με ανώτερο το 0,805. Το γιατί, όσοι διάβασαν το χθεσινό σχόλιο το γνωρίζουν. Δεν ήταν αρνητικά όσα εξέπεμπε το ταμπλό χθες και το σημαντικότερο από όλα ήταν πως όταν χρειαστούν κεφάλαια για τις μετοχές των ελληνικών εταιρειών βρίσκονται, αρκεί να υπάρχει λόγος. Ευχόμαστε να έρθει η στιγμή που θα εισρέουν κεφάλαια χωρίς συγκεκριμένο λόγο, μόνο και μόνο γιατί θα ισχύει η φήμη πως συμφέρουν επενδυτικά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Δεν είναι εύκολο να συγκρίνουν οι πολίτες τις διαφορετικές πιθανότητες αν εμβολιαστούν για να πάθουν σοβαρή ζημιά με κίνδυνο θρόμβωσης, από το να μην εμβολιαστούν, με κίνδυνο να πεθάνουν ή να αποκτήσουν ανήκεστες βλάβες αν τους αρπάξει ο Covid-19. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη, ωστόσο για τους ειδικούς στην επικοινωνία. Για να καταλάβουν πως όταν επαναλαμβάνεται μια αρνητική είδηση για καιρό η επίδραση που έχει στους περισσότερους ανθρώπους εξασθενεί… επικίνδυνα. Έτσι, για παράδειγμα, η επανάληψη του πόσο επικίνδυνη ήταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ουσία αδυνατίζει τα όσα αρνητικά κράτησε ο καθένας από αυτή. Αντίστοιχα, η επανάληψη του πόσο ανίκανη είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ., ακόμα και όταν μια υφιστάμενη αρνητική εξέλιξη δεν μπορεί να σχετιστεί με παράγοντες που ελέγχονται από τη χώρα. Αν και αυτή τη φορά η προοδευτική(;) αντιπολίτευση πανηγυρίζει, επειδή η κυβέρνηση… απέτυχε να νομοθετηθεί το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές όσων και με δική τους ευθύνη ξενιτεύτηκαν.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης