Skip to main content

Με κάρτες και άτοκες δόσεις η αποπληρωμή των φόρων

Από την έντυπη έκδοση

Με πιστωτικές κάρτες και με χρήση της δυνατότητας άτοκων δόσεων πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό φόρους οι πολίτες. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί εκ νέου στη χρήση πίστωσης μέσω καρτών, όπου πάντως υπάρχει η ευχέρεια αφού σε πάμπολλες περιπτώσεις είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα όρια είτε οι τράπεζες έχουν καταγγείλει τις συμβάσεις «κόβοντας» τα πλαστικά εξαιτίας των καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών υποχώρησε στα 2,6 εκατ., μειωμένος κατά 100.000 περίπου σε σχέση με το 2015 και κατά 300.000 σε σύγκριση με το 2014.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7%, σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015, αύξηση την οποία η ΤτΕ αποδίδει κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών καρτών.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των καρτών που βρίσκονται σε κυκλοφορία συνδέεται άμεσα με την αρνητική οικονομική συγκυρία και την αντίστοιχη αδυναμία των κατόχων τους να τις αποπληρώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε τη μη χρήση και την επιστροφή των καρτών στους εκδότες από τους ίδιους τους δανειολήπτες είτε την καταγγελία των συμβάσεων και την απενεργοποίηση των καρτών από τις τράπεζες. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις εφόσον επαρκεί το διαθέσιμο όριο. Εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.

Σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του αριθμού των πιστωτικών καρτών, οι χρεωστικές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και το 2016. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 8% και ανήλθε σε 12,4 εκατ. στο τέλος του 2016.

Η αναλογία των δύο μέσων πληρωμών στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών την τριετία 2014-2016, αποτυπώνει αυξητική τάση στις χρεωστικές κάρτες, καθώς αποτελούν το βασικότερο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών λόγω των capital controls.

Το 2016 διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθηκε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερες συναλλαγές μικρότερης αξίας.