Τις πρώτες επιπτώσεις της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει η Saxo Bank, σε σημερινό της σημείωμα.
Όπως επισημαίνει αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα και η Ε.Ε. θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα περιμένει την Βρετανία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.
Μακροπρόθεσμα – σύμφωνα με την Saxo Bank – αυτά είναι καλά νέα για τους Ευρωπαίους, αλλά με βραχυπρόθεσμο κόπο και αβεβαιότητα. Η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα πρέπει να επισπευτεί σημαντικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί πια να συνεχίσει να αγνοεί τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη, τονίζει ενδεικτικά.
Το μήνυμα της κάλπης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Saxo Bank, Στεν Γιάκομπσεν, είναι το εξής: «Η χώρα έχει διασπαστεί, η κινδυνολογία έστρεψε τους ψηφοφόρους από την παραμονή στην έξοδο, οι ψηφοφόροι δείχνουν δύο δάχτυλα στην Βουλή, έχουμε μπροστά μας το σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο, τα τρία βασικά κόμματα στη Βρετανία υποστήριξαν εκστρατείες υπέρ της παραμονής και τελικά απέτυχαν…»
«Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι για το οποίο είχα προειδοποιήσει την αγορά και στο παρελθόν: το κοινωνικό συμβόλαιο ακυρώθηκε από τους ψηφοφόρους στη Βρετανία και ακόμη περισσότερο μέσα στην Ε.Ε. Η συμφωνία που πέτυχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με την Ε.Ε. έδωσε το έναυσμα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατακερματισμένη Ευρώπη όπου μια Υπερ-πολιτεία φαντάζει πια πολύ δύσκολη» προσθέτει ο αναλυτής.
Ο Ντείβιντ Κάμερον, όπως υπενθυμίζει, ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του, αλλά το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στην Downing Street για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να στήσει την ομάδα που θα διαπραγματευτεί την έξοδο με την Ε.Ε. «Θυμηθείτε ότι το άρθρο 50 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, συν μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία θα ρυθμίσει εκ νέου τους κανόνες της νέας της σχέσης με την Ε.Ε.»
Η ψήφος για το Brexit – καταλήγει ο ίδιος – αναμένεται, επίσης, να δώσει ώθηση σε αντίστοιχες αντικαθεστωτικές καμπάνιες σε Ισπανία (με διεξαγωγή εκλογών την επόμενη εβδομάδα) και Γαλλία (με εκλογές στις αρχές του 2017) και θα επιβεβαιώσει ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τράμπ ίσως έχει τελικά ελπίδες να εκλεγεί.