Skip to main content

«Σήμα» από το επιτόκιο των εντόκων

Από την έντυπη έκδοση

Θεαματική πτώση του επιτοκίου των τρίμηνων εντόκων γραμματίων καταγράφηκε στη χθεσινή δημοπρασία, η οποία συνοδεύτηκε και από αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων, αλλά και ξένων θεσμικών επενδυτών, εξέλιξη που συντηρεί και ενισχύσει τις προσδοκίες για έξοδο στις αγορές.

Ειδικότερα το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 2,33%, από 2,70% που ήταν τόσο στην προηγούμενη δημοπρασία, αλλά και σταθερό για διάστημα 27 μηνών, από τον Μάρτιο του 2015.

Προηγήθηκε η αποκλιμάκωση του επιτοκίου των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, στις 5 Ιουνίου, όταν υποχώρησε στο 2,78% από 2,97% που ήταν «καρφωμένο» επίσης από τον Μάρτιο του 2015, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που καταγράφονται για τους ελληνικούς τίτλους όλων των διαρκειών.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την προοπτική εξόδου στις αγορές, χωρίς όμως να τη διασφαλίζει, αφού το ύψος των επιτοκίων παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, προστίθεται στις ευνοϊκές τάσεις που κυριαρχούν και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η χθεσινή δημοπρασία

Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χθεσινής δημοπρασίας, αξιοσημείωτος είναι ο όγκος των προσφορών. Για πρώτη φορά έπειτα από μια διετία οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό. Ειδικότερα το ύψος της δημοπρασίας ήταν 625 εκατ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές Ελλήνων και ξένων θεσμικών διαμορφώθηκαν σε 1.154 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 1,85 φορές. Στην προηγούμενη δημοπρασία, καθώς και σε όλες τις προγενέστερες της τελευταίας διετίας, ο δείκτης υπερκάλυψης των προσφορών ήταν 1,30 φορές. Δηλαδή, ακριβώς το ζητούμενο ποσό συν το 30% των μη ανταγωνιστικών προσφορών, που απορροφάται κάθε φορά την ημέρα της δημοπρασίας. Στην ουσία, δηλαδή, τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, που κατείχαν από τον Μάρτιο του 2015 οι ελληνικές τράπεζες τα ανανέωναν κάθε μήνα, σε κάθε δημοπρασία με το ίδιο ποσό και το ίδιο επιτόκιο. Δηλαδή οι προσφορές ίσα που επαρκούσαν για την ανανέωση των τίτλων που κυκλοφορούσαν και έληγαν.

Επίσης, στον δεύτερο γύρο των μη ανταγωνιστικών προσφορών, αντλούνταν επιπλέον 30%, με τις προσφορές, μέχρι πρότινος, να είναι ακριβώς στο ποσό που απορροφούσε ο ΟΔΔΗΧ.

Από τη χθεσινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων, η εικόνα αλλάζει, καθώς μπαίνουν και νέοι «παίκτες» στην αγορά, ειδικά από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμους τίτλους, με τον ανταγωνισμό να συμπιέζει τα επιτόκια.
Στο πλαίσιο αυτό, στη χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων, το ύψος της έκδοσης ήταν 625 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές ανήλθαν σε 1.154 εκατ. και αντλήθηκαν συνολικά 812,5 εκατ. ευρώ (625 +187,5 οι μη ανταγωνιστικές προσφορές).
Στον δεύτερο γύρο των μη ανταγωνιστικών προφορών θα απορροφηθεί επιπλέον ποσό της τάξης των 187,5 εκατ. ευρώ (30% του αρχικού ποσού), ώστε το συνολικό ύψος της δημοπρασία να φτάσει σε 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή για πρώτη φορά, ύστερα από μια διετία, ο όγκος των προσφορών υπερβαίνει το συνολικό ποσό που προτίθεται να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ.

Στάση αναμονής στα ομόλογα

Σταθεροποιητικό παραμένει το κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, εν μέσω της πληθώρας φημολογιών για έξοδο της Αθήνας στις αγορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό τον τελευταίο καιρό και θα μπορούσε να επιτρέψει μία τέτοια κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, traders της αγοράς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους θεωρούν κάπως πρώιμες όλες αυτές τις συζητήσεις, τη στιγμή που επίκεινται οι γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Ιούλιο του 2017 (που λήγει τη Δευτέρα) διαμορφώθηκε χθες στο 2,9%, ενώ του ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2019 παρέμεινε και χθες σταθερή στο 3,5%. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινήθηκε και χθες στο 5,3% με το spread σταθερά κάτω από το φράγμα των 500 μονάδων βάσης, στις 478 μονάδες βάσης. Δεν καταγράφηκε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο, αναμένοντας τις περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με νέα έκδοση ομολόγου.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης παρατηρείται έντονη κινητικότητα όσον αφορά τη νέα προσφορά, καθώς πολλές χώρες σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ρευστότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα αντλήθηκαν περίπου 18 δισ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η νέα προσφορά να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία εξέδωσε χθες το πλέον μακροπρόθεσμο ομόλογο από το 2009, διάρκειας 28 ετών, καθώς και 10ετές ομόλογο.