Skip to main content

ΕIU: «Ελαττωματική» η δημοκρατία στην Ελλάδα

H Eλλάδα μπορεί μεν να βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη χωρών, κατατάσσεται όμως στις «ελαττωματικές δημοκρατίες», ενώ, βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 20 χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας 2019 του ΕΙU.

Σε κατηγορίες όπως η λειτουργία της γενικής κυβέρνησης, η βαθμολογία της χώρας μας είναι κάτω του μέσου όρου, ενώ προβληματική είναι και η πολιτική συμμετοχή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΙU, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με την τελευταία θέση να καταλαμβάνει η Τουρκία. Η χαμηλή βαθμολογία οφείλεται στις χαμηλές επιδόσεις σε επιμέρους κατηγορίες, όπως η λειτουργία της κυβέρνησης, όπου το σκορ είναι κάτω του μέσου όρου(4,86). Προβλήματα εντοπίζονται και στην πολιτική συμμετοχή, ενώ διαπιστώνεται υστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και στις ελευθερίες των πολιτών. 

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που κατάφεραν το 2019 να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους και τη θέση τους στη γενική κατάταξη. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 39η θέση με σκορ 7,43, από 7,29 στην έκθεση του 2018 και του 2019. 

Η μέση βαθμολογία της Δυτικής Ευρώπης στον Δείκτη Δημοκρατίας ήταν σταθερή το 2019 έναντι του 2018, στο 8,35, έχοντας υποχωρήσει οριακά τα τρία προηγούμενα χρόνια. Οι ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν επτά από τις δέκα πρώτες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης, μεταξύ των οποίων και τις τρεις πρώτες θέσεις: Η Νορβηγία έχει τα σκήπτρα, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και την Σουηδία. Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην 4η θέση και η Φινλανδία συμπληρώνει την πεντάδα. 

Παράλληλα, η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανευθεί για τον μεγαλύτερο αριθμό χωρών με «πλήρη δημοκρατία» από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, συνολικά 15. Η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό «υβριδικό καθεστώς» στην περιοχή.

Διεθνώς, το μέσο παγκόσμιο σκορ του Δείκτη Δημοκρατίας υποχώρησε στο 5,44 το 2019 από 5,48 το 2018 (με κλίμακα 0-10). Πρόκειται για τον χειρότερο μέσο όρο από την πρώτη χρονιά σύστασης του δείκτη, το 2006. Το αποτέλεμα του 2019 ήταν χειρότερο και από του 2010, κατά την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η υποχώρηση οφείλεται στην απότομη επιδείνωση σε Λατινική Αμερική και Υποσαχάριο Αφρική και, σε λιγότερο βαθμό σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Ρξαίρεση στον γενικότερο κανόνα επιδείνωσης η Βόρειος Αμερικής με βελτίωση της βαθμολογίας σε Καναδά και ΗΠΑ. Εν γένει, το 2019 68 χώρες είδαν υποχώρηση της βαθμολογίας τους, και σχεδόν 65 βελτίωση. 34 έμειναν σταθερές.

 Ο Δείκτης Δημοκρατίας καταρτίζεται από τις επιδόσεις σε πέντε επιμέρους κατηγορίες: Την εκλογική διαδικασία, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στα κοινά, την πολιτική κουλτούρα και τις ατομικές ελευθερίες.

naftemporiki.gr