Skip to main content

Market Beat: Μεγαλώνει η νευρικότητα καθώς διεξάγεται το Βρετανικό δημοψήφισμα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα είναι η μέρα που κάτω από σκληρές καιρικές συνθήκες διεξάγεται στη Βρετανία το δημοψήφισμα που το ερώτημά του έθεσε τις αγορές σε καθεστώς υψηλής νευρικότητας και τους πολιτικούς προ μεγάλων διδαγμάτων για το μέλλον της πολιτικής στην Ευρώπη. Σήμερα οι πολίτες δεν θα ενημερώνονται για τα exit polls αλλά οι Τράπεζες και οι αγορές να πληροφορούνται την εξέλιξή τους με αποτέλεσμα να προβλέπεται αυξημένη νευρικότητα. Οι παραδοσιακοί διαχειριστές κεφαλαίου είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν στις παρυφές των συναλλαγών όπως προκύπτει από πολλές πηγές πληροφόρησης.

Μια δημοσκόπηση της Bank of America Merill Lynch με διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι τα μετρητά βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους από το Νοέμβριο του 2001. Ορισμένοι επενδυτές όπως ο George Soros αναμένουν ότι η αξία της βρετανικής λίρας να μειωθεί έως και κατά 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, σε περίπτωση μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ. Οι αγορές εξακολουθούν να είναι απίστευτα νευρικές και κάποιες απότομες κινήσεις της αγοράς είναι πιθανές κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Οι δείκτες μεταβλητότητας της αγοράς κινήθηκαν ανοδικά στην πορεία μέχρι το δημοψήφισμα. Ένας μετρητής μεταβλητότητας για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχει αναρριχηθεί σε πάνω από τις 25 μονάδες σε σύγκριση με περίπου τις 18 στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο πιο δημοφιλής δείκτης VIX για τις αγορές των ΗΠΑ  πλησίασε στα υψηλότερα επίπεδα που έχει δει φέτος.

Πριν από την ψηφοφορία, οι αγορές συναλλάγματος  και οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς κινήθηκαν στοχεύοντας να ενισχύσουν τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Την τελευταία μέρα, χωρίς γνώση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, η νευρικότητα στο ΧΑ είναι δεδομένη. Γιατί δεν είναι δυνατό να μην έχουμε συμμετοχή των επενδυτών που κυνηγούν την αυξημένη νευρικότητα για να εφαρμόσουν τακτικές με κινήσεις intraday ενώ οι παραδοσιακά κινούμενοι επαγγελματίες φροντίζουν να βρεθούν με αυξημένη ρευστότητα προ τόσο σημαντικού αντίκτυπου γεγονός.

Για αυτό δεν είναι κατά την εκτίμησή μας δυνατό να μετρήσουν οι θεσμικοί σήμερα την άρση του waiver από την ΕΚΤ που είναι εξέλιξη θετική για τις Τράπεζες. Αν και οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν ότι το άμεσο όφελος για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα υπολογίζεται στα 150 ως 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι Τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δις ευρώ τον δανεισμό τους από τον ELA καθώς θα τον μεταφέρουν στο Ευρωσύστημα.

Οι επενδυτές του ΧΑ χθες έκαναν αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές. Έδωσαν χώρο σε μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου και για τις τράπεζες επιφύλαξαν μικτή αντιμετώπιση με πιέσεις στο πρώτο μέρος και προσπάθεια να τινάξουν την αχλαδιά. Δηλαδή να επιτρέψουν στους γρήγορους παίκτες να κάνουν αυτό που θεωρούν συμφέρον τους για να κάνουν κατόπιν οι ισχυροί τις κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν στον δικό τους στόχο απερίσπαστοι. Αυτός δεν είναι άλλος από το να προλάβουν την πιθανότερη κίνηση των τιμών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, κινείται συντονισμένα με τις Διεθνείς Αγορές, σε ανοδική πορεία που χθες δεν είχε σχέση με το βάθος της αγοράς αλλά με την ποιότητα των στόχων των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές.

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν αυξανόμενη ορμή για το στρατόπεδο του “Remain” που βοήθησαν στην τόνωση της διάθεσης στις παγκόσμιες αγορές για ανάληψη κινδύνου και έχουν επιβαρύνει τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα γερμανικά ομόλογα και το ιαπωνικό γεν από την Παρασκευή. Αλλά πολλοί επενδυτές αποφεύγουν τη συμμετοχή στις συναλλαγές γιατί οι προτιμήσεις για το δημοψήφισμα παραμένουν πολύ κοντά. Σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδυτές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη κάθε τύπου επενδυτικά κριτήρια και κινούν τα κεφάλαιά τους βάσει των εντυπώσεων που προκαλεί η παρακολούθηση της μάχης μεταξύ του στρατοπέδου για το Brexit κόντρα σε αυτό για το Bremain. Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά το έχει ρίξει στο στοίχημα για την απόφαση των Βρετανών που θα αποτυπωθεί σήμερα στις κάλπες και αύριο θα γίνει παγκόσμια γνωστή. Οι επενδυτές στα παράγωγα πάντως, επιμένουν πως σήμερα δύσκολα να υπερισχύσουν οι αγοραστές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά πτωτικά έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,27% στις 17.780,90 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε πτώση κατά 0,22% στις 4.833,32 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,17% στις 2.085,95 μονάδες.

Οι Αμερικανοί επενδυτές αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης, καθώς όπως προειδοποίησε και χθες, η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, ένα ενδεχόμενο Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9.00 (ώρα Ελλάδας), με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι τελικώς, έστω και οριακά, οι Βρετανοί θα ταχθούν υπέρ της Ε.Ε.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας, αυξήθηκε ο αριθμός των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,8% έναντι του Απριλίου του 2016 και στο 4,5% έναντι του Μαΐου του 2015 (το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2007).

Κατά το διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου, ο αριθμός των πωλήσεων ανήλθε σε 5,53 εκατ. κατοικίες, έναντι 5,55 εκατ. των εκτιμήσεων και 5,43 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 239.700 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,7%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια ανοδικά έκλεισαν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές περιορίστηκαν σε επιφυλακτικές κινήσεις, εν όψει και του αυριανού κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 6.261 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,55% στις 10.071 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στις 4.380 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,38% στις 341,32 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των HSBC, Royal Bank of Scotland και Standard Chartered εμφάνισαν κέρδη της τάξης του 2%, ενώ από την πλευρά της, η Julius Bear ενισχύθηκε κατά 1,40%, στον απόηχο της αύξησης της τιμής – στόχου από τη Citigroup.

Οι κάλπες στη Βρετανία θα ανοίξουν στις 9.00 (ώρα Ελλάδας), με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι τελικώς, έστω και οριακά, οι Βρετανοί θα ταχθούν υπέρ της Ε.Ε. Ενδεικτικά, η Citigroup αναμένει οριακή νίκη του Bremain, καθώς εκτιμά ότι οι πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 60%. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Opinium, δίνει προβάδισμα στο Brexit με 45% έναντι 44% του Bremain.

Από την πλευρά της, η UBS αναμένει πτώση του βρετανικού χρηματιστηρίου κατά 21% στις 4.900, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Βάσει των διακυμάνσεων των τελευταίων ημερών, υπάρχει σημαντικό περιθώριο πτώσης, εφόσον επικρατήσει το “Leave”» αναφέρει η ελβετική τράπεζα. Υπό «σημαντικές πιέσεις» αναμένεται να περιέλθει και το βρετανικό νόμισμα, με την UBS να αναμένει πτώση της τάξης του 17% στα 0,90 ευρώ/στερλίνα.

Πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 30 ετών, αναμένει και η Pimco, εκτιμώντας ότι σε ενδεχόμενο Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 1,30 δολάρια έναντι των τρεχόντων επιπέδων των 1,47 δολαρίων. Παράλληλα, θεωρεί ότι η επικράτηση του «Leave» θα οδηγήσει την Bank of England σε μείωση των επιτοκίων, σε μηδενικά – αλλά όχι αρνητικά – επίπεδα.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση της ζήτησης για ευρώ και δολάρια, διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, οι ανταλλαγές στερλινών με ευρώ ή δολάρια, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Μόνο την Τρίτη (21/6) μάλιστα, η ζήτηση σημείωσε άνοδο κατά 49%. Στο διαδίκτυο, η αύξηση υπερέβη το 380%. Οι σχετικές τάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, καθώς σε περίπτωση Brexit, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται ήπια πτωτικά, εν μέσω της νευρικότητας για το βρετανικό δημοψήφισμα. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 1,54% στα 49,08 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,60% στα 49,80  δολάρια.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, κατά 17% υποχώρησαν τέλος, τα καθαρά κέρδη της Hennes & Mauritz AB (Η&Μ), στο β’ τρίμηνο του 2016, λόγω των μειωμένων πωλήσεων και του ισχυρού δολαρίου. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της σουηδικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε καθαρά κέρδη 5,357 δισ. κορωνών (649,6 εκατ. δολαρίων) έναντι 6,453 δισ. κορωνών το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές του FactSet ανέμεναν πτώση στα 5,46 δισ. κορώνες.

ΧΑ

Στην σύνοδο της Τετάρτης τη βδομάδα του δημοψηφίσματος για την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, το καθεστώς του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος διακόπηκε αν και σημειώθηκε για τρίτη σύνοδο στη σειρά άνοδος. Αυτό υπαγόρευσε και σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα η μετριοπαθής επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στις αγορές μετοχών, που οδήγησε και το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν ταλάντευση αρχικά γύρω από το κλείσιμο της Τρίτης  με μεταβολές +0,3% ως -0,3% για τον 25άρη, με τον ΓΔ με κέρδη από +0,2% ως απώλειες -0,4%. Σε ασυμφωνία, με τη σταθερή άνοδο της τάξης του +0,4% που επικρατούσε στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Τα πράγματα στην αγορά των Αθηνών δεν ήταν ξεκάθαρα από την έναρξη.  Οι τράπεζες στο ΧΑ προς το πέρας της διαπραγμάτευσης επηρέασαν θετικά σήμερα, επιβάλλοντας αυξημένης ισχύος αγοραστικό ενδιαφέρον. Αρχικά ωστόσο ήταν αυτές που επέβαλλαν πτωτική δυναμική στην αγορά. Πιθανά να μείωσε την ανησυχία η αντίδραση της κοινωνίας στην Βρετανία και η εκτίμηση των αναλυτών ότι το Brexit είναι μάλλον χαμένη υπόθεση. Ωστόσο αρκετές επιφυλάξεις υπογράμμισαν και σήμερα ότι στο εξωτερικό η ανακούφιση είχε χαμηλούς τόνους. 

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο πολύ κατώτερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πλάγια καθοδική πορεία που μετά τα πρώτα 60 λεπτά απόκτησε μεγάλη καθοδική κλίση. Από τις 11:30 ως τις 12:30 ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά και  λίγο μετά τις 12:31  σημειώθηκε το ελάχιστο που ήταν οι 602,05 από 591,02 μονάδες την Τρίτη ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 1647,39 από 1606,07 μονάδες. Ενώ το μέγιστο  εμφανίστηκε στο τέλος των δημοπρασιών και του 25άρη ορίστηκε στις 1689,41 από 1697,90 μονάδες και του ΓΔ στις 611,66 από 615,22. Όταν άρχισαν να επεμβαίνουν και οι διαχειριστές του δολαρίου, οι πιέσεις κατέβασαν τις τιμές πολύ λίγο και στο τελευταίο ημίωρο, κίνησαν τις τιμές πλάγια κρατώντας τους δείκτες κοντά στα υψηλά ημέρας. 

Ήταν συνεδρίαση που ώθησε την αγορά σε επίπεδα ψηλότερα αλλά τα μέγιστα μέρας ήταν χαμηλότερα από τα χθεσινά και η δυναμική συσσώρευσης έφερε τους δείκτες πάνω στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης  στην προσπάθεια να κλείσει για καλά ο δρόμος για τα κατώτερα έτους και βίου στο ευρώ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 2) με δυο αμετάβλητα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και το ΦΦΓΚΡΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 20 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 66,449 από 112,560 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 32,442 από 72,473 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 48,82% από 64,39% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,85%, ο CAC είχε μεταβολή +0,65%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,74%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη που εξελίχθηκε σε πλάγια πτωτική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,31% και στον S&P500 κέρδη +0,25%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,55% και έφθασε στις 611,63 από 608,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1689,41 με μεταβολή +1,35%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 2,6 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 12,3 τον 25άρη αφήνοντάς τους πάνω στο άνώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των  Μέσων Ενημέρωσης +9,21% από +5,56%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,39% από +6,37%, Τηλεπικοινωνιών +2,62% από +2,19%, Ταξίδια Αναψυχή +2,16% από +1,08%, Χημικών +2,16% από +0,00%, Τραπεζών +1,75% από +8,64%, Κατασκευές Υλικά +1,46% από +3,19%, ο 25άρης +1,35% από +4,72%, ο ΓΔ +0,55% από +3,71%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,23% από +2,00%, και Τροφίμων Ποτών +0,21% από +3,19%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών -0,99% από +3,87%, Πετρελαίου Αερίου -0,92% από +2,71%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,42% από +1,22%, Τεχνολογίας -0,43% από +0,92%, Κοινής Ωφέλειας -0,24% από +0,73%, Ακίνητης Περιουσίας -0,18% από +0,28% και ο FTSEM -0,03% από +2,47%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Εμπορίου +0,00% από +1,93% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,449 από 112,560 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,825 από 9,561 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 48,398 από 100,146 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,949 από 1,710 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,944 από 43,635 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 75,265 από 142,658 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 63 των καθοδικών σε 54 από 34 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 17.

Τεχνική ανάλυση

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις που παρουσιάσαμε την Τρίτη το πρωί:

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Έντονα πτωτική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE-25, ο οποίος σε διάστημα 3 εβδομάδων έχει χάσει τα μισά από τα κέρδη της συνολικής ανόδου από το πολυετές ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου (107,52) μέχρι το υψηλό εξαμήνου της 23ης Μαϊου (186,89).

Η κυματική ανάλυση δείχνει το επίπεδο των 147 μονάδων ως πιθανό σημείο έναρξης τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, με στόχο την αποφόρτιση της Αγοράς από τα “υπερουλημένα” επίπεδα. Στις 146 μονάδες βρίσκεται επίσης η διπλή στήριξη από τα τοπικά χαμηλά Μαρτίου και Απριλίου και αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συμπεριφορά του FTSE-25 σε αυτά τα επίπεδα. Πιθανή απώλεια και αυτών των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, θα μπορούσε να φέρει το δείκτη στην περιοχή των 137 μονάδων.

Τεχνικές αντιστάσεις τερματισμού ενός “ράλι ανακούφισης” εντοπίζονται στις 156, στις 163 και στις 167 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση η Αγορά χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα από τις 156 μονάδες (ΚΜΟ 100 ημερών) προκειμένου να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα, ουσιαστικά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Αγορά αναμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και είναι δύσκολο να αυτονομηθεί, στην παρούσα φάση, ειδικά σε περίπτωση ‘Brexit.

Σε περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει μέλος της ΕΕ, πιθανότατα και η Ελλάδα να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των υπολοίπων Αγορών, στα πλαίσια της αύξησης αποδοχής κινδύνου που θα υπάρξει διεθνώς.

Παράλληλα όμως τα ενδογενή ρίσκα είναι αρκετά. Η συμφωνία για το χρέος που εκκρεμεί, η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες αλλά και η εφαρμογή του μνημονίου, ειδικά στο κομμάτι των Αποκρατικοποιήσεων, είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ανησυχία για την δεύτερη αξιολόγηση και ειδικά για το κομμάτι των εργασιακών.

Στα θετικά της Αγοράς συγκαταλέγεται η μείωση του ρίσκου της Χώρας, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανεβάζει τις τιμές – στόχους πολλών εταιρειών και η πιθανή άρση του “waiver” για τις Ελληνικές Τράπεζες, με το όφελος να φτάνει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ.

Παράλληλα, η συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο “QE”, πιθανότατα από το τέλος της χρονιάς, αλλά και η πορεία της πολλά υποσχόμενης τουριστικής σεζόν αποτελούν νέα δυνητικά θετικά στοιχεία.

Το μεγάλο ερωτηματικό, βέβαια, που πλανάται σε όλη την Αγορά είναι η πορεία των Δημοσίων εσόδων. Ειδικότερα, τα ελαφρά πρόστιμα για τη μη απόδοση ΦΠΑ, που οδηγούν σε αυξημένη φοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λόγω φοροεπιδρομής, αποτελούν παράγοντες εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων, πολλές εταιρείες με ποιοτικά χαρακτηριστικά άντεξαν και εμφανίζουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Έχει αποδειχτεί ότι όταν βλέπουμε σε πανικό, ξεπούλημα υγιών εταιρειών κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελούν αγοραστική ευκαιρία. Είναι φρόνιμο, επομένως, σε περίπτωση “Brexit”, να δούμε ότι στον πανικό θα δημιουργηθούν εκ νέου τέτοιες ευκαιρίες.

Τεχνικά, η εικόνα στο Χ.Α. δίνει αντιστάσεις στις 630 και στις 680 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 575 μονάδες και στις 550 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές είχαν μικτή εικόνα μια μέρα με διστακτικούς τους συναλλασσόμενους, σήμερα Πέμπτη 23/6, καθώς πολλοί επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως το ιαπωνικό γιεν και το δημόσιο χρέος, καθώς μεγαλώνει το άγχος για την ψηφοφορία της Βρετανίας σχετικά με την τύχη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Στερλίνα, ο καθαρότερος τρόπος για να παίξει το “Brexit” η αγορά, ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος έξι μηνών έναντι του δολαρίου, επιβεβαιώνοντας μια εντυπωσιακή 6% αύξηση από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές κάλυψαν τις αρνητικές θέσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν ενόψει του δημοψηφίσματος αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ενώ δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν οι ψηφοφόροι να αρχίσουν να ψηφίζουν, έδειξαν το στρατόπεδο του “Remain” μπροστά, η εμπορική δραστηριότητα στις ασιατικές ώρες παρέμεινε ασταθής, χαμηλών όγκων και προσεκτική.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,2%. Πολλές αγορές στην Ασία ήταν επίπεδες έως ελαφρώς αρνητική. Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους ήταν η χρηματιστηριακή αγορά της  Ινδονησίας. Ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei οδήγησε την ομάδα των κερδισμένων.

Οι αγορές εξακολουθούν να είναι απίστευτα νευρικές και κάποιες απότομες κινήσεις της αγοράς είναι πιθανές κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Οι δείκτες μεταβλητότητας της αγοράς κινήθηκαν ανοδικά στην πορεία μέχρι το δημοψήφισμα. Ένας μετρητής μεταβλητότητας για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχει αναρριχηθεί σε πάνω από τις 25 μονάδες σε σύγκριση με περίπου τις 18 στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο πιο δημοφιλής δείκτης VIX για τις αγορές των ΗΠΑ  πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα που έχει δει φέτος.

Οι επενδυτές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο ενόψει του δημοψηφίσματος. Μια δημοσκόπηση της Bank of America Merill Lynch με διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι τα μετρητά βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους από το Νοέμβριο του 2001. Ορισμένοι επενδυτές όπως ο George Soros αναμένουν ότι η αξία της βρετανικής λίρας να μειωθεί έως και κατά 15 τοις εκατό από τα τρέχοντα επίπεδα, σε περίπτωση μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, οι αγορές συναλλάγματος  και οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς κινήθηκαν στοχεύοντας να ενισχύσουν τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων. Το ευρώ αυξήθηκε 0,4% αγοράζοντας 1,13405 δολάρια, ενώ ο δείκτης δολαρίου DXY, που καταγράφει την ισχύ για το δολάριο έναντι καλαθιού των έξι κυριότερων αντίπαλων νομισμάτων, γλίστρησε 0,1%.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τη βουτιά κάτω κατά περισσότερο από 1%, την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε μια μικρότερη από την αναμενόμενη εκταμίευση των αποθεμάτων. Το Brent κέρδισε 0,8% φθάνοντας στα 50,28 δολάρια το βαρέλι μετά την πτώση 1,5%, την Τετάρτη. Η τιμή Spot του χρυσού έπιασε το  χαμηλό δύο εβδομάδων των 1.260,36 δολαρίων η ουγγιά και τελευταία ήταν στα 1.261,24.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι έδωσε  το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Εκτιμάται ότι ρευστότητα της τάξης των 10 δισ. ευρώ θα «μεταφερθεί» από τον ELA, ο οποίος σήμερα φθάνει τα 68 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα. Με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ακόμη και στην τελική ευθεία, έχει απολεσθεί το μομέντουμ που θα προκαλούσε ένα θετικό σοκ, με αποτέλεσμα πλέον το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην επόμενη μέρα.

«Δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει η συμφωνία για τα πλεονάσματα, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι «τέτοια πλεονάσματα για το 2018 ήταν ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό».

Ως σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη. Το Forum διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης μεταξύ άλλων αποδεικνύουν ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, γεγονός που έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας».

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστική του συνέντευξη στη “Ν” ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ. Η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ΕΜΣ απο το Eurogroup, και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Πράσινο φως» για να προχωρήσει η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco άναψε κατά την συνεδρίασή της την Τετάρτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η έγκριση δόθηκε στη βάση των ακόλουθων δεσμεύσεων που ανέλαβε η Cosco έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή:

  1. Να άρει η COSCO HK τους όρους αποκλειστικότητας και να απέχει στο μέλλον από τη σύναψη ή επιβολή όρων αποκλειστικότητας στην αγορά παροχής υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εγχώριου φορτίου εμπορευματοκιβωτίων. 
  2. Να διατηρήσει τα σήμερα ισχύοντα τιμολόγια της ΟΛΠ Α.Ε. για υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εγχώριου φορτίου εμπορευματοκιβωτίων που θα παρασχεθούν στον προβλήτα Ι από την ΟΛΠ Α.Ε. μέχρι την 31.12.2017, με δυνατότητα αναγγελίας τυχόν αυξήσεων και προ του 2ου εξαμήνου 2017.

Την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ), ανακοίνωσε η Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., διευκρινίζοντας ότι το τελικό ποσό που αντλήθηκε, ανήλθε στα 397.955 ευρώ. Η ΑΜΚ πραγματοποιήθηκε μέσω της έκδοσης 663.325 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ.

Την εκλογή του Παναγιώτη Μαυρομάτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ενέκρινε η γενική συνέλευση της εταιρείας, στη σημερινή της συνεδρίαση. Ο κ. Μαυρομάτης θα αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Αντώνη Μαυρομάτη.

Σύμβαση συνεργασίας, συνολικής αξίας 400 εκατ. δολαρίων, υπέγραψε στο Ιράκ, η J&P ΑΒΑΞ, προχωρώντας στη μελέτη και κατασκευή σταθμού ενέργειας, ισχύος 1.500 MW, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινού, με τον ιδιωτικό όμιλο Mass Global Holdings και αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό project που έχει αναλάβει ελληνική εταιρεία. Η συνολική αξία του έργου, μαζί με τον τεχνικό εξοπλισμό που θα εγκαταστήσει και θα θέσει σε λειτουργία η J&P ΑΒΑΞ, ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η αμερικανική οικονομία είναι «γενικά σε καλή κατάσταση» και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ωστόσο χτυπά «καμπανάκι» για τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών που ζουν σε συνθήκες ένδειας και καλεί την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει «κατεπειγόντως» τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Σε άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ θα προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) σε περίπτωση Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών του οίκου, Μόριτς Κρέιμερ. «Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Κρέιμερ στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Κοινό ανακοινωθέν με το οποίο θα τονίζει την ετοιμότητά της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές, θα εκδόσει η ομάδα G7, εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, τα μέλη της G7 διαπραγματεύονται μια πρόταση κειμένου το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί σήμερα.

Πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 30 ετών, αναμένει η Pimco, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων εκτιμά ότι σε ενδεχόμενο Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 1,30 δολάρια έναντι των τρεχόντων επιπέδων των 1,47 δολαρίων.

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας, αυξήθηκε ο αριθμός των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,8% έναντι του Απριλίου του 2016 και στο 4,5% έναντι του Μαΐου του 2015 (το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2007). Κατά το διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου, ο αριθμός των πωλήσεων ανήλθε σε 5,53 εκατ. κατοικίες, έναντι 5,55 εκατ. των εκτιμήσεων και 5,43 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 239.700 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,7%.  

Ανησυχία για το ενδεχόμενο του Brexit εκφράζει μία στις τρεις επιχειρήσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού think – tank (δεξαμενή σκέψης) Ifo. Συγκεκριμένα, το 38% θεωρεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έχει αρνητικές συνέπειες στη γερμανική οικονομία, ενώ το 62% εκτιμά ότι επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες απασχολούν πάνω από 500 υπαλλήλους – σε ποσοστό 53% – αναμένουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους, σε περίπτωση Brexit.