Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις (π.χ. για τα αναδρομικά) και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δημοσιονομικά, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς που ξεκίνησαν την Τρίτη, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν:
- Τις 16 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
- Τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. για τα αναδρομικά) και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δημοσιονομικά.
- Τα «κόκκινα» δάνεια και το σύστημα για τη μείωσή τους που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο σύστημα στην Κομισιόν, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί και την ωρίμανση του σχεδίου που προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ.
- Το νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας (διάδοχο του «νόμου Κατσέλη») με βάση το κυπριακό μοντέλο «Εστία».
- Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα συζητηθεί εκτενώς την Τετάρτη με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Την Τρίτη δεν τέθηκε το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού.
Την Τετάρτη θα συζητηθούν και τα δημοσιονομικά. Τα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή. Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ