«Κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος». Όπως εκτιμά πάντως, «αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup» και υποστηρίζει πως μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.
Επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» ενώ σημειώνει ότι «οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για τον τρέχον έτος δεν πρόκειται να προέλθουν από τη χώρα μας, αλλά από τις χώρες στις οποίες γίνονται εκλογές».
Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των επιχειρημάτων που παραθέτει είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία -όπως σχολιάζει- «ίσως ‘γελάσει και το χειλάκι’ του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς». Δηλώνει επίσης ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα».
Άρα, όπως λέει,, «είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».
Πηγή: ΑΜΠΕ