Μπορεί η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την Ελλάδα; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το ινστιτούτο Berenberg, το οποίο βλέπει έξι λόγους ελπίδας για τη χώρα μας, αλλά και προειδοποιεί ότι απαιτείται αλλαγή του μίγματος πολιτική, με προτεραιότητα στη μείωση φόρων.
Οι έξι λόγοι, που γεννούν αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας στη μετά το πρόγραμμα εποχή, είναι σύμφωνα με τους αναλυτές του Berenberg οι ακόλουθοι:
1) Η χώρα εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν την ανάπτυξη
2) Συρρίκνωσε το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών
3) Βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της
4) Ανέκαμψε η αγορά εργασίας
5) Μειώθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων
6) Εξασφαλίστηκαν περισσότεροα κεφάλαια από την Ε.Ε. για την προώθηση επενδύσεων.
Ωστόσο υπάρχουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις, που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει: Αυτές είναι: το υψηλό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), το μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, οι αδύναμες επιδόσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και η μετανάστευση.
Το ινστιτούτο προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2% φέτος, με επιτάχυνση στο 2,2% το 2019 και στο 2,4% το 2020. Ωστόσο επισημαίνει πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι δεδομένες. Όπως υπενθυμίζει η ελληνική οικονομία ήταν σε τροχιά ανάκαμψης και το 2014, αλλά η σύγκρουση της χώρας υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους πιστωτές οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ σημαντικό στήριγμα, εφόσον όμως η χώρα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και μειώσει τους φόρους, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.
naftemporiki.gr