Skip to main content

Market Beat: Μεγαλώνει η επιφυλακτικότητα καθώς πλησιάζει το Βρετανικό δημοψήφισμα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Για δεύτερη σύνοδο στη σειρά, η αγορά της Αθήνας με βιασύνη εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή του κλίματος στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα σε δυο μέρες ο ΓΔ να ενισχυθεί κατά +9,3% και ο Τραπεζικός Δείκτης +26,9%. Με καθυστέρηση λόγω της αργίας το ΧΑ, με τους ολοκαίνουργους δείκτες (FTSE25 X 10 και ΔΤΡX20)  κινήθηκε ανοδικά, πρώτα με βάση το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τραπεζικές μετοχές και όταν αυτό εμφάνισε σημάδια κόπωσης, οι ισχυροί θεσμικοί άρχισαν τις επίμονες αγορές σε άλλα blue chip.

Κάθε έμπειρος και λογικά σκεπτόμενος επενδυτής, μπορεί να σκεφτεί πως όσα γίνονται στο ταμπλό το διήμερο, τα δημιουργούν εκείνοι που ξεφόρτωναν μετά μανίας στο οκταήμερο της καθόδου λόγω Brexit. Μόλις κόπασε ο φόβος τους, σκέφτηκαν πως δεν αξίζει να αφήσουν και κάποιον άλλον να κερδίσει από τις ευκαιρίες που δημιούργησε το δικό τους ξεπούλημα. Αλλά δεν υπάρχει «αγνός» κυνηγός κερδών από κινήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, που να μην αισθάνθηκε την ανάγκη να ξεφορτώσει ότι θέσεις πιθανά είχε σχηματίσει, μετά την παρακολούθηση της έναρξης χθες. Και τελικά κοιμήθηκαν μακάρια όσοι ξεφόρτωσαν με τον 25άρη στις 1697,90 μονάδες και άνοδο κατά +6,66%.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδυτές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη κάθε είδους επενδυτικά κριτήρια και κινούν τα κεφάλαιά τους βάσει των εντυπώσεων που προκαλεί η παρακολούθηση της μάχης μεταξύ του στρατοπέδου για το Brexit, κόντρα σε αυτό για το Bremain. Επειδή οι πιο άμεσες και ορατές επιπτώσεις από το ενδεχόμενο του Brexit θα τις υποστούν κατά τους αναλυτές οι τράπεζες, ο κλάδος αποτέλεσε το επίκεντρο των θετικών και αρνητικών στοιχημάτων. Στο ΧΑ αυτό ήταν ένας ακόμα λόγος για την νευρικότητα στην κίνηση των δεικτών αφού είναι μια καθαρά τραπεζοκεντρική αγορά.

Ωστόσο χθες τα μεγαλύτερα κέρδη ενδοσυνεδριακά σημείωναν από το αντιτραπεζικό μπλοκ οι ΜΠΕΛΑ που έφθασε ως τα 11,47 ευρώ, με κέρδη +8,31% και κλείσιμο στο +7,08%, ΒΙΟ ως τα 1,40 ευρώ, με κέρδη +7,69% και κλείσιμο στο +4,62% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έπιασε τα 1,50 ευρώ, με άνοδο τότε +8,70% και κλείσιμο στο +5,07%. Η δική τους συνεισφορά, σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν συνολικά τις συναλλαγές, συνέβαλλε στο να γυρίσουν ανοδικά οι δείκτες ενδοσυνεδριακά και επίσης χωρίς μετοχές με άνοδο εκτός του τραπεζικού κλάδου η τρέχουσα κίνηση έχει όρια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης, στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 17.829,73 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,14% στις 4.843,76 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,27% στις 2.088,90 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Micron Technology και Microsoft κινήθηκαν ανοδικά κατά 3% και 2% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Morgan Stanley ενισχύθηκε κατά 1,16% και της Bank of America κατά 0,59%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε απώλειες, για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 1,05% στα 48,95 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,38% στα 50,46 δολάρια.

Σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς αλλά και της αμερικανικής οικονομίας «βλέπει» από την πλευρά της, η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. «Η ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε η Γέλεν και κάλεσε τους Βρετανούς να μείνουν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όσον αφορά το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, επισήμανε την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές. Αναφορά έκανε και στην αμερικανική οικονομία, σημειώνοντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι αναμένεται να θέσουν υπό κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ΗΠΑ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, διψήφια αύξηση εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου (Μάρτιος – Μάιος), τα καθαρά αποτελέσματα της Lennar Corp, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή κατοικιών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανήλθαν στα 218,5 εκατ. δολάρια ή 0,95 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 183,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 15% στα 2,75 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,86 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 2,53 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, την εξαγορά της Dematic Corp, έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η γερμανική Kion Group, η οποία ειδικεύεται στην παροχή εξοπλισμού αποθηκών. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του έτους, καθώς βρίσκεται υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών. Σημειώνεται ότι η Dematic Corp δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου, 3 δισ. ευρώ, από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά τερμάτισαν και την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση από το προβάδισμα του «Bremain» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 6.226 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,54% στις 10.015 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,61% στις 4.367 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,70% στις 340,04 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Agricole εμφάνισε κέρδη κατά 1,40% και της Banca Popolare Sc κατά 0,35%. Στον ενεργειακό κλάδο αντίθετα, οι μετοχές των Rio Tinto και Anglo American υποχώρησαν κατά 0,44% και 1,75% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει  απώλειες, για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 2,15% στα 48,31 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,88% στα 49,70 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο επικεφαλής της EKT, Mάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. «Έχουμε προχωρήσει σ’ όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες» δήλωσε και εκτίμησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τον αντίκτυπο της βρετανικής ψήφου στις αγορές και την οικονομία».

Στο μεταξύ, εταιρικά ομόλογα, αξίας σχεδόν 2 δις ευρώ, αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στις χώρες της Ευρωζώνης. Συνολικά, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του προγράμματος, η ΕΚΤ έχει προβεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων 2,25 δισ. ευρώ, με τον μηνιαίο στόχο να ορίζεται στα 8 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ, όπως έχει επισημάνει, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει – τουλάχιστον έως τις 18 Ιουλίου – το είδος των ομολόγων που έχει αγοράσει. Διευκρινίζεται ότι επιλέξιμα είναι μόνο τα ομόλογα εταιρειών, τα οποία αξιολογούνται ως «επενδύσιμα» από τους βασικούς οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P, Moody’s, και DBRS).

Στη Βρετανία, την περικοπή 900 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως, υποστηρικτικές και τεχνολογικές θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η βρετανική τράπεζα έχει προβεί στην απόλυση του 5% του συνολικού της εργατικού δυναμικού.

Όσον αφορά τη Γερμανία, αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των αναλυτών – επενδυτών για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 19,2 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 6,4 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 4,8 μονάδες, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με το βρετανικό δημοψήφισμα. Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών ενισχύθηκε κατά 1,4 μονάδες, στις 54,5 μονάδες.

Την ίδια ώρα, αύριο ξεκινάει το πρόγραμμα χορήγησης τετραετών δανείων με μηδενικό επιτόκιο (TLTRO-II) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο της προσπάθεια της ΕΚΤ να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η συνολική ρευστότητα προς τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι πιθανόν να αγγίξει τα 50 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο αρχικά, θα ισούται με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μηδενικό. Αργότερα, ωστόσο, μπορεί να μειωθεί έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, δηλαδή στο -0,4%, υπό την προϋπόθεση οι τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν κατά 2,5% έως τον Ιανουάριο του 2018.

Συγχρόνως, αποδεκτό έκανε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απορρίπτοντας τις γερμανικές προσφυγές. Η απόφαση του δικαστηρίου βάζει τέλος σε μία πολυετή δικαστική διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και της Bundesbank, στον απόηχο της απόφασης του Μάριο Ντράγκι, το 2012, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο φέρει το όνομα Outright Μonetaty Τransactions (OMT), φημολογείται ότι θα τεθεί σε ισχύ, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.

ΧΑ

Λεπτό και εκατομμύριο, ήταν ο ρυθμός συναλλαγών στο ΧΑ τα πρώτα οκτώ λεπτά, με 47 μετοχές να εμφανίζουν συναλλαγές. Στο τέταρτο της ώρας, οι μετοχές με πράξεις ήταν 57 και στο πρώτο δεκάλεπτο ο ΓΔ κέρδιζε πάνω από +4% και ο 25άρης περισσότερο από +6%. Εκτιμούμε ότι 15 περίπου λεπτά χρειάστηκαν για να «ηρεμίσουν» οι συναλλαγές. Γιατί το άνοιγμα και η έναρξη έγιναν κάτω από το πνεύμα του «δώσε και εμένα μπάρμπα», που θύμιζε αναξιοπαθούντες πολίτες μπροστά από φορτηγό με «τζάμπα» καρπούζια. Το φρούτο επιλέχθηκε για τη γνωστή έκφραση που συνοδεύει μερικές φορές το…. «σφάξιμο» του και την ανακάλυψη, ότι ήταν… «μάπα το καρπούζι». Ωστόσο στο ταμπλό χθες τίποτε δεν ήταν «τζάμπα». Αντίθετα οι πωλητές διατήρησαν ψηλά τις τιμές ως το πέρας των συναλλαγών. Αλλά στο ενδιάμεσο δεν παρουσιάστηκε πιθανότητα να ξεπεραστούν τα μέγιστα του πρώτου τέταρτου.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, το καθεστώς του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και σημειώθηκε για δεύτερη σύνοδο στη σειρά γενικευμένη άνοδος. Μετά από σειρά συνόδων με αρνητικό πρόσημο στόχο αγοραστικού ενδιαφέροντος αποτέλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών του ταμπλό από τις πρώτες ώρες ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτό υπαγόρευσε σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα η μετριοπαθής επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στις αγορές μετοχών, που οδήγησε και το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν άνοδος αρχικά της τάξης του +0,8% που πλησίασε το +6,66% για τον 25άρη, με τον ΓΔ με κέρδη ως το +4,89%. Σε συμφωνία, αλλά όχι ισοδύναμη σε κέρδη με τη σταθερή άνοδο της τάξης του +0,4% που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο ανώτερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς κατακόρυφη ανοδική πορεία που μετά τα πρώτα 5 -10 λεπτά έγινε πλάγια. Από τις 10:30 ως τις 10:40 ο ΓΔ κινήθηκε με σχεδόν κατακόρυφη ανοδική κλίση. Λίγο πριν στις 10:35  σημειώθηκε  το μέγιστο του 25άρη στις 1697,90 από 1597,8 μονάδες την Παρασκευή και του ΓΔ στις 615,22 από 587,88. Όταν άρχισαν να επεμβαίνουν και οι διαχειριστές του δολαρίου, οι πιέσεις κατέβασαν τις τιμές πολύ λίγο και στο τελευταίο ημίωρο, κίνησαν τις τιμές πλάγια κρατώντας τους δείκτες κοντά στα υψηλά ημέρας.  Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του ελάχιστου ταυτίστηκε με την τιμή ανοίγματος και ήταν οι  591,02 από 558,64 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 1606,07 από 1488,5 μονάδες. 

Οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, ωστόσο εκτινάχθηκαν απότομα με σκαλοπάτια υψηλών μόνο μια φορά, στο πρώτο μέρος από τις 10:30 ως τις 10:41. Στο κλείσιμο, για τον ΓΔ και τον 25άρη, επέδρασαν οι δημοπρασίες και έγινε ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο που τους άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ήταν συνεδρίαση που ώθησε την αγορά σε επίπεδα ψηλότερα από εύκολα ξεπερασμένες στην κάθοδο στηρίξεις και έφερε τους δείκτες πάνω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης  στην προσπάθεια να κλείσει για καλά ο δρόμος για τα κατώτερα έτους και βίου στο ευρώ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 2) με ένα αμετάβλητο την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 5 είχαν πτώση και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 112,560 από 100,720 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 72,473 από 53,616 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 64,39% από 53,23% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,49%, ο CAC είχε μεταβολή +0,59%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,06%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη που εξελίχθηκε σε πλάγια πτωτική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,10% και στον S&P500 κέρδη +0,14%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,71% και έφθασε στις 608,29 από 586,55 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1666,93 από  1591,82 με μεταβολή +4,72%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 1,2 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 5 τον 25άρη αφήνοντάς τους πλησίον του ανώτερου του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των  Τραπεζών +8,64% από +16,86%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +6,37% από +1,40%, Μέσων Ενημέρωσης +5,56% από +0,00%, ο 25άρης +4,72% από +7,40%, Πρώτων Υλών +3,87% από +4,87%, ο ΓΔ +3,71% από +5,40%,Τροφίμων Ποτών +3,19% από +3,83%, Κατασκευές Υλικά +3,19% από -1,01%,  Πετρελαίου Αερίου +2,71% από +3,02%, ο FTSEM +2,47% από +3,77%, Τηλεπικοινωνιών +2,19% από +5,52%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,00% από +2,95%, Εμπορίου +1,93% από +2,54%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,22% από +3,65%, Ταξίδια Αναψυχή +1,08% από +3,87%, Τεχνολογίας +0,92% από +1,52%, Κοινής Ωφέλειας +0,73% από +3,67%, και Ακίνητης Περιουσίας +0,28% από +2,31%. Στον αντίποδα με απώλειες δεν εμφανίστηκαν εταιρίες. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Χημικών+0,00% από +2,21%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,560 από 100,720 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,561 από 1,488 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 100,146 από 97,509 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,710 από 0,924 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,635 από 42,168 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 142,658 από 144,269 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 71 των καθοδικών σε 34 από 30 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 12.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί, χθες έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία από την αρχή ως το τέλος. Το μέγιστο μέρας στις 1697,90 μονάδες, (σημειώθηκε στις 10:35) και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +6,66%. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια πορεία εντός ζώνης με ελάχιστό της στις 1657,5 μονάδες και το ανώτερο 1690. Το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 1606,07 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,411 εκατ. ευρώ. 

Διακινήθηκαν 1715 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας τις 1679,00 μονάδες και κατώτερο τις 1620,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 1654,00 μονάδες, με μεταβολή +3,75% από την εκκαθάριση της 17/6 στις 1594,25 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 253 ΣΜΕ.Ο δείκτης έκλεισε στις 1666,93 μονάδες με κέρδη +4,72%.

Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά (Ιουλίου) ορίστηκε στις 1644,00 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 1645,00 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου στα 6.674 από 7.136 και 46 από 11 για τη σειρά Αυγούστου.  Παρά την διάψευση των δυσοίωνων προσδοκιών οι επενδυτές επέμειναν να αφήνουν στον υποκείμενο δείκτη την προπορεία έναντι της εκκαθάρισης των ΣΜΕ του.

Στη σημερινή συνεδρία θεωρούμε πιθανό να επιβραβεύσει η αγορά τους traders των παραγώγων, που είναι βέβαιο πως δεν δυσκολεύτηκαν να περάσουν στο νέο καθεστώς για την τιμή του 25άρη. Αλλά δυσκολεύονται να αισιοδοξήσουν, αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη των blue chip, παρά τις δυο στη σειρά εκτινάξεις του. Ο δείκτης έκλεισε στις 1666,93 μονάδες (βλέπε 166,7). Η τιμή εκκαθάρισης για την νέα κυρίαρχη σειρά (Ιουλίου) ορίστηκε στις 1644,00 μονάδες (164,4) και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 1645,00 (164,5) με 6.674 ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου και 46 για τη σειρά Αυγούστου. Ωστόσο σταμάτησαν να οδηγούν σε κατώτερη τιμή εκκαθάρισης το ΣΜΕ της επόμενης σειράς, έναντι της τρέχουσας, αν και η προπορεία του δείκτη ήταν πάνω από 20 «νέες» μονάδες ή πάνω από 2 «παλαιές».  

Στα διεθνή χρηματιστήρια την Τρίτη οι συναλλαγές έγιναν με κρύο αίμα, από την πλευρά των επενδυτών και με χαμηλότερους τόνους έναντι της Δευτέρας, που ήταν πανηγυρική για την ανακούφιση από το Brexit. Οι δείκτες δεν υποχώρησαν, αλλά ενισχυθήκαν κατά 0,5% περίπου, παρά την εκτίναξή τους πάνω από +3% την προηγούμενη. Στις ΗΠΑ ωστόσο, παρά την εμφάνιση της καλής νεράιδας των χρηματιστηρίων Τζάνετ Γιέλεν, οι επενδυτές στη Wall Street κράτησαν μικρό καλάθι, προσφέροντας κέρδη 0,2% για τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου S&P500.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, σε συνέχεια 7 συνεχόμενων πτωτικών που είχαν προηγηθεί υπό την επιρροή του πιθανολογούμενου “Brexit, επιβεβαίωσαν την πεποίθηση περί σκηνικού ασύμμετρων συμπεριφορών στις Αγορές.

Έτσι, η δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού, υπέρμαχου της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αποτέλεσε τον καταλύτη της μεταστροφής των δημοσκοπήσεων που δίνουν πλέον καθαρό προβάδισμα στην παραμονή της. Προκύπτει επομένως, ότι η προβολή Εθνικο – λαϊκιστικών προταγμάτων καθοδηγεί συχνά την Κοινή γνώμη και επηρεάζει καταλυτικά τις Αγορές.

Έστω και αν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι Εθνικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές, εκτός αν υπάρξει οπισθοδρόμηση στον “αρχαϊσμό” των Εθνικών Κρατών με την έγερση κάθε λογής τειχών στα σύνορά τους!

Παράλληλα, η ορθολογική επιχειρηματολογία δεν είναι επαρκώς πειστική για να πείσει ότι στην Ε.Ε. οι λύσεις θα αναζητηθούν από το μετασχηματισμό της και την υιοθέτηση ενεργότερων κοινών πολιτικών και απαιτούνται και “άλλοι καταλύτες”…

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, κινείται συντονισμένα με τις Διεθνείς Αγορές, πορεία που θα έχει το δικό μας στίγμα επηρεαζόμενο από τη ρηχότητα της Αγοράς μας καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις το 80% των συναλλαγών διαμορφώνεται από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες και δύο το πολύ ακόμη Δεικτοβαρείς μετοχές.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, είναι πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες ένα μείγμα εξελίξεων που θα επαναφέρουν τον καθορισμό της πορείας του, από ενδογενείς παράγοντες σε συνέχεια της αναγγελίας της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. το πρωί της 24ης Ιουνίου.

Αυτό θα συμβεί αν οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων για εκταμίευση της δόσης και επαναφορά των Ελληνικών ομολόγων ως αποδεκτοί τίτλοι από την ΕΚΤ, συνοδευθεί από μια θετική έκθεση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη και ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορέσει να οδηγήσει την πορεία του Γενικού Δείκτη πολύ πέραν των 650 μονάδων, περιοχή που στο προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε επίπεδο με ισχυρή αντίσταση.

Θα χρειασθούν επομένως, νέες εμπροσθοβαρείς δράσεις με αιχμή την πρόοδο των Αποκρατικοποιήσεων και των δράσεων περί τα “κόκκινα” δάνεια για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι υπάρχει πρόοδος των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον οι Αγορές κινούνται με ανοδική διάθεση, καθώς προσβλέπουν στην απομάκρυνση της απειλής του “Brexit”. Μιας απειλής που δημιουργούσε προϋποθέσεις πολλαπλής αναταραχής και δοκιμασίας της συνοχής του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Θα χρειαστεί ωστόσο να επιβεβαιωθεί η απομάκρυνσή της και να ολοκληρωθούν και οι εκλογές στην Ισπανία για να επανέλθει κάποιος βαθμός αισιοδοξίας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Ως τότε, η νευρικότητα θα επικρατεί. τροφοδοτώντας με μεταβλητότητα την πορεία των Διεθνών Αγορών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη, με νευρικούς τους επενδυτές καθώς πλησιάζει η ώρα για το δημοψήφισμα της Βρετανίας περί της παραμονής της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο επιφυλακτικός τόνος που χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen για την μελλοντική αύξηση των επιτοκίων συνέβαλλε σε μια υποτονική διάθεση στις αγορές.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε απώλειες που έφτασαν στο 1% οι οποίες μειώθηκαν σε -0,6%.

Ο Δείκτης της Κίνας CSI 300 και ο Shanghai Composite εμφάνισαν κέρδη πάνω από +0,3%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ Hang Seng γλίστρησε -0,1% αλλά γύρισε σε κέρδη στο δεύτερο μέρος +0,37% στις 07:10 ώρα Ελλάδας.

Στη Wall Street, ο S&P 500 κέρδισε +0,27%, αλλά ήταν ακόμα κάτω από ένα υψηλό 11-μηνών που άγγιξε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η επικεφαλής της Fed Yellen δήλωσε την Τρίτη πως η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος μπορεί να εξαρτηθεί από την ανάκαμψη των προσλήψεων που θα πείσει τους φορείς χάραξης πολιτικής πως η οικονομία των ΗΠΑ δεν εμφανίζει διστακτικό βηματισμό.

«Λίγους μήνες πριν, η Yellen ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη. Τώρα φαίνεται επιφυλακτική, ενώ προσπαθεί να κάνει τους επενδυτές να είναι αισιόδοξοι», είπε ο Tohru Yamamoto, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στον τομέα σταθερού εισοδήματος της Daiwa Securities. «Κρίνοντας από τα σχόλια της, μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο έχει αποσυρθεί από το τραπέζι. Είναι αμφίβολο εάν η Fed μπορεί να μαζέψει αρκετά στέρεα οικονομικά στοιχεία για να αποκτήσει την αίσθηση ασφαλείας που θα φέρει απόφαση για αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και το Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν αυξανόμενη ορμή για το στρατόπεδο του “Remain” που βοήθησαν στην τόνωση της διάθεσης στις παγκόσμιες αγορές για ανάληψη κινδύνου και έχουν επιβαρύνει τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα γερμανικά ομόλογα και το ιαπωνικό γεν από την Παρασκευή.

Αλλά πολλοί επενδυτές αποφεύγουν τη συμμετοχή στις συναλλαγές γιατί οι προτιμήσεις για το δημοψήφισμα παραμένουν πολύ κοντά, με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη που δείχνει πως το “Remain” είχε συρρικνωθεί.

«Έχουμε ακόμα τρεις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ψηφοφορία, και μια στροφή πίσω προς το Brexit θα κάνει την όρεξη για κίνδυνο να εξαφανιστεί στο άψε σβήσε» σημείωνε ο Bernard Aw, αναλυτής της IG στη Σιγκαπούρη.

Το ευρώ υποχώρησε επίσης στα 1,12585 δολάρια μακριά από το υψηλό αυτής της εβδομάδας των 1,1383 δολαρίων της Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε την Τρίτη ότι το δημοψήφισμα της Βρετανίας ήταν αιτία για την αύξηση της αβεβαιότητας στις αγορές, και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με όλα τα μέσα, εάν είναι απαραίτητο.

Το γιέν κέρδισε +0,3% στα 104,45 γιεν έναντι του δολαρίου μετά από μια βουτιά, την Τρίτη, αλλά δεν απέχει πολύ από το υψηλό 22 μηνών των 103,555 γιεν που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η εκτός απροόπτου επαναφορά σήμερα του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα. Με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ακόμη και στην τελική ευθεία, έχει απολεσθεί το μομέντουμ που θα προκαλούσε ένα θετικό σοκ, με αποτέλεσμα πλέον το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην επόμενη μέρα.

Σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που ανέφερε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι καθοριστική καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.

Το προληπτικό «πάγωμα» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προς την Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ύπαρξη καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα μας, αποφάσισε η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Νew Europe.

Συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας, σχολιάζοντας τα περί προληπτικού «παγώματος» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων, που αναφέρει έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει η New Europe.

Την εκταμίευση της β΄ δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υλοποιώντας στο ακέραιο την απόφαση της Παρασκευής.  Όπως σημειώνει ο ESM, από το συνολικό ποσό, τα 5,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ τα εναπομείναντα 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Μετά και τη σημερινή εκταμίευση, το σύνολο των χρήματων που έχει δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM και τον EFSF, ανέρχεται στα 170,7 δισ. ευρώ.

Αύξηση κατά 24,8% τον Μάιο και κατά 9,8% στο πρώτο πεντάμηνο καταγράφουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι στα νησιά η φοροδιαφυγή ειδικά από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού εξακολουθεί να ανθεί.

Συνάντηση με τους τευτλοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης είχε σήμερα η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. Κατά την συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΒΖ, διαπιστώθηκε η θέληση όλων των πλευρών να υποστηριχτεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μιλήσει στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 10.30 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ενώ στις 11.00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Άγκραμουντ.

Ενώ συνεχίζονται -παρά την «υποχώρηση» των λιμενεργατών του ΟΛΠ- οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα υπόλοιπα σωματεία των δύο μεγάλων λιμανιών, περισσότερες από 40 επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα ετοιμάζονται να ζητήσουν τη δικαστική συνδρομή προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία στον ΟΛΘ παράνομη και καταχρηστική. Μέχρι το βράδυ συνεδρίαζαν στην Αθήνα από κοινού η ΟΜΥΛΕ (ομοσπονδία υπαλλήλων) και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά την απόφαση των λιμενεργατών του ΟΛΠ να σταματήσουν την απεργία. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμφίρροπο μέχρι και την τελευταία στιγμή παραμένει το αποτέλεσμα της «μητέρας των μαχών» για το μέλλον της Βρετανίας και της Ευρώπης, με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέρχονται αύριο στις κάλπες προκειμένου να αποφανθούν υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. Οι περισσότερες χθεσινές δημοσκοπήσεις έδιναν ελαφρύ προβάδισμα υπέρ της παραμονής, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, του οποίου εκτός των άλλων παίζεται το πολιτικό μέλλον στο αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα, κάλεσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής για χάρη των μελλοντικών γενεών. 

Διψήφια αύξηση εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου (Μάρτιος – Μάιος), τα καθαρά αποτελέσματα της Lennar Corp, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή κατοικιών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανήλθαν στα 218,5 εκατ. δολάρια ή 0,95 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 183,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 15% στα 2,75 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,86 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 2,53 δισ. δολαρίων.

Η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η ευρωπαϊκή οικονομία αποκτά momentum, αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν υποτονικές» εξήγησε αναλυτικά και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να δράσει εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, ανεξάρτητα της έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε “καλό φεγγάρι”» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, στο Βερολίνο. Παράλληλα, ευχήθηκε η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε., αν και σε κάθε περίπτωση – πρόσθεσε – «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε, όπως πριν».

Ωθούμενο από την αύξηση της κατανάλωσης, το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί 1,7% το 2016 και 1,4% το 2017. Υπό μία προϋπόθεση: Να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. Ανάλυση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, DIW Berlin, περιγράφει με αστερίσκους τη θετική προοπτική της γερμανικής οικονομίας, καθώς επισημαίνει αφενός τις μέτριες επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αφετέρου και κυρίως το γεγονός ότι ένα Brexit «θα επιβραδύνει σημαντικά» την ανάπτυξη στη Γερμανία.

Την περικοπή 900 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως, υποστηρικτικές και τεχνολογικές θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η βρετανική τράπεζα έχει προβεί στην απόλυση του 5% του συνολικού της εργατικού δυναμικού. Απαντώντας στο δημοσίευμα του Reuters, η διοίκηση της RBS επιβεβαιώνει τις απολύσεις, αποφεύγοντας ωστόσο, να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.