Skip to main content

Market Beat: Εβδομάδα με την αγορά σε αναζήτηση τάσης

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν επιφυλακτικά και εμφανίζουν μεικτή εικόνα αν και οι περισσότεροι δείκτες έχουν θετικές μεταβολές. Οι επενδυτές επέστρεψαν στις ελπίδες τους για πιθανά σημάδια «απόψυξης» των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες τους για τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες εκτιμούν, πως θα συνεχιστεί η συσσώρευση των τιμών κοντά στα πρόσφατα υψηλά. Επίσης δεν πανικοβάλλονται από τις πιέσεις σε μετοχές με απόδοση πριν την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου από 50% και πάνω. Εκτιμούμε ότι οι κινήσεις των ξένων θεσμικών, ως την ώρα των εντυπώσεων από τη σύνοδο των G20, είναι σημαντικότερες και από τη συμμετοχή σε στοιχήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η δυναμική της περασμένης εβδομάδας έφερε άνοδο στην πρώτη και την τελευταία σύνοδο, με υπολογίσιμη πτώση στις ενδιάμεσες. Όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη την Τετάρτη και την Πέμπτη εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές και την Παρασκευή πτώση, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων των θεσμικών στην Αθήνα. Οι κινήσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου καθορίστηκαν από την αντίδραση στην αναταραχή από τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά ζητήματα και την ανταπόκριση των Κεντρικών Τραπεζών, έναντι των προκλήσεων που αυτά δημιούργησαν.

Η κίνηση ήταν κόντρα σε εκείνη που επικράτησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Το φαινόμενο, από μόνο του, τονίζει πως ήταν καθαρά τοπικού χαρακτήρα τα δεδομένα και τα κίνητρα των θεσμικών αντίστοιχα. Δεν είναι λοιπόν «εκτός θέματος» οι τοποθετήσεις που κυκλοφόρησαν, οι οποίες σχετίζουν την τάση για ξεπούλημα, με την ένταση που αποκτούν ορισμένα ζητήματα εθνικού συμφέροντος στις παραμονές των εθνικών εκλογών.

Εμφανίστηκαν πιέσεις και στα ομόλογα που δεν τις θεωρούμε για την ώρα γενικευμένη αντίδραση των fund managers στην αγορά ομολόγων. Γιατί απορροφήθηκαν, αν και ήταν ασύμμετρα έντονες και γιατί μπορεί να αφορούσε σε αναγκαστική κίνηση συγκεκριμένου fund από εσωτερικά αίτια. Όπως και η υποχώρηση των αποδόσεών τους δεν αφορά στην εικόνα της οικονομίας ή την επερχόμενη κυβέρνηση, αλλά στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών Παγκόσμια.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν μπορεί να προέρχεται από διάθεση φυγής. Αφού ο μέσος όρος έγραψε νέο υψηλό έτους και για 12 blue chip το μέγιστο εβδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών, ένα χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει τους επαγγελματίες. Ο 25άρης όμως απλά πλησίασε στο ανώτερο της προηγούμενης βδομάδας. Έχοντας ωστόσο, τη βδομάδα της πτώσης του κατά -0,11%, 14 στις 25 μετοχές του με κέρδη από +0,9% ως +10,7%. Από τα 11 πτωτικά blue chip 7 είχανε απώλειες από -3% ως το -16,43% της ΔΕΗ, προσθέτουμε τις Τράπεζες και συμπληρώνεται η ομάδα με ΟΛΠ και ΟΤΕ. Ο «πυρήνας» της πτώσης στη βδομάδα ήταν η βαρύτητα των τίτλων που πιέστηκαν. Ήταν τα ακόλουθα: ΔΕΗ -16,43% με απόδοση έτους +37,56%, ΕΤΕ -10,00% και στο 2019 +102,91%, ΠΕΙΡ -8,12% και στο 2019 +247,62%, ΟΛΠ -5,68% και στο 2019 +47,34%, ΕΥΡΩΒ -3,71% και στο 2019 +51,20%, ΑΛΦΑ -3,59% και στο 2019 +46,36%, ΟΤΕ -3,03% και στο 2019 +27,84%.

Είναι στενομυαλιά να εκτιμήσουμε πως θα μείνει η αγορά μόνιμα εστιασμένη στα τοπικά ζητήματα, αν και οι αποκοπές μερισμάτων θα κάνουν την ταραχή τους σε συγκεκριμένες μετοχές που ορισμένες επηρεάζουν τους δείκτες. Η εβδομάδα αυτή κατά κάποιο τρόπο ανήκει στον μέγα διαχειριστή της κουτάλας για ανάδευση, στο καζάνι της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Με την ευκαιρία της συνόδου των G20 ο Πρόεδρος Τραμπ θα παραβρεθεί σε διάφορα τραπέζια διαπραγματεύσεων με κυριότερο αυτό με τον Κινέζο ηγέτη, από όπου θα προκύψουν συμπεράσματα για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου. Ίσως επίσης θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει κατά πρόσωπο σε ηγέτες που αν και έχουν πίσω τους πολύ αδύνατες συγκριτικά με τις ΗΠΑ οικονομίες και στρατιωτικές δυνατότητες τους κινούν το δάκτυλο.

Αν οι «χειρουργικές» επεμβάσεις στην κεφαλαιοποίηση ορισμένων blue chip μεταμορφωθούν σε γενικευμένες πιέσεις, όπως της περασμένης Τετάρτης, ακόμα και χωρίς σαφή αιτιολόγηση ας προτιμηθεί ο πολλαπλασιασμός των επενδυτικών επιφυλάξεων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος

Με «παράδοξα» ισχυρές αντοχές έναντι πολλαπλών προκλήσεων

Σειρά ενδείξεων ανεβάζουν την πιθανότητα για υπολογίσιμη επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Έφτασε ωστόσο ένα νεύμα από την πλευρά της Fed και οι κινήσεις αρκετών Κεντρικών Τραπεζών υπέρ μιας επιστροφής στις νομισματικές πολιτικές χαλάρωσης, για να εμφανίσουν αξιόλογα κέρδη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά αντιδρά, λες και είναι «εθισμένη» στις συνθήκες αυξημένης ρευστότητας, μέσω της διατήρησης των επιτοκίων δανεισμού χαμηλά.

Η στήλη θεωρεί ότι πριν από την απόφαση της FOMC στη συνάντηση του Ιουνίου, ο πρόεδρός της είχε ειδοποιήσει από το Σικάγο στις αρχές του μήνα: «Θα ήθελα να πω δυο πράγματα για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και άλλα θέματα. Δεν γνωρίζουμε πώς ή πότε θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και, όπως πάντα, θα ενεργήσουμε κατάλληλα για να διατηρήσουμε την ανάπτυξη, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο στόχο μας του 2%».

«Καταδικασμένες» σε άνοδο;

Μετά την απόφαση να μην αλλάξει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υποσχόμενη ωστόσο μειώσεις για φέτος, μια σειρά αναλύσεων από σημαντικούς επενδυτικούς Οίκους δίδει πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην συνάντηση της FOMC στο τέλος Ιουλίου. Με δεδομένη την αντίδραση των αγοραίων στη νύξη για μείωση των επιτοκίων, το μέλλον των χρηματιστηρίων είναι ανοδικό… βρέξει – χιονίσει.

Θυμίζουμε ότι πλησίασε η μέρα που θα συναντηθούν οι πρόεδροι ΗΠΑ – Κίνας στη σύνοδο των G20. Κανένας πλέον δεν περιμένει μια πλήρη συμφωνία. Αλλά, αποκαλύπτει το πνεύμα που επικρατεί, η δήλωση του Jared Woodard, υπευθύνου για τη χάραξη της στρατηγικής της BofA Merrill Lynch παγκόσμια: «Η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει ένα κακό αποτέλεσμα. Εάν υπάρξει μια μείωση των δασμών ή ακόμα και απλά πρόοδος προς μια πιο φιλική διαπραγμάτευση, η οποία θα αποδιώξει την ένταση από το τραπέζι, θα έδινε μια τεράστια ανοδική ώθηση στην αγορά». Εκτιμώντας επίσης, ότι ο S&P θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες, αν η συνάντηση των G20 πάει καλά.

Αν αποτύχει η συνεύρεση, υπάρχει η Fed. Στην περίπτωση όμως που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, η ανακούφιση θα φέρει άνοδο. Όμως τότε θα μικρύνουν οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτήν υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Citi. Αφού ανακοίνωσαν την Παρασκευή, πως εάν η Federal Reserve αποφασίσει να μειώσει το επιτόκιο των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, θα το έκανε με έντονη περικοπή 50 μονάδων βάσης και μαζί με το τέλος της μείωσης του ισολογισμού της συντομότερα από το προγραμματισμένο αρχικά. Το ίδιο υποστηρίζουν και άλλοι από τις κορυφαίες 24 εταιρίες της Wall Street που ασχολούνται απευθείας με την Federal Reserve, όπως οι αναλυτές της UBS και Barclays που έχουν επίσης προβλέψει μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed σε περίπου έξι εβδομάδες.

Η εικόνα του παράδοξου

Αν παρακολουθήσουμε, ερχόμενοι από άλλο πλανήτη, τις επικεφαλίδες που εμφανίζονται σε κάθε είδους μέσο ενημέρωσης διεθνώς, εύκολα θα λέγαμε πως η γη βρίσκεται στο κέντρο ενός γεωπολιτικού χάους. Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο που είναι στην πραγματικότητα θέμα ανταγωνισμού υπερδυνάμεων. Τα πετρελαιοφόρα στο Στενό του Ορμούζ έγιναν στόχοι τρομοκρατών που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτοξεύοντας την τιμή για το βαρέλι του πάνω από τα 62 δολάρια από την προπερασμένη Τετάρτη. Ο ηγέτης της Β Κορέας Kim συνεχίζει να ρίχνει πυραύλους μέσου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία για να κερδίσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Στην Ευρώπη, το Brexit βρίσκεται σε πορεία είτε για μια σκληρή συμφωνία ή την αναγγελία απόρριψης κάθε συμφωνίας. Μετά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το νομοθετικό αυτό όργανο είναι πιθανό να διαλυθεί από τις διαφωνίες μεταξύ αυτών που είναι υπέρ, έναντι όσων τοποθετούνται κατά, της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στις ΗΠΑ, η προεκλογική εκστρατεία του 2020 είναι πιθανό να είναι η πιο σφοδρή παρά ποτέ. Αυτά ίσχυαν από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, που οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά τον κόσμο εμφάνισαν σημαντικά κέρδη. Παρά το γεγονός της ενίσχυσης της ανησυχίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, αφού το Ιράν κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Τραμπ κινήθηκε αρχικά υπέρ μιας στρατιωτικού περιεχομένου απάντηση. Προσδίδοντας κέρδη στην τιμή του πετρελαίου Brent που την έφεραν πάνω από τα 65,3 δολάρια στο βαρέλι. Αρκετά χαμηλότερα ωστόσο από το φετινό υψηλό των 74,57 δολαρίων.

Αντανακλώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη όλων αυτών των γεωπολιτικών αναταραχών, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αφού μειώθηκαν αρκετά, αναπήδησαν τις δυο τελευταίες μόλις μέρες. Ο δείκτης τιμών spot των ακατέργαστων βιομηχανικών προϊόντων της CRB από τις 183 μονάδες στις 14/6 έφθασε στις 187 στις 21/6, από την προεξόφληση πιθανής πολεμικής σύρραξης. Παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλά σε σχέση με την τιμή του στο μεγαλύτερο διάστημα του Απριλίου, που κυμαινόταν μεταξύ των 194 και 196 μονάδων. Ο δείκτης έχει ανώτερο βίου στις 370,73 μονάδες από τον Απρίλιο του 2011 και χαμηλό τις 155,53 μονάδες από τον Φεβρουάριο του 2016.

Παρόλα αυτά είχαμε νέο ρεκόρ υψηλών βίου από τον αντιπροσωπευτικότερο μετοχικό δείκτη του κόσμου, αφού ο S&P 500 πέρασε πάνω από το ρεκόρ του από τις 30 Απριλίου των 2945,83 μονάδων, τη βδομάδα που πέρασε. Την Πέμπτη, με ενδοσυνεδριακό μέγιστο τις 2958,06 έκλεισε στις 2954,18 και την Παρασκευή χτύπησε τις 2964,15, αλλά έκλεισε στις 2950,46 πάντα ψηλότερα από το ρεκόρ του Απρίλη. Όλοι (και οι 11) τομείς του S & P 500, έχουν μέχρι στιγμής κέρδη τον Ιούνιο. Ακόμα και οι κυκλικοί κλάδοι με πρώτο αυτόν των εταιριών Πρώτων Υλών πηγαίνουν καλά μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, παρά τα αυξανόμενα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Τα πιο πρόσφατα ήρθαν από τους πρόδρομους δείκτες του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη. Για τον Απρίλιο έπεσαν στο χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2009 επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των τιμών των βασικών commodities.

Τα ομόλογα

Ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός στις ΗΠΑ, παρέχοντας χώρο για μια υπέρ χαλάρωσης πολιτική της Fed, εάν χρειαστεί. Ο ρυθμός του πληθωρισμού τον Μάιο φάνηκε από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) ότι παρέμεινε υποτονικός, με αύξηση του ονομαστικού κατά 1,8% ετησίως και για τον δομικό ήταν 2,0% – χωρίς σημαντική αλλαγή και οι αντίστοιχες αναγνώσεις του δείκτη επί του πληθωρισμού PCED (με βάση τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης). Ο δείκτης τιμών εισαγωγής του Μαΐου, ο οποίος αποκλείει το κόστος των δασμών, υποχώρησε 1,5% ετησίως (1,4% εξαιρουμένου του πετρελαίου). Ο δείκτης τιμών για τις κινεζικές εισαγωγές υποχώρησε 1,4% ετησίως, ενώ το γιουάν υποχώρησε 8,0%, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των δασμών του 10% σε κινεζικές εισαγωγές κατά την περίοδο αυτή.

Παρόλα αυτά, οι διαχειριστές παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι για τα ομόλογα ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι θεωρούν πιθανό να παραμείνουν “συνδεδεμένα” με τις συγκρίσιμες αποδόσεις των ομολόγων στη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι οποίες ήταν γύρω στο μηδέν. Ακολουθεί η αναγραφή των αποδόσεων των δεκαετών κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο την Παρασκευή και στις αρχές του τρέχοντος έτους: Αυστραλία (1,289%, από 2,33% στην αρχή του 2019), Καναδάς (1,48%, από 1,97%), Γαλλία (0,052%, από 0,71%), Γερμανία (-0,282%, από 0,25%), την Ελλάδα (2,54%, από 4,39%), την Ιαπωνία (-0,17%, από 0,01%), την Πορτογαλία (0,57%, από 1,72%), την Ισπανία (0,43%, από 1,42%) και τις ΗΠΑ (2,05%, από 2,69%). Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ξεχωρίζουν με την υψηλότερη απόδοση ομολόγων. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να ενισχύουν τα Ρ/Ε (πολλαπλάσια αποτίμησης) των μετοχών.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες που παρακολουθούμε, κέρδη που βελτίωσαν αισθητά την ετήσια επίδοση, για όλους. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +2,20%, και στο 2019 αποδίδει +17,70%. Ο Dow, με άλμα +2,41%, στο 2019 κερδίζει 14,54%. Ο S&P400 με +1,48% διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +15,94%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο3,88%, ανέβασε τα κέρδη στο 2019, στο +16,68% ενώ ο Russell 2000 με κέρδη +3,01% αποδίδει στο έτος 21,05%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,84% στη βδομάδα, με ετήσια επίδοση +10,10%. Ο DAX ανέβηκε +2,01%, με επίδοση στο 2019 +16,87%, ο CAC είχε μεταβολή 2,99%, με απόδοση έτους 16,86%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σκαρφάλωσε +0,36% με ετήσια επίδοση +8,05%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,77%, απόκτησε απόδοση έτους +16,72%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +4,05%, με +16,07% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +0,10%, έχει ετήσια επίδοση +4,53%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +4,29%, στα 1403,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +9,50%. Με άνοδο +24,43%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 65,35 δολάρια το βαρέλι. Στο 2019 γράφει κέρδη +43,91%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,67%, στο 2019 εμφάνιζε άνοδο +6,21%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε κέρδη +1,44% και επίδοση έτους +4,14%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -0,65%, και στον 2019 αποδίδει +8,67%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε +5,00% και στο έτος αποδίδει +10,17%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +3,13% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει φέτος 20,37%.

ΧΑ

Εβδομάδα με χειρουργικές επεμβάσεις στα blue chip

Με την αργία της Δευτέρας, οι μετοχές στην Αθήνα απόλαυσαν αξιόλογες συναλλαγές για τέσσερις συνόδους στη βδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου. Τη δεύτερη εκπνοή, από τις τέσσερις στο έτος, για όλα τα είδη παράγωγων προϊόντων. Παρά την αυξημένη δραστηριότητα στα παράγωγα, δεν μπορούν πολλοί να ισχυριστούν ότι αυτή επηρέασε τις αποφάσεις των ισχυρών θεσμικών, οι οποίοι εξέφρασαν αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περισσότερα blue chip. Την ίδια περίοδο όμως, άσκησαν ασύμμετρες πιέσεις σε ορισμένα όπως ΔΕΗ -16,43%, ΟΛΠ -5,68% και ΟΤΕ -3,03%, ενώ ρευστοποιούσαν σταθερά θέσεις στα Τραπεζικά blue chip, καθώς ο κλάδος εμφανίζει επίδοση έτους 79,42% παρά την εβδομαδιαία πτώση κατά -5,46%.

Η δυναμική στην αγορά της Αθήνας έφερε άνοδο στην πρώτη και την τελευταία σύνοδο, με υπολογίσιμη πτώση στις ενδιάμεσες. Όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη την Τετάρτη και την Πέμπτη εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές και την Παρασκευή πτώση, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων των θεσμικών στην Αθήνα. Οι κινήσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου καθορίστηκαν από την αντίδραση στην αναταραχή από τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά ζητήματα και την ανταπόκριση των Κεντρικών Τραπεζών, έναντι των προκλήσεων που αυτά δημιούργησαν.

Η πρώτη σύνοδος, αν και είχε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών, ήταν σαφώς ανοδική. Με εγγραφή του ελάχιστου σχετικά νωρίς, ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε την τελευταία ώρα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,70% και έφθασε στις 853,32 από 845,95 μονάδες που είναι το ανώτερο κλείσιμο στο 2019 και ο 25άρης έκλεισε στις 2167,70 από 2160,05 με μεταβολή +0,88%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,37%) ενώ οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,55% από +0,99%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,536 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 3,242 εκατ. (για ΜΥΤΙΛ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ και ΤΙΤΚ). Την Τετάρτη με γενίκευση των πιέσεων η πορεία της αγοράς ήταν η ακριβώς αντίθετη με εγγραφή μέγιστου μέρας στις 856,19 μονάδες, πριν τη συμπλήρωση του ημίωρου που αποτελεί πλέον ανώτερο έτους και κλείσιμο κοντά στο ελάχιστο μέρας με μεταβολή -1,09%. Έφθασε στις 844,00 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2144,00 με μεταβολή επίσης -1,09%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,24%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,182 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,149 εκατ. (για ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ και ΟΠΑΠ).

Την Πέμπτη είχαμε εστίαση υψηλών πιέσεων (ΔΕΗ -17,32% μετά από -188% την προηγούμενη) με αύξηση του τζίρου, που σκαρφάλωσε στα 84,8 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 10,611 εκατ. (για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ). Συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά οι Τράπεζες (-2,10%), ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,86% και έφθασε στις 836,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2138,60 με μεταβολή -0,25%. Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς εκείνη τη μέρα. Αφού εμφάνισαν μεγάλη διακύμανση (19 μονάδες) και με μεταβολή 9 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,48% κατέληξε στο 2,57%. Την Παρασκευή ωστόσο, με τους επενδυτές διεθνώς μουδιασμένους από την ξαφνική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ενώ κράτησαν την αγορά σε αρνητικό πεδίο στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών, στην αρχή και στο τέλος τους κίνησαν με κέρδη. Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,530 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ). Η επίδραση των Τραπεζικών μετοχών συνέχισε να είναι αρνητική, ενώ διατηρήθηκε η νευρικότητα στη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων αλλά μειώθηκε η απόδοσή τους στο 2,54%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,750 εκατ. ευρώ, ορίζοντας μέσο τζίρο στη βδομάδα 89 εκατ. ενώ των πακέτων διαμορφώθηκε στα 5,1 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,23% και έφθασε στις 838,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2146,37 με μεταβολή +0,36%.

Η εβδομάδα έδωσε πτώση -1,02% στον ΓΔ, -0,11% στον 25άρη και άνοδο +0,66% στον FTSEM διαμόρφωσε απόδοση Ιουνίου στο +1,02% για τον μέσο όρο, +1,43% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και +7,31% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να παραμείνει διψήφια για όλους και μάλιστα στο +36,76%, +33,45% και +31,02% αντίστοιχα.

Η εικόνα των blue chip δεν είναι απογοητευτική, αφού για 12 εξ αυτών το μέγιστο εβδομάδας είναι και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και για 11 υψηλό τελευταίων 3 μηνών και για 9 ανώτερο τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την ισχύ της ανοδικής ορμής για αρκετά, παρά τις μεγάλες σε 4 συνεδρίες απώλειες στα ακόλουθα blue chip: ΔΕΗ -16,43% με απόδοση έτους +37,56%, ΕΤΕ -10,00% και στο 2019 +102,91%, ΠΕΙΡ -8,12% και στο 2019 +247,62%, ΟΛΠ -5,68% και στο 2019 +47,34%, ΕΥΡΩΒ -3,71% και στο 2019 +51,20%, ΑΛΦΑ -3,59% και στο 2019 +46,36%, ΟΤΕ -3,03% και στο 2019 +27,84%, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο -2,63% και στο 2019 +48,71%. Μεταβολές περίπου όσο ο ΓΔ, οι ΣΕΝΕΡ -1,08%, ΤΙΤΚ -1,76% και ΦΡΛΚ -0,38%. Με κέρδη που αντιστάθμισαν την επίδραση των πτωτικών που ήταν: ΣΑΡ +10,69%, ΜΠΕΛΑ +8,47%, ΒΙΟ +3,80%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,71%, ΕΕΕ +3,36%, ΜΟΗ +1,87%, ΜΥΤΙΛ +1,75%, ΛΑΜΔΑ -1,73%, ΟΠΑΠ +1,58%, ΕΧΑΕ +1,45%, ΑΡΑΙΓ +1,22%, ΑΔΜΗΕ +1,00%, ΤΕΝΕΡΓ +0,86% και ΕΛΠΕ +0,69%.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με σημαντική υστέρηση ξεκινά η κυριαρχία των ΣΜΕ του εκλογικού Ιουλίου

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου αυξήθηκαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, ενώ διατηρήθηκαν στα options του 25άρη, που υποχώρησε κατά -0,11%. Είχαμε αύξηση των ανοικτών θέσεων, στα ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς (Ιουλίου) κάτι εντελώς ασυνήθιστο μετά από το triple witching του Ιουνίου, που υπογραμμίζει την προετοιμασία για στοιχήματα λόγω εθνικών εκλογών. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2146,37 μονάδες. Ορίστηκε υστέρηση του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, 35 μονάδων, έναντι του δείκτη.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 30.618 συμβόλαια, καταλήγοντας με 15.082 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς που εξέπνευσε διαμορφώθηκε στα 3.087 ΣΜΕ, ενώ της επόμενης ανήλθε στα 4.333 ΣΜΕ. Ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση των ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με μέσο ημερήσιο όγκο 234 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς Ιουλίου κατέληξαν σε 14.855 ΣΜΕ και της επόμενης (Αυγούστου) ανήλθαν σε 227.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον δεν απλώθηκε ομοιόμορφα, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 219 συμβολαίων και στα puts 177, οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 5/4. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις, αν και η μετακύληση στις σειρές Σεπτεμβρίου βοήθησε γενικά.

Η εβδομάδα έδωσε πτώση -1,02% στον ΓΔ, -0,11% στον 25άρη και άνοδο +0,66% στον FTSEM διαμόρφωσε απόδοση Ιουνίου στο +1,02% για τον μέσο όρο, +1,43% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και +7,31% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να παραμείνει διψήφια για όλους και μάλιστα στο +36,76%, +33,45% και +31,02% αντίστοιχα.

Η εικόνα των blue chip δεν είναι απογοητευτική, αφού για 12 εξ αυτών το μέγιστο εβδομάδας είναι και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και για 11 υψηλό τελευταίων 3 μηνών και για 9 ανώτερο τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την ισχύ της ανοδικής ορμής για αρκετά, παρά τις μεγάλες σε 4 συνεδρίες απώλειες στα ακόλουθα blue chip: ΔΕΗ -16,43% με απόδοση έτους +37,56%, ΕΤΕ -10,00% και στο 2019 +102,91%, ΠΕΙΡ -8,12% και στο 2019 +247,62%, ΟΛΠ -5,68% και στο 2019 +47,34%, ΕΥΡΩΒ -3,71% και στο 2019 +51,20%, ΑΛΦΑ -3,59% και στο 2019 +46,36%, ΟΤΕ -3,03% και στο 2019 +27,84%, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο -2,63% και στο 2019 +48,71%. Μεταβολές περίπου όσο ο ΓΔ, οι ΣΕΝΕΡ -1,08%, ΤΙΤΚ -1,76% και ΦΡΛΚ -0,38%. Με κέρδη που αντιστάθμισαν την επίδραση των πτωτικών που ήταν: ΣΑΡ +10,69%, ΜΠΕΛΑ +8,47%, ΒΙΟ +3,80%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,71%, ΕΕΕ +3,36%, ΜΟΗ +1,87%, ΜΥΤΙΛ +1,75%, ΛΑΜΔΑ -1,73%, ΟΠΑΠ +1,58%, ΕΧΑΕ +1,45%, ΑΡΑΙΓ +1,22%, ΑΔΜΗΕ +1,00%, ΤΕΝΕΡΓ +0,86% και ΕΛΠΕ +0,69%.

Μετά την εβδομάδα συσσώρευσης της αγοράς εντός εύρους 31 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με χαμηλό στις 825 μονάδες και ανώτερο στις 856, ακολουθεί η εβδομάδα Τραμπ. Με τη συνάντηση στην Ιαπωνία της ομάδας G20 μεταξύ των ηγετών των ισχυρότερων οικονομικά χωρών. Από αυτή, η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναμένει ενδείξεις γύρω από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αφού θα υπάρξουν συναντήσεις κορυφής μεταξύ των Προέδρων χωρών με ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥΠαρά τη διεθνή γεωπολιτική ένταση, τα Ξένα Χρηματιστήρια ακολουθούν μια καλή πορεία, διατηρώντας τις τιμές τους σχεδόν στα υψηλά έτους. Αυτό συμβαίνει, παρά τις προβλέψεις πολλών Αναλυτών για σημαντική διόρθωση, ή και συνολική αλλαγή της ανοδικής τάσης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια.

Η Αμερική πρωτοστατεί στις εξελίξεις, έχοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, την αντιπαράθεση με το Ιράν, τον πόλεμο λέξεων με την Τουρκία και πολλά άλλα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίσει για το διάδοχο του Junker, αλλά και τίποτε άλλο όπως φαίνεται. Πόσο μάλλον να προστατεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο από την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η Τουρκία, στρυμωγμένη οικονομικά, επιτίθεται λεκτικά στους Γείτονες, αλλά δεν φαίνεται να έχει διάθεση για πραγματική αντιπαράθεση και άνοιγμα νέων μετώπων.

Η Κύπρος βασίζεται στις στρατηγικές της συμμαχίες γιατί δεν έχει όπλα, ή μέγεθος.

Και η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

Με τα παραπάνω δεδομένα, πάλι καλά που κρατιόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα τιμών στο Χρηματιστήριο. Οι 812 μονάδες του Γενικού Δείκτη προσφέρουν ισχυρή στήριξη και αμέσως μετά οι 800 μονάδες ισχυρότερη. Μια διάσπαση των 800 μονάδων, πιθανόν να μας οδηγήσει κοντά στις 750 μονάδες, αλλά, προσωρινά, αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Στήριξη επίσης υπάρχει στις 830 μονάδες αλλά αυτή συνεχώς διασπάται.

Προς τα πάνω οι 850 και οι 880 μονάδες αποτελούν αντιστάσεις. Διεθνώς το βλέμμα όλων είναι στην Αμερική που έχει την πρωτοκαθεδρία στις κινήσεις και στην Ελλάδα το βλέμμα όλων είναι στις εκλογές. Μέχρι τις εκλογές δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις (εκτός αν έρθουν από το εξωτερικό) και η περίοδος προσφέρεται για trading.

Μετά τις εκλογές τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα. Η εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμης Πλειοψηφίας θα φέρει άνοδο, ενώ μια αδύναμη Πλειοψηφία και χειρότερα η έλλειψη αυτοδυναμίας θα εκληφθεί σαν το ξεκίνημα πειραματισμών. Και οι Αγορές μισούν τους πολιτικούς πειραματισμούς.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση και την ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην οποία διατηρήθηκαν τα κεκτημένα των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά και η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά.

Η σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, έχει συντελέσει στην ομαλή απορρόφηση των κραδασμών από την κατοχύρωση κερδών, μετά το πολύμηνο ράλι που βαδίζει προς τον 6ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιόρισαν τον αγοραστικό ενθουσιασμό και σε συνδυασμό με την αρνητική ειδησεογραφία που αφορούσε την ΔΕΗ, έδωσαν περισσότερες αφορμές για αύξηση της προσφοράς.

Από την άλλη πλευρά η υποχώρηση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη έκδοση Ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης από Ελληνική Τράπεζα μετά το 2008.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη συστημική Τράπεζα που εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα για εταιρικούς τίτλους με Ελληνικό ρίσκο, στην Αγορά σταθερών αποδόσεων με χαμηλές εξασφαλίσεις. Το κύριο και βασικό κέρδος αυτής της έκδοσης είναι η αγορά χρόνου από την Διοίκηση της Τράπεζας, για την διεκπεραίωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Τράπεζα αύξησε το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 90 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 14,6%. Σε αυτό δεν υπολογίζεται η συνεισφορά της συμφωνίας διαχείρισης με την “Intrum”, η οποία προσθέτει περίπου άλλες 80 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το σχετικό δείκτη στο 15,5%. Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά απόσταση ασφαλείας από τους επιμέρους δείκτες φερεγγυότητας (SREP), οι οποίοι για το 2019 ήταν στο 14%. Ακόμα και αν η Τράπεζα έχει μηδενική κερδοφορία φέτος, το ύψος των δεικτών φερεγγυότητας επιτρέπει ως το τέλος του 2020 την συνέχιση της προσπάθειας, χωρίς την προσφυγή στις Αγορές.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το 2020 είναι έτος ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) για όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και δεν αποκλείεται σε αυτό πλαίσιο να δούμε και άλλες ενέργειες αύξησης του περιθωρίου ασφαλείας, που θα ενισχύσουν την ικανότητα της Τράπεζας να ανταπεξέλθει τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο των υποθέσεων της ΕΒΑ.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε μια ζώνη τιμών περίπου 30 μονάδων, που παραπέμπει σε συσσώρευση δυνάμεων. Οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει αισθητά από τις υπερτιμημένες ζώνες, παραπέμποντας εκ νέου σε υψηλότερο δυνητικό περιθώριο. Οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας, κινούμενοι χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, ενώ η πλησιέστερη ζώνη στήριξης βρίσκεται στις 810 μονάδες.

Το “σκαλοπάτι” που βρίσκεται σε εξέλιξη, εφόσον κατακτηθεί εκ νέου ανοδικά η περιοχή των 850 μονάδων, θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στις 890 μονάδες, μεροπρόθεσμο προορισμό της διάσπασης των 780 μονάδων.

Η επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, συγκεντρώνοντας δυνάμεις στο σφιχτό εύρος που έχει διαμορφωθεί πέριξ των περιοχών των πρόσφατων υψηλών έτους.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είναι μια ευκαιρία για περισσότερη επικοινωνία μεταξύ Μετόχων και Διοικήσεων, καθώς πολλές και σημαντικές αποκοπές μερισμάτων ακολουθούν τις τακτικές γενικές συνελεύσεις. Πιθανόν από τα φαινόμενα των μαζικών αποκοπών που είναι προγραμματισμένα την ερχόμενη εβδομάδα σε Δεικτοβαρείς μετοχές να επηρεαστεί η διακύμανση του Δείκτη.

Σήμερα

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν επιφυλακτικά και εμφανίζουν μεικτή εικόνα αν και οι περισσότεροι δείκτες έχουν θετικές μεταβολές. Οι επενδυτές επέστρεψαν στις ελπίδες τους για πιθανά σημάδια «απόψυξης» των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες τους για τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις πρώτες συναλλαγές αυξήθηκε κατά 0,16% και στις 9:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,22% ενώ ο Nikkei στις πρώτες συναλλαγές της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,26% και στις 9:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,15%. Απώλειες οριακές στις αγορές της Σαγκάης και της Σεούλ.

Οι μετοχές της Wall Street έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, αφού σημείωσαν ρεκόρ υψηλών, χάρη στα μηνύματα που έστειλε η Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα για να ενισχύσει την οικονομία της από τις παρατεταμένες εμπορικές συγκρούσεις. Τα futures για τους δείκτες των ΗΠΑ εμφανίζουν θετικές μεταβολές ενώ ανοδικά έστω και οριακά θα ξεκινήσουν οι αγορές στην Ευρώπη.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δήλωσε την Κυριακή πως ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, δίνοντας την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της συμμετοχής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Η είδηση ήρθε όταν ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Μάικ Πένς, αποφάσισε την Παρασκευή να αναβάλει μια προγραμματισμένη ομιλία του γύρω από τα ζητήματα της Κίνας, η οποία αύξησε επίσης την αισιοδοξία για τις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο. Ο αντιπρόεδρος είχε αναστατώσει την Κίνα με μια έντονη ομιλία τον Οκτώβριο, στην οποία διατύπωσε μια καταγγελία με πολλά σημεία, από την κρατική επιτήρηση έως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποια ουσιαστική συμφωνία, καθώς οι εντάσεις επεκτάθηκαν πέρα από τους δασμούς, ιδίως αφότου η Ουάσιγκτον έθεσε την Huawei, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μηχανημάτων για τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, σε μαύρη λίστα που απαγορεύει αποτελεσματικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται Εταιρία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι προσθέτει αρκετές κινεζικές εταιρείες και ένα κρατικό ίδρυμα που ασχολείται με τον υπολογιστικό εξοπλισμό για στρατιωτικές εφαρμογές στην “λίστα οντοτήτων” κατά της εθνικής ασφάλειας, που τους απαγορεύει να αγοράζουν τμήματα και εξαρτήματα των ΗΠΑ χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση.

Στην Κίνα, η εφημερίδα Global Times, δήλωσε ότι η FedEx Corp θα προστεθεί στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οντοτήτων» του Πεκίνου.