Από την έντυπη έκδοση
Στην απαλοιφή της διάταξης για υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στη διαδικασία της διαμεσολάβησης (για την επίλυση ιδιωτικών διαφορών) προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, ύστερα και από την προχθεσινή γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση, η κυβέρνηση και το υπουργείο προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση μιας αλλαγής διορθωτικού χαρακτήρα, ώστε να μην είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου στη διαμεσολάβηση και έτσι να μειωθεί το κόστος προσφυγής των πολιτών στον εν λόγω θεσμό. Η αλλαγή αυτή -που αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων- θα γίνει, δεδομένου ότι ανάμεσα στα αρνητικά σημεία της επίμαχης ρύθμισης, που επεσήμαναν οι αρεοπαγίτες, είναι το σχετικό κόστος για τον πολίτη, το οποίο είναι υψηλό.
Πάντως, κατά τα άλλα, παρά τις σχετικές αντιδράσεις, είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου για την εφαρμογή της διάταξης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, δεδομένου ότι η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (περί αντισυνταγματικότητας) είναι οριακή (21 – 18) και δεν έχει και δεσμευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης και το σχετικό σκεπτικό της, ώστε να προχωρήσουν στην όποια αλλαγή, διόρθωση κ.λπ.
ΕΔΕ: Δικαιωθήκαμε
Για πλήρη δικαίωση των θέσεών της κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ύστερα από τη γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε αντισυνταγματικό τον επίμαχο νόμο Κοντονή. Παράλληλα, η ΕΔΕ ζητεί την κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετικών ρυθμίσεων.