Skip to main content

Xαμηλό οκταετίας έγραψαν οι επιδόσεις των αγορών

Από την έντυπη έκδοση

Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά

Ένα από τα πιο επεισοδιακά πρώτα εξάμηνα των τελευταίων χρόνων καταγράφηκε το 2018, με τις μετοχές παγκοσμίως να παρουσιάζουν τη χειρότερη επίδοση από το 2010, απόρροια της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που έχουν προκαλέσει οι εμπορικές διενέξεις -που εξελίχθηκαν σε κανονικό εμπορικό πόλεμο- ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους.

Ειδικότερα το β’ τρίμηνο του 2018 προκλήθηκαν ισχυρότατες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, διάστημα κατά το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε το πρώτο κύμα απειλών για την εφαρμογή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου 25% και 10% αντίστοιχα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν συγκρίνουμε τις επιδόσεις των δεικτών των βασικών χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, οι οποίες είναι απογοητευτικές, με εξαίρεση τη Wall Street και το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones συνολικά το α’ εξάμηνο του έτους απώλεσε 1,02%, ενώ κέρδισε 1,51% το β’ τρίμηνο του 2018.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε τους έξι πρώτους μήνες 2,35% και 1,52% το διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος, ενώ ο Nasdaq για τα αντίστοιχα διαστήματα κατέγραψε κέρδη 9,29% και 6,85% αντίστοιχα.

το Λονδίνο ο FTSE 100 το α’ εξάμηνο υποχώρησε 0,66%, όμως στο β’ τρίμηνο σημείωσε ανοδικό ράλι της τάξης του 8,22%.

Μετά τους δείκτες αυτούς το χάος. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 4,35% το πρώτο μισό του 2018, ενώ ενισχύθηκε κατά 1,73% το β’ τρίμηνο του έτους, στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε -0,21% και 3,02% αντίστοιχα, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ ακολούθησε την κατιούσα (απώλειες 1,04% το εξάμηνο και 3,50% το β’ τρίμηνο). Στην Ασία, και ειδικότερα στο Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε 2,02% στο εξάμηνο, ενώ ενισχύθηκε 3,96% το β’ τρίμηνο, στη Σανγκάη ο Shanghai καταποντίστηκε (-13,10% το εξάμηνο και -10,14% το β΄ τρίμηνο), ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε πιο ήπιες απώλειες: 3,22% το εξάμηνο και 3,78% το β΄ τρίμηνο.

Μικτή ήταν και η εικόνα στα νομίσματα. Ειδικότερα, το ευρώ αποδυναμώθηκε 3% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο το α΄ εξάμηνο του 2018, ενώ το νόμισμα των ΗΠΑ ενισχύθηκε 2% έναντι του ιαπωνικού γιεν. Το δολάριο είχε ένα από τα καλύτερα εξάμηνα των τελευταίων χρόνων, κάτι που δεν συνέβη με τη λίρα Αγγλίας, καθώς κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 απώλεσε περισσότερο από 6% υποχωρώντας σε χαμηλό επτάμισι μηνών, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008 και το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.   

Εμπορεύματα

O μεγάλος κερδισμένος των αγορών εμπορευμάτων ήταν το πετρέλαιο, με την τιμή brent να εκτινάσσεται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, που απειλεί να αποσύρει ποσότητα από την προσφορά πετρελαίου στην αγορά, την ώρα που αυξάνεται η διεθνής ζήτηση.

Η τιμή brent σημείωσε άνοδο 16,4% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου η άνοδος διαμορφώθηκε περίπου στο 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Στον αντίποδα, βρέθηκε ο χρυσός με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρεί 4,2% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και 5,5% στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σηματοδοτώντας το χειρότερο τρίμηνό του από το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.