Skip to main content

Αρχίζει η 3η αξιολόγηση

Από την έντυπη έκδοση 

Το οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που επικυρώθηκε με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, ανοίγει την πόρτα για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιέχει έναν μακρύ κατάλογο με 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες, προκειμένου να δώσει σήμα στους θεσμούς και τις αγορές ότι θέλει να κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν διακοπές για τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα το φθινόπωρο, προσβλέποντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, υπό την πίεση και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μη δώσει αφορμές για επικρίσεις από τους θεσμούς και ειδικά από το Βερολίνο.

Από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα («Ν» 23 Ιουνίου 2017) που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της 3ης δανειακής σύμβασης, τα 50 θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ενώ ακόμη 45 πρέπει να κλείσουν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τα πιο «καυτά» είναι εκείνα που αφορούν την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον του 50% των μελών του σωματείου, η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, που σηματοδοτεί περικοπές, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Η εκταμίευση και οι έπαινοι

Την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, αποφάσισε μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο.

Την απόφαση σχολίασε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι αυτή η πληρωμή είναι αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να κάνει για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι σηματοδοτεί επίσης και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάκαμψη προς όφελος όλων.

Η απόφαση ελήφθη μετά την εισήγηση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, αφού προηγουμένως όλοι οι θεσμοί, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, είχαν δώσει το πράσινο φως, κρίνοντας ότι εκπληρώθηκαν από ελληνικής πλευράς όλα τα προαπαιτούμενα.

Τα τελευταία που είχαν απομείνει μέχρι χθες αφορούσαν διαβεβαιώσεις που ζητούσε το ΔΝΤ σε σχέση με πτυχές της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για τους Ευρωπαίους η τελευταία εκκρεμότητα ξεπεράστηκε με την αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για τη δίωξη των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα, τα 6,9 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή χρέους προς την ΕΚΤ, ιδιώτες και το ΔΝΤ, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το φθινόπωρο και το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δοθούν και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή επίσης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει επίσης καταβάλει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Για την αποδέσμευση του παραπάνω ποσού θα χρειαστεί νέα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ ενέκρινε σήμερα την τρίτη δόση χρηματοδότησης ESM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που ακολουθεί την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συμφωνίας και την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση όλων των προηγούμενων ενεργειών την περασμένη Τετάρτη.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε χθες η οικονομική βοήθεια του EΜΣ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, ανέρχεται σε 39,4 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί. Συνολικά, η Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης και το τρίτο έχει λάβει μέχρι σήμερα 181,2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα 51,9 δισ. ευρώ των διμερών δανείων των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης του 2010, ενώ ελληνικά ομόλογα κατέχουν επίσης η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών.

Η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μια πολύμηνης διαπραγμάτευσης, η οποία πέρασε από πολλές δύσκολες φάσεις και ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό τον Οκτώβριο του 2016 και μέχρι το τέλος του περασμένου έτους θα έπρεπε να είχαν κλείσει τόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Τελικά μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε μόνο η δεύτερη αξιολόγηση, που συνοδεύεται από την εκταμίευση της δόσης, ενώ παραμένουν ανοικτά τα άλλα δύο ζητήματα.

Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο. «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας αξίζουν την αναγνώριση ότι έχουν προχωρήσει πολύ στην επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.