Skip to main content

Χρυσός: Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «έκρηξη» τιμών

Με την παγκόσμια οικονομία στο έλεος του Covid-19, ο χρυσός βρίσκεται στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αποτελώντας «καταφύγιο» μπροστά ας κάθε είδους παράγοντα αβεβαιότητας. Μετά το άλμα αυτής της εβδομάδας κοντά στα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά, για τους αναλυτές ο επόμενος στόχος είναι το όριο των 2.000 δολαρίων.

Ο χρυσός αναρριχήθηκε στα μέσα της εβδομάδας έως και τα 1.779 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012. Προς το παρόν, δεν έχει καταφέρει να υπερβεί το όριο των 1.800 δολαρίων, όμως οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου. Το σοκ που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του Covid-19, οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων, καθώς και οι συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στρέφουν τους επενδυτές προς την ασφάλεια του χρυσού, με τις επενδυτικές τράπεζες να αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πολυτίμου μετάλλου, προβλέποντας ότι φέτος ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα φθάσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε πρόσφατο υπόμνημά της, η Goldman Sachs αναβάθμισε τις τρίμηνες, εξάμηνες και 12μηνες προβλέψεις της για τις τιμές του χρυσού στα 1.800, 1.900 και 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, από 1.600, 1.650 και 1.800 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ διατήρησε τη σύσταση long για το πολύτιμο μέταλλο.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν ότι η βελτιωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου στις ανεπτυγμένες οικονομίες –καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες αίρουν στα μέτρα lockdown- σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διόρθωση των τιμών του χρυσού.

«Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό συνήθως είναι αυξημένη κατά τα πρώτα στάδια μιας οικονομικής ανάκαμψης, έχοντας ως μοχλό στήριξης τις ανησυχίες περί συναλλαγματικών υποτιμήσεων και χαμηλότερων πραγματικών επιτοκίων», επισημαίνει η Goldman.

Μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη αναπόφευκτα θα ασκήσει πιέσεις στο χρυσό, σύμφωνα με τον Τζέιμς Στίλε, επικεφαλής αναλύσεων για πολύτιμα μέταλλα στην HSBC. Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες χαμηλών επιτοκίων, τα μέτρα-μαμούθ δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και ο πληθωριστικός αντίκτυπος στις τιμές ενεργητικού θα κρατήσουν το πολύτιμο μέταλλο στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ όταν εκπνεύσουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και το Πρόγραμμα Προστασίας Επιταγών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο άλμα στις τιμές του χρυσού. Την ίδια στιγμή, το εμπορικό «μέτωπο» μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. –με την κυβέρνηση Τραμπ να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών σε εξαγωγές αξίας 3,1 δισ. Δολαρίων από Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία- θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές, στρέφοντάς τους μακριά από το ρίσκο και προς τη λάμψη του χρυσού.

Ο κ. Στίλε της HSBC επικαλέσθηκε και την αναζωπύρωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας –με πρόσφατο παράδειγμα την ένταση μεταξύ Ινδίας και Κίνας- ως ακόμη έναν παράγοντα που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για τον χρυσό.

«Οι δύο πολυπληθέστερες χώρες της Ασίας αποτελούν παράλληλα και τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς και καταναλωτές χρυσού στον κόσμο. Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να πυροδοτήσει στροφή προς τον χρυσό», εξηγεί ο κ. Στίλε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Marketwatch, Forbes