Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Πάμε για πάνω από 30 εκατ. τουρίστες

«Φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε ότι «αυτή η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία». «Μπορεί να γίνει», εκτίμησε

Σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κλάδος του τουρισμού κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και είναι πιθανό για πρώτη φορά να υπερβεί το ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «στόχος τώρα είναι να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας, ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας».

Υποδεχόμενος το προεδρείο του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό ως τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας. «Πάμε καλά, ναι» συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος, για να επισημάνει ότι επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία που είχε προαναγγελθεί με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει από την αρχή της χρονιάς και επισήμως, με δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, τον Μάρτιο από το Βερολίνο, για περίπου 1 εκατ. παραπάνω τουρίστες, όπως φαινόταν τότε από τις προκρατήσεις και τις προγραμματισμένες θέσεις των αεροπλάνων.

«Πάντως, την άνοδο του τουρισμού την βλέπει κανείς “και με το μάτι” που λένε, στην Αθήνα» είπε ο Πρωθυπουργός, με τον κ. Ρέτσο να συμπληρώνει ότι στην Αθήνα υπήρξε μια ανοδική πορεία «που με χαρά βλέπουμε να συνεχίζεται».

Ο κ/ Τσίπρας τόνισε τη σημασία της μεγάλης επιτυχίας τη φετινή χρονιά, «που μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017».

«Νομίζω δηλαδή», συνέχισε, «ότι ο τουρισμός και τα αισιόδοξα μηνύματα του πρώτου πενταμήνου μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε στις αρχικές και όχι στις αναθεωρημένες προβλέψεις». «Αυτή είναι η αίσθηση που έχω, αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά όσο στο πρώτο πεντάμηνο στον τουρισμό», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να σχεδιάσουμε πώς θα εμπλουτίσουμε αυτή την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται “ελληνικός τουρισμός” και πώς θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας περίοδο, να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 4-5 καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό: «Το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής που είναι φόροι που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Aυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις». Τέλος, τον ενημέρωσαν και για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για το πώς επιχειρεί αυτή τη στιγμή να διασυνδέσει περισσότερο τον τουρισμό με αγροδιατροφή και πολιτισμό. Ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι θα παραμείνουν σε επαφή.