Skip to main content

HSBC: Θετικές προοπτικές για ΗΠΑ, λιγότερο θετικές για Ευρώπη – Ιαπωνία

Επιστροφή στις διαφοροποιήσεις μετά τη σχεδόν καθολική παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 καταδεικνύει έρευνα της HSBC Global Asset Management, κατά την οποία οι προοπτικές για το 2018 είναι θετικές για τις ΗΠΑ, λιγότερο θετικές για Ευρώπη – Ιαπωνία και ισχυρές για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως της Ασίας.

Όπως σημειώνει η HSBC Global Asset Management, το 2018 ξεκίνησε μ’ έναν συνδυασμό συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής μεταβλητότητας των αγορών. Ήταν ένα πραγματικά καλό σημείο για τις επενδυτικές αγορές, και υπήρξαν πολύ ισχυρές αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες κινδύνου, ενώ τον Ιανουάριο πολλές επενδυτικές κατηγορίες σημείωσαν αύξηση κατά 5% – απόδοση που αναμενόταν μέσα σε ένα ολόκληρο έτος.

Ωστόσο, όπως τονίζει η HSBC, από τον Φεβρουάριο, η ενίσχυση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα και τα θέματα του διεθνούς εμπορίου, η επανεμφάνιση των οικονομικών αποκλίσεων και η ισχύς του δολαρίου επιβάρυναν τις επιδόσεις των αγορών, δημιουργώντας αστάθεια. Οι συνολικές αποδόσεις -το κεφάλαιο συν τα κέρδη- στις μετοχές παγκοσμίως, τώρα φαίνονται σταθερές μέσα στο έτος και οι περισσότερες ομολογιακές αγορές παρουσίασαν χαμηλές ή αρνητικές συνολικές αποδόσεις. Τα εμπορεύματα, ειδικά το πετρέλαιο, αποτελούν εξαίρεση αφού έφεραν ισχυρές αποδόσεις το 2018.

Κατά την HSBC, είναι σημαντικό ότι, όπου σημειώθηκε γενικευμένη ανάπτυξη το 2017, βλέπουμε τώρα ένας βαθμός κυκλικής διακύμανσης. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη παραμένει καλή και φαίνεται ισορροπημένη, ενώ οι προοπτικές επιδεινώνονται από την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Προς το παρόν, η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών έχει αποδειχτεί ανθεκτική. Βασικά, η κινεζική ανάπτυξη αντέχει παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απομόχλευσης.

Στη μελέτη τονίζεται πως οι τάσεις του πληθωρισμού παρουσιάζουν παγκοσμίως μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις από αυτές της ανάπτυξης, γεγονός που επηρεάζει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Η ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα στην Fed να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ο πληθωρισμός δεν δικαιολογεί ακόμα την αντιστροφή της νομισματικής χαλάρωσης. Βλέπουμε, επίσης, διαφοροποιήσεις στη νομισματική πολιτική των αναδυόμενων οικονομιών. Η Κίνα εστιάζει στην απομόχλευση και στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ οι περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι πολλές –αν και όχι όλες- οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα.

«Ακόμα η παγκόσμια ανάπτυξη δείχνει σχετικά ισχυρή και δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης ύφεσης», τονίζει ο Chief Global Strategist at HSBC Global Asset Management, Τζόζεφ Λιτλ. «Για τους επενδυτές αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να βλέπουν θετικά εταιρικά θεμελιώδη. Τα παγκόσμια κέρδη τρέχουν με ρυθμούς άνω του 7% και οι δείκτες αθέτησης υποχρεώσεων (default rates) συνεχίζουν να πέφτουν, από το 5% που βρίσκονταν στα τέλη του 2016 στο 3% σήμερα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι προοπτικές των αγοράς ομολόγων

Σε πολλές αγορές κρατικών ομολόγων, το ασφάλιστρο κινδύνου για την ανάληψη κινδύνου διάρκειας παραμένει αρνητικό, σύμφωνα με την HSBC. «Ακόμα και χωρίς τις απτές αποδείξεις για επικείμενο πληθωριστικό σοκ στην Ευρώπη ή την Ιαπωνία, κατηγορίες επενδύσεων όπως τα 10ετή γερμανικά ομόλογα (bunds), τα κρατικά ομόλογα αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (gilts) και τα κρατικά ομόλογα γενικώς δεν δείχνουν ελκυστικά» προσθέτει ο κ. Λιτλ. «Αυτό το κομμάτι της αγοράς εξακολουθεί να δείχνει κατάλληλο για καταστάσεις ύφεσης, αποπληθωρισμού και επ ‘αόριστον συνεχιζόμενης νομισματικής χαλάρωσης –όχι για τη σημερινή οικονομική συγκυρία».

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, πάντα κατά την HSCB. Μετά από μια μεγάλη αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους τελευταίους εννέα μήνες, το ασφάλιστρο κινδύνου για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι τώρα θετικό. Για πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία, η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι μεγαλύτερη από τη μερισματική απόδοση των αμερικανικών μετοχών.

Παρά τη σημερινή ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, τα θεμελιώδη στοιχεία των αναδυόμενων οικονομιών παραμένουν σταθερά, αποκαλύπτοντας ευκαιρίες για επενδύσεις σε ομόλογα τόσο σε σκληρό νομίσματα (USD) όσο και στα τοπικά νομίσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την HSBC, καλό θα ήταν κανείς να παραμείνει επιλεκτικός και στις δύο αυτές επιλογές δεδομένων των διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται σε αυτές τις γεωγραφικές περιφέρειες.

Οι προοπτικές των αγορών μετοχών

Η HSBC επισημαίνει πως, παρά τις χαμηλές αποδόσεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, τα καλά νέα είναι ότι οι άλλοι καταλύτες για αγορές μετοχών είναι ακόμα σταθεροί. Οι αποτιμήσεις παραμένουν σχετικά ελκυστικές για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και για ορισμένες αγορές που βρίσκονται στην ώριμη φάση του τρέχοντος οικονομικού τους κύκλου  όπως η Ιαπωνία και η Ευρώπη (με αντιστάθμιση του νομισματικού κινδύνου για τις δύο τελευταίες αγορές).

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών

Για τις αναδυόμενες αγορές -όπως Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία ή Νότια Αφρική – η HSBC επισημαίνει πως πρέπει να εξεταστούν ορισμένοι ιδιαίτεροι κίνδυνοι. Ωστόσο, οι τάσεις ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, ενώ τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ενίσχυσε την ικανότητα των αναδυόμενων αγορών να «απορροφούν» τους εξωτερικούς κραδασμούς.
«Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι ο όρος ‘αναδυόμενες αγορές’ αναφέρεται  στην πραγματικότητα σε μια τεράστια γκάμα αγορών και οικονομιών», εξηγεί ο κ. Λιτς. «Και μας αρέσουν ιδιαίτερα οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία. Η θετική μας άποψή για το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ασίας ενισχύεται από τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη, τα επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα, την πολιτική ισχύ και τις θετικές μεταρρυθμιστικές προοπτικές σε πολλές χώρες της περιοχής. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν, επίσης, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις Ασιατικές μετοχές σε σχέση με τις αντίστοιχες άλλων αναδυόμενων αγορών, πέρα από το γεγονός έχουν και ελκυστικότερες αποτιμήσεις και η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων είναι μεγαλύτερη».

Βασικοί κίνδυνοι

«Ο ταχύτερος πληθωρισμός αποτελεί έναν βασικό κίνδυνο για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε και είναι κάτι το οποίο συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2018» σύμφωνα με τον κ. Λιτλ.  Η HSBC Global Asset Management πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα ενός επιπρόσθετου πληθωριστικού σοκ στις ΗΠΑ και μιας μη-αναμενόμενης περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, δεδομένου του κινδύνου «υπερθέρμανσης» στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο κατά την HSBC θα απαιτούσε περαιτέρω αναπροσαρμογή του ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, με τις αναδυόμενες αγορές να είναι ευάλωτες σε εκροές κεφαλαίων. Αλλά ο κ. Λιτλ προσθέτει ότι «οι μεγάλης κλίμακας αναθεωρήσεις της άποψης της αγοράς για τον πληθωρισμό δεν είναι από τα γεγονότα που συμβαίνουν συχνά. Και ο συνδυασμός της σημαντικής ανατίμησης των αμερικανικών επιτοκίων που μόλις συνέβη, και του συνεχιζόμενα χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ελαττώνουν κάπως τον κίνδυνο – τουλάχιστον προς το παρόν».