Skip to main content

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody’s – BofA στην οικονομία

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσει ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εκτιμούν σε εκθέσεις τους η Moody’s και η Bank of America.

Ειδικότερα η Moody’s, η οποία αύριο ανακοινώνει την προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσει στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πόροι αυτοί μαζί με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρέτησής του όπως σημειώνει ο οίκος.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι «κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι λιγότερο βέβαιη».

Για την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρει ότι θα αντιστρέψει μία μακρά περίοδο υποεπενδύσεων σε αυτές τις χώρες της περιφέρειας.

Ωστόσο, η Moody’s προειδοποιεί ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης, κάτι που θα φρενάρει τα αναπτυξιακά οφέλη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αισιοδοξία για τις προοπτικές

Πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξη για τη χώρα μας αναφέρει η Bank of America, που «επισκέφθηκε» διαδικτυακά την Ελλάδα και συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Επισημαίνει ωστόσο ότι παραμένουν προκλήσεις και κίνδυνοι που απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και συνεχή επαγρύπνηση των αρχών.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτές ενσωματώνουν τα κύρια συμπεράσματα του πρόσφατα υποβληθέντος Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις από το άνοιγμα της οικονομίας.

Ο οίκος μεγαλώνει την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση (+70bp ή +0,7%) και το 2022 σε 5,7% (+30bp). Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή/καθυστερημένη απορρόφηση δανείων από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού RRP.