Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Αυτή έγινε βασική παράμετρος για την ισοδυναμία του ευρώ έναντι των αντιπάλων νομισμάτων του και για την άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η στήλη θεωρεί πιθανή μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης παρά μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις σημερινές συνόδους των διάφορων άτυπων και επισήμων οργάνων γύρω από την ελληνική κρίση. Για το ταμπλό του ΧΑ που είναι το αντικείμενο μας, τα νέα χαμηλά για τους βασικούς δείκτες δοκιμάζονται ολοκληρωτικά.
Η σημερινή συνεδρίαση είναι και πάλι μόνο για τους έχοντες επαγγελματική σχέση με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και για όσους ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν, ότι κέρδη θα έχουν αν «πιάσουν» την αγορά πάνω στη στιγμή που αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση της. Γιατί η βραχυπρόθεσμη αλλάζει, όπως αλλάζει τα φορέματα… η Λαίδη Γκάγκα.
Ο 25άρης σημείωσε νεότερα χαμηλά για το 2015 που «για να λέμε και του στραβού το δίκιο» δεν απέχουν πολύ από εκείνα που σημείωσε άλλες δυο φορές στο τρέχον έτος. Η περιπέτεια των τιμών φέτος ξεκίνησε τον Ιανουάριο και στο τέλος του σημειώθηκαν για πρώτη φορά τιμές κοντά στις 210 μονάδες για τον 25άρη. Σε αυτά τα επίπεδα επανήλθε τον Απρίλιο και λίγο χαμηλότερα βρέθηκε την Πέμπτη που πέρασε.
Ο ΓΔ στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα εμφάνισε μια πιο τίμια εικόνα, αφού στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου χτύπησε στα χαμηλά των 708 μονάδων, στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου υποχώρησε ως τις 691,43 μονάδες πριν αντιδράσει ανοδικά και στις 18/6, σημείωσε ελάχιστο στις 651,78 μονάδες. Με αυτή την πορεία φαίνεται καθαρά η αναζήτηση νεότερων χαμηλών μέσα στο 2015, που δεν είναι γνωστό ακόμα που θα σταματήσει. Ωστόσο, μετά από τα νεότερα χαμηλά και οι δυο βασικοί δείκτες αντέδρασαν ανοδικά.
Την εβδομάδα που πέρασε διαπιστώσαμε ότι την Πέμπτη το ενδοσυνεδριακό rebound έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης κάθε μετοχής από τα ελάχιστα εβδομάδας, που έγιναν και ελάχιστα τελευταίων 30 ημερών και για πάνω από τα μισά blue chip ήταν κατώτερες τιμές σε βάθος τριμήνου. Η Παρασκευή ήταν η μέρα που διατηρήθηκε η απόσταση αυτή, χωρίς να μεγαλώσει σημαντικά για τους δυο δείκτες.
Τεχνικά είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την τάση σήμερα. Μια επιστροφή στις ρευστοποιήσεις θα δείξει ότι δεν εκτονώθηκε η ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Πιθανά θα συνεχιστεί η κίνηση των τιμών μέσα στην κατώτερη ζώνη στο βίο τους στο ευρώ. Τότε η προσέγγιση των χαμηλών που σημειώθηκαν στις 5 Ιουνίου του 2012, θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Αυτά για τον 25άρη ορίστηκαν στις 167,93 μονάδες με κλείσιμο τότε, στις 5/6/2012, στις 170. Ο ΓΔ εκείνη τη μέρα έκλεισε στις 476,36 μονάδες με κατώτερη τιμή τις 471,35.
Η αγορά στη βδομάδα που πέρασε αποτύπωσε την κούραση από την παρατραβηγμένη χρονικά αβεβαιότητα και οι θεσμικοί του εξωτερικού σχεδόν μόνιμα ξεσπούσαν σε ρευστοποιήσεις στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης και κύρια μετά την έναρξη των συναλλαγών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στις πρώτες συνεδριάσεις, οι πιέσεις στο τέλος συντελούσαν στην συνεχή αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας και σε κλείσιμο των δεικτών κοντά στο ελάχιστο, αφήνοντας αρνητική κληρονομιά στην ορμή της επόμενης συνεδρίας. Την τέταρτη και πιο σημαδιακή συνεδρίαση οι πιέσεις όρισαν νεότερα χαμηλά για τους ΓΔ και 25άρη σε βάθος δωδεκαμήνου και όχι μόνο αλλά την ίδια μέρα ενδοσυνεδριακά οι απώλειες των δεικτών που ξεπερνούσαν το -4% μετατράπηκαν σε κέρδη πάνω από 2,5% αλλά οι πιέσεις στο τέλος επέβαλλαν μεταβολές μικρότερες του +0,7%.
Τη δε Παρασκευή, αυτό που μέτρησε στο ταμπλό ήταν η επιτυχής απόφαση των θεσμικών να μην αφήσουν τις τιμές να πλησιάσουν πάλι τα ελάχιστα της Πέμπτης. Αλλά επίσης σημαντικό είναι ότι έχουμε μετατροπή επιπέδων που ήταν στηρίξεις που ξεπεραστήκαν καθοδικά, σε αντιστάσεις. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν εμφανίστηκαν πολύ αισιόδοξοι μετά το πέρας της εβδομάδας, αλλά δεν επηρεάστηκαν από αυτούς οι traders των παραγώγων, που έδωσαν υπολογίσιμη προπορεία στο ΣΜΕ Ιουλίου που ξεκινά σήμερα ως κυρίαρχη σειρά προπορεία με 3,5 μονάδων έναντι του 25άρη.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Οι αγορές κινούνται πλάγια και φοβισμένα
Καθώς πλησιάζει η περίοδος που στα μεγάλα χρηματιστήρια θα αρχίσουν να παίζουν ρόλο οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ανά κλάδο στον πλανήτη οι επενδυτές κινούν τις τιμές των αξιών πλάγια. Σύμφωνα με όσα αναπτύξαμε στο προηγούμενο σχόλιο, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είχε τάση να επικεντρωθεί στην απόφαση της Fed, μετά της σύνοδο της FOMC για την νομισματική πολιτική της και στην ελληνική κρίση. Από την πλευρά της Fed έγινε σαφές ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων θα γίνει αλλά μάλλον αργότερα παρά νωρίτερα από τις εκτιμήσεις των αγοραίων. Θα λέγαμε δε, πως η λογική που ξεδίπλωσε η πρόεδρος Γιέλεν, βοήθησε στην απομάκρυνση του στρες των επενδυτών για μια απότομη αλλαγή στο καθεστώς των μηδενικών επιτοκίων που ισχύει στις ΗΠΑ. Μάλιστα έγινε αναφορά και για την ελληνική περίπτωση που παρέμεινε σε εκκρεμότητα και την τρίτη εβδομάδα του φετινού Ιουνίου, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη. Επίσης τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας εμφάνισαν πτώση της τάξης του -13% αυτή τη βδομάδα, δικαιώνοντας την επιλογή μας να παρουσιάσουμε την προβληματική των επαγγελματιών για την διάσημη, λόγω αυξανόμενης διαρκώς συμμετοχής, αγορά μετοχών της Ασίας.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2109,99 μονάδες είχε επίδοση +0,76% και στο 2015 +1,34%, ενώ ο Dow ενισχύθηκε +0,65% και πλέον αποδίδει +0,16% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +0,65% με επίδοση +4,88% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +1,55% με επίδοση έτους +6,64%. Ο δε Nasdaq100 με μεταβολή 1,30%, έχει κέρδη για το 2015 +6,64%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά 1,61% στα 1199,80 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,14% και η ετήσια επίδοσή του είναι +15,61%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -1,40% με απόδοση το 2015 +12,59% και ο CAC ακολούθησε με -1,75% και απόδοση φέτος +13,42%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,78% και στο τρέχον έτος κερδίζει 6,47%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,78% και στο 2015 κερδίζει 19,40%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -11,25% και στο τρέχον έτος αποδίδει -16,81%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε +0,75%, με κέρδη το τρέχον έτος +7,48%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κατά +0,63%, το 2015 αποδίδει +4,24%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -0,25% με επίδοση για φέτος +6,86%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία εκτινάχθηκε +3,37%, και στο 2015 χάνει πλέον -0,67%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -1,91% και το 2015 κερδίζει +13,37%.
Η πλάγια κίνηση για τους βαρύτερους δείκτες του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της ακόλουθης άποψης: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης κατά το παρελθόν έτος ήταν αναιμική. Ο ρυθμός ανάπτυξης Κίνα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά εξακολουθεί να είναι σε καθοδική κλίση που ξεκίνησε γύρω στο 2011. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στις ΗΠΑ. Το επίθεμα που έφερε η άνοιξη στην οικονομική δραστηριότητα ήταν αδύναμο. Αλλά ακολούθησε το έμπλαστρο πάγου από το χειμώνα, και έτσι μπορεί να φανεί καλύτερο. Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ εξακολουθούν να βαδίζουν με ζιγκ-ζαγκ.
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και τις πωλήσεις είναι ισοδύναμα αισιόδοξα για τους καταναλωτές. Από το μέτωπο της απασχόλησης οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν ως τις 1.090.000 για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Τα δε στοιχεία για τις Λιανικές πωλήσεις ήταν ισχυρά Μάιο και οι υπηρεσίες αναθεώρησαν προς τα πάνω τους δύο προηγούμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, η εικόνα από τον κατασκευαστικό τομέα ήταν απογοητευτική. Το ίδιο ισχύει για ορισμένους δείκτες από τις μεταφορές. Οι δείκτες στέγασης έχουν μικτή εικόνα. Αυτά δικαιολογούν των σκεπτικισμό αρκετών θεσμικών σχετικά με την τρέχουσα αποτίμηση των μετοχικών αξιών στην Wall Street δηλαδή στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.
Ο Dr Yardeni επί του θέματος αναφέρει: «Είναι υπερτιμημένη η χρηματιστηριακή αγορά; Φαίνεται ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πάντα γνωστή μόνο μετά το γεγονός. Με άλλα λόγια, εάν οι τιμές των μετοχών κινηθούν ανοδικά σε νέα ύψη, τότε η απάντηση είναι ότι δεν ήταν υπερτιμημένες ή ότι η αγορά έχει γίνει ακόμη πιο υπερτιμημένη από ό, τι ήταν πριν. Ανάλογα με την τρέχουσα άποψη του σχολιαστή. Αν πέσουν οι μετοχές, τότε η απάντηση είναι ότι προφανώς και η αγορά ήταν υπερτιμημένη και ότι η διόρθωση ήταν αναπόφευκτη και αναγκαία. Η αγωνία είναι προφανής, δεδομένου ότι ο S & P 500 έχει περιορίσει από την αρχή του τρέχοντος έτους τη διακύμανσή του σε ένα σχετικά στενό εύρος και κοντά σε επίπεδα ρεκόρ μεταξύ του χαμηλού του 1992 και του υψηλού στις 2130. Έκλεισε στα 2,109,99 την Παρασκευή. Φυσικά, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή: Η αγορά μπορεί να συνεχίσει να κινείται πλάγια, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε πολλά περισσότερο χρόνο για να συζητήσουμε αν είναι υποτιμημένη ή υπερτιμημένη.
Η ελληνική περίπτωση
Ο Dr Yardeni, όπως και πολλοί άλλοι αναλυτές που επηρεάζουν τους επενδυτές με δολάρια και όχι μόνο, αναγνωρίζουν την πιθανότητα οι επενδυτές να νομίσουν ότι βρίσκονται σε ένα ταξίδι που κυριαρχεί ο φόβος. Δηλώνει σε γράμμα προς τους πελάτες: «Έχω περάσει πολύ χρόνο διαβάζοντας τις ειδήσεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν δαπάνησα πολύ μελάνι για αυτές, δεδομένου ότι οι ειδήσεις έχουν ροή που κάνουν εναλλακτικά τους επενδυτές αισιόδοξους και απαισιόδοξους για την τελική έκβαση. Η αίσθησή μου είναι ότι την κατάσταση αυτή μπορεί να την κλωτσήσουν στο μέλλον πιο κάτω, για άλλη μια φορά. Αν είναι δυνατή η παράταση στο πρόβλημα, τότε αυτή η επιλογή έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Αν «κλωτσήσει» κάποιος παρακάτω το ζήτημα, θα καθυστερήσει η λήψη απόφασης με την ελπίδα ότι το πρόβλημα ή θα πάει μακριά ή κάποιος άλλος θα πάρει την απόφαση αργότερα . Η φράση αυτή σημαίνει επίσης αναβολή στην αποφασιστική δράση με την χρήση μιας βραχυπρόθεσμης λύσης. Σε αυτή τη συγκεκριμένη εκδοχή του παιχνιδιού, δεν υπάρχει φινάλε εφ ‘όσον υπάρξει μια ακόμα άλλη βραχυπρόθεσμη λύση».
Ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον λύσεις στο ελληνικό χάος. Οι επενδυτές των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης στρέφονται στην έκτακτη σύνοδο κορυφής σήμερα, διότι διαφαίνεται μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας ότι η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή και ότι μπορεί το σύστημα του ευρώ να διαχειρίζεται τους κινδύνους μετάδοσης από την Ελλάδα. Αυτοί αντικατοπτρίζονται στα ιταλικά 10ετή ομόλογα. Έχουν αυξηθεί σε όλες, εκτός μίας ημέρας στην εβδομάδα. Οι τίτλοι χρέους της Γερμανίας με ωρίμανση 10 χρόνια, θεωρούνται ότι είναι οι ασφαλέστεροι της περιοχής, αυξήθηκε ακόμη και πριν από τα στοιχεία που προβλέπεται να προσθέσουν νέα δεδομένα για οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή. Τα ομόλογα της υποστηρίζονται επίσης από την έλλειψη της νέας προσφοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 2,28%, στις 17:00 ώρα Λονδίνου την Παρασκευή. Η απόδοση έχει εγκατασταθεί ξανά κάτω από το υψηλό επτά μηνών του 2,46% που άγγιξε στις 16 Ιουνίου.
Η απόδοση 10ετλη ομόλογα της Ισπανίας αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα στο 2,27%, ενώ της Γερμανίας υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 0,75%. Το Βέλγιο και η Ολλανδία πρόκειται να πουλήσουν ομόλογα αυτή εβδομάδα, ενώ έντοκα γραμμάτια θα εκδώσουν Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Η Ιταλία έχει επίσης προγραμματίσει να πουλήσει ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού στις 25 Ιουνίου.
Η καλοκαιρινή ανάπαυλα στην έκδοση ομολόγων έχει ήδη αρχίσει
ΧΑ
Το βάρος της πολύμηνης αβεβαιότητας
Η μελέτη της μεταβολής του 25άρη σε εβδομαδιαία βάση αποκαλύπτει: Με πέντε καθοδικά κύματα σε δεκαέξι μήνες, ο δείκτης των ξένων θεσμικών, όπως δείχνουν τα ποσοστά συμμετοχής στις συναλλαγές των blue chip, έχει «γράψει» τρεις φορές τα χαμηλά του 2015. Ξεκίνησε την κάθοδο από το Μάρτιο του 2014 από τις 445 μονάδες και στο τρέχον έτος έφθασε τον Ιανουάριο ως τις 209,48 και τον Απρίλιο ως τις 204,64 μονάδες. Την δε περασμένη εβδομάδα, της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, «κάθισε» στις 208, και την Πέμπτη έφθασε ως τις 196,83 μονάδες, που είναι νεότερα χαμηλά έτους και αρκετών ετών. Ήταν η συνεδρίαση τη μέρα του Eurogroup, που η αγορά πληροφορήθηκε έγκαιρα από τους Ευρωπαίους ότι δεν πρέπει να κρατήσει «μεγάλο καλάθι».
Τεχνικά συνεπώς, η εβδομάδα που ξεκινά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Γιατί η αγορά με την παραμικρή συνέχεια στην πτώση, θα βάλει σε πειρασμό τους παράγοντες του ΧΑ να δοκιμάσουν το ελάχιστο βίου των δεικτών στο ευρώ. Αυτό για τον 25άρη ορίστηκε στις 167,93 μονάδες με κλείσιμο τότε, στις 5/6/2012, στις 170. Ο ΓΔ εκείνη τη μέρα έκλεισε στις 476,36 μονάδες με κατώτερη τιμή τις 471,35.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη σε ύψος απωλειών στο τρέχον έτος, με τον ΓΔ κάτω κατά -11,25% και τον 25άρη στο -10,14%, όταν ο FTSEM υποχώρησε -7,17%. Η επιβάρυνση στο στατιστικό αποτύπωμα των μετοχών ήταν εξαιρετικά σαφής, αφού το κατώτερο εβδομάδας για όλα τα blue chip ήταν και κατώτερο τελευταίων τριάντα ημερών. Σε δεκατέσσερα έγινε και ελάχιστο τελευταίων τριών μηνών και για εννέα το minimum εβδομάδας, βλέπε της Πέμπτης, αποτελεί πια και ελάχιστο των τελευταίων 12 μηνών.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με βαρύτερο κλίμα, αφού ήταν γνωστό το πακετάρισμα των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και η διατήρηση της απόστασης μεταξύ των διαπραγματευτών της Ελλάδας και των πιστωτών, ανέβασε το ποσοστό της αβεβαιότητας. Η ευαισθησία των επενδυτών στη ροή των ειδήσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με τους εταίρους και πιστωτές, πήρε δραματική τροπή, λόγω πίεσης χρόνου όπως είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές. Παράλληλα στις 12/6 οι δείκτες πιέστηκαν εξαιρετικά με αποτέλεσμα την εγγραφή πτώσης της τάξης του -6%. Για αυτό πιθανά οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις ήταν καθοδικές με σταθερό πτωτικό βηματισμό προεξοφλώντας αρνητικά την πιθανότητα στη συνάντηση του Eurogroup, την Πέμπτη το απόγευμα, να εξευρεθεί λύση ή δρόμος για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Ο ΓΔ τη Δευτέρα έχασε -4,68% την Τρίτη -4,77% και την Τετάρτη -3,15% όταν ο 25άρης έχασε -4,49% μετά -5,04% αλλά την Τετάρτη φρέναρε με ένα -1,77%. Ο μέσος τζίρος των πρώτων ημερών ήταν 97 εκατ. ευρώ και την πτώση οδήγησαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών με απώλειες σε τρεις μέρες πάνω από -24%, Κοινής Ωφέλειας με απώλειες πάνω από -22%, Προσωπικά Οικιακά Είδη με απώλειες πάνω από -19%, και των Τραπεζών με απώλειες πάνω από -17%. Οι βασικού δείκτες ΓΔ και 25άρης είχαν καταλήξει στις 680 μονάδες στις 206. Τα νεύρα των επενδυτών ήταν τεντωμένα και η δυναμική της συνεδρίασης της Πέμπτης ήταν ενδεικτική της νευρικότητας που προκαλείται από την ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης των επενδυτικών προσδοκιών. Ο ΓΔ από απώλειες -4,3% χονδρικά, βρισκόταν σε τρεις ώρες σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε κέρδη πάνω από +2,7%. Αλλά και ο 25άρης από το -4,45% στις 12:30, βρέθηκε πολύ κοντά στις 213 μονάδες, στις 15:23, με κέρδη 3,17%. Έκλεισαν όμως με άνοδο +0,37% ο μέσος όρος και ο δείκτης των blue chip στο +0,66%. Η συνεδρίαση της Παρασκευής με δεδομένο το αδιέξοδο στο Eurogroup, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς σε επίπεδο τιμών με κέρδη +0,57% στον ΓΔ και +0,20% στον 25άρη. Πιθανά αποφάσισαν έτσι οι θεσμικοί, ώστε να ενισχυθούν ισοδύναμα στο διήμερο του φρένου στην κάθοδο από τα επίπεδα των 826,53 και των 248,86 μονάδων αντίστοιχα, που βρέθηκαν την Πέμπτη 11/6. Ο τζίρος την Πέμπτη ξεπέρασε τα 117,7 εκατ. ευρώ και τα 143 την Παρασκευή. Ο μέσος ημερήσιος όγκος ήταν 232 εκατ. τεμάχια το διήμερο και στη βδομάδα κοντά στα 182. Οι κλάδοι που επωφελήθηκαν στο τέλος της βδομάδας ήταν των εταιριών ήταν των Τηλεπικοινωνιών, Πετρελαίου Αερίου, Κοινής Ωφέλειας, και στα Ταξίδια Αναψυχή. Μόνιμα πιέσεις δέχθηκαν στην τρίτη βδομάδα του μήνα της περιπέτειας για την ελληνική κρίση οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας, Εμπορίου, και στα Προσωπικά και Οικιακά Είδη.
Οι μετοχές του 25άρη με πτώση πάνω από -15%, όταν ο δείκτης έχασε σε πέντε συνεδριάσεις -10,14%, είναι με αλφαβητική σειρά: ΑΛΦΑ -28,47%, ΑΡΑΙΓ -17,91%, ΔΕΗ -18,99%, ΕΤΕ -16,19%, ΕΥΔΑΠ -15,79%, ΕΧΑΕ -23,47%, ΜΠΕΛΑ -28,40%, ΠΕΙΡ -20,68%, ΦΦΓΚΡΠ -17,49%. Αλλά η ομάδα των blue chip με πτώση πάνω από των βασικών δεικτών συμπληρώνεται με τις ΤΕΝΕΡΓ -15,61% και ΛΑΜΔΑ -13,49%. Κοντά στη μέση μεταβολή εμφανίστηκαν οι ΒΙΟ -11,67% και ΜΟΗ -10,25%. Μετοχή με κέρδη στον 25άρη αυτή τη βδομάδα δεν υπάρχει και θα χαρακτηρίζαμε αμυντικές τις ΟΤΕ -0,53%, ΕΕΕ -0,97%, ΟΠΑΠ -3,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,05% και ΜΥΤΙΛ -5,64%.
Τεχνική ανάλυση
Η στήλη θεωρεί ενδεικτικό για την αξιολόγηση της ορμής των blue chip τη μέρα του έκτακτου Eurogroup και της συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, το ποσοστό απομάκρυνσης από τα νέα χαμηλά εβδομάδας και τελευταίων τριών μηνών σε συνδυασμό με την απόσταση από το μέγιστο των τελευταίων 30 ημερών.
Ο ΓΔ στη βδομάδα έχασε -11,25%, αντέδρασε από το minimum εβδομάδας +5,45% με απόσταση από το maximum 30 ημερών -19,88%. Ο 25άρης με μεταβολή εβδ -10,14% αντέδρασε από το minimum εβδομάδας +5,77% και απέχει από το maximum 30 ημ. 19,57%.
Η ΑΛΦΑ στη βδομάδα έχασε -28,5% με αντίδραση από το min 0,98% και απέχει -41% από το maximum 30 ημερών.
Η ΑΡΑΙΓ στη βδομάδα έχασε -17,91% με αντίδραση από το min 1,85% και απέχει -27,25% από το maximum 30 ημερών.
Η ΒΙΟ στη βδομάδα έχασε -11,67% με αντίδραση από το min 7,07% και απέχει -17,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στη βδομάδα έχασε -3,05% με αντίδραση από το min 16,9% και απέχει -18,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΓΡΙΒ στη βδομάδα έχασε -17,1% με αντίδραση από το min 0,0% και απέχει -24,1% από το maximum 30 ημερών.
Η ΔΕΗ στη βδομάδα έχασε -19% με αντίδραση από το min 16,4% και απέχει -27,4% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΕΕ στη βδομάδα έχασε -1% με αντίδραση από το min 3,3% και απέχει -7,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη βδομάδα έχασε -6,3% με αντίδραση από το min 19% και απέχει -23,8% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΛΠΕ στη βδομάδα έχασε -7,95% με αντίδραση από το min 12,50% και απέχει -18,8% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΤΕ στη βδομάδα έχασε -16,2% με αντίδραση από το min 2,3% και απέχει -32,3% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΥΔΑΠ στη βδομάδα έχασε -15,8% με αντίδραση από το min 19,1% και απέχει -23,8% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΥΡΩΒ στη βδομάδα έχασε -6,1% με αντίδραση από το min 19,4% και απέχει -23,1% από το maximum 30 ημερών.
Η ΕΧΑΕ στη βδομάδα έχασε -23,5% με αντίδραση από το min 7,8% και απέχει -34,4% από το maximum 30 ημερών.
Η ΛΑΜΔΑ στη βδομάδα έχασε -13,5% με αντίδραση από το min 6,9% και απέχει -24,6% από το maximum 30 ημερών.
Η ΜΕΤΚ στη βδομάδα έχασε -6,3% με αντίδραση από το min 6,1% και απέχει -11,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΜΟΗ στη βδομάδα έχασε -10,25% με αντίδραση από το min 9,0% και απέχει -16,6% από το maximum 30 ημερών.
Η ΜΠΕΛΑ στη βδομάδα έχασε -28,4% με αντίδραση από το min 0,0% και απέχει -35,3% από το maximum 30 ημερών.
Η ΜΥΤΙΛ στη βδομάδα έχασε -5,6% με αντίδραση από το min 10,8% και απέχει -12,6% από το maximum 30 ημερών.
Η ΟΛΠ στη βδομάδα έχασε -8,3% με αντίδραση από το min 13% και απέχει -22,2% από το maximum 30 ημερών.
Η ΟΠΑΠ στη βδομάδα έχασε -3,1% με αντίδραση από το min 8% και απέχει -20,0% από το maximum 30 ημερών.
Η ΟΤΕ στη βδομάδα έχασε -0,53% με αντίδραση από το min 18,1% και απέχει -15,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΠΕΙΡ στη βδομάδα έχασε -20,7% με αντίδραση από το min 11,6% και απέχει -42,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΤΕΝΕΡΓ στη βδομάδα έχασε -15,6% με αντίδραση από το min 4,3% και απέχει –20,2% από το maximum 30 ημερών.
Η ΤΙΤΚ στη βδομάδα έχασε -9,9% με αντίδραση από το min 3,1% και απέχει -13,5% από το maximum 30 ημερών.
Η ΦΦΓΚΡΠ στη βδομάδα έχασε -17,5% με αντίδραση από το min 4,6% και απέχει -27,2% από το maximum 30 ημερών.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με ανοδικό βήμα και τα futures των μετοχών στις ΗΠΑ και το ευρώ δυνάμωσαν σήμερα Δευτέρα, μετά την είδηση ότι από την Ελλάδα έσπευσαν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία με προτάσεις της τελευταίας στιγμής με στόχο να κατευνάσουν τους πιστωτές της.
Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προτάσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διότι δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο υποχώρησε στις απαιτήσεις των πιστωτών για πρόσθετες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, ούτε αν οι πιστωτές μπορούν να δεχθούν την νέα προσφορά.
Ο αρχηγός του επιτελείου που υπάρχει γύρω από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker έστειλε ένα tweet χαρακτηρίζοντας την τελευταία πρόταση από την Ελλάδα για την επίλυση της κρίσης χρέους της μια «καλή βάση για την επίτευξη προόδου» στις συνομιλίες, που θα λάβουν χώρα σε μια σύνοδο κορυφής έκτακτης ανάγκης της ζώνης του ευρώ αργότερα τη Δευτέρα.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,5%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei κερδίζει 1,26%.
Τα futures μετοχών ΗΠΑ εμφανίζουν μεταβολή +0,4%, ενώ το ευρώ ισχυροποιήθηκε επίσης, ανεβαίνοντας 0,2% στα 1,1372 δολάρια, κινείται προς την κατεύθυνση ενός υψηλού μήνα των 1,1440 δολαρίων που έπιασε την Πέμπτη. Το δολάριο παρέμεινε αμετάβλητο στα 122,71 γιεν.
Η Αθήνα εξαντλείται από μετρητά για την αποπληρωμή ενός δανείου 1.600.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ που αναμένεται στο τέλος του μήνα, εκτός αν εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές.
Η φημολογία ανθεί, σχετικά με το αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων την Τρίτη, για να αποτραπεί μια τραπεζική κρίση καθώς οι αποταμιευτές θα σπεύσουν για απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη των τραπεζών την Παρασκευή και τους είπε να προετοιμάζονται για μια «δύσκολη μέρα», την Τρίτη, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσαν δύο τραπεζίτες μετά τη συνάντηση στο Reuters.
Στην Ασία, στην ηπειρωτική Κίνα οι αγορές έκλεισαν τη Δευτέρα για διακοπές, μετά την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από το 2008 την περασμένη εβδομάδα.
Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι μια τέτοια διόρθωση ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενη γιατί οι κινεζικές μετοχές είχαν σημειώσει κέρδη άνω του 40 τοις εκατό αυτό το έτος. Άλλοι, όμως, εκνευρίζονται γιατί η πτώση των τιμών των μετοχών θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Στη διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων, τα συμβόλαια του χαλκού αυξήθηκαν περίπου 0,2% στα 5.669,50 δολάρια ανά τόνο, κινείται μακριά από τα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών μηνών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα από τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση από τον κορυφαίο καταναλωτή σε μέταλλα, την Κίνα, και εκ της αβεβαιότητας γύρω από τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.
Η αξία των Συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου βυθίζεται λόγω της ανησυχίας για την Ελλάδα, καθώς και τα υψηλά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Η Χρηματιστηριακή Αγορά ως την περασμένη εβδομάδα είχε δείξει ψυχραιμία, ο Γενικός Δείκτης κινούταν για αρκετό διάστημα σε ένα εύρος διακύμανσης 100 μονάδες πάνω από τα χαμηλά έτους και έδειχνε να μην πιστεύει στη ρήξη.
Οι εξελίξεις, όμως, από την περασμένη Παρασκευή που αύξησαν την αβεβαιότητα για συμφωνία και το σκηνικό ρήξης που ακολούθησε, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να σημειώσει νέο χαμηλό έτους στις 651,78 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη.
Αποδείχθηκε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχολογία των επενδυτών, αλλά και το τι θα ακολουθούσε σε περίπτωση ρήξης. Οι μέρες για συμφωνία τελειώνουν και η νευρικότητα έχει φτάσει στα ύψη. Οι διακυμάνσεις ακόμη και μέσα στη συνεδρίαση είναι τόσο έντονες που έχουν ανεβάσει την αδρεναλίνη των επενδυτών στο “κόκκινο”. Την Δευτέρα έχουμε την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ενώ η ΕΚΤ συνεδριάζει καθημερινά για τον ELA και προς το παρόν εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα στις Τράπεζες. Η κατάσταση είναι οριακή και χρειάζεται ψυχραιμία.
Εκτιμάται ότι δεν συμφέρει κανέναν η ρήξη και την Δευτέρα θα υπάρχει συμφωνία. Αλλιώς τελευταία ευκαιρία είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Ιουνίου. Το ερώτημα είναι τι θα περιέχει αυτή η συμφωνία, αν θα είναι μια απλή παράταση, ή θα αντιμετωπίζει και το θέμα του χρέους. Ανάλογα της απόφασης, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά με αντιστάσεις τις 780 μονάδες και στη συνέχεια τις 820 μονάδες. Σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε στηρίξεις.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
“Η ύστατη ώρα είναι εδώ”. Μετά από επτά Eurogroup και έχοντας φθάσει την έκθεση στον ELA στα 84+ δις ευρώ, οι προθεσμίες και η ρευστότητα φαίνεται ότι εξαντλούνται.
Από τον Φεβρουάριο τα δεδομένα άλλαξαν πολλές φορές, η αισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα έκαναν την ενασχόληση με τις Ελληνικές Αξίες στο Χρηματιστήριο και την Ομολογιακή Αγορά ένα πολύ “επικίνδυνο σπορ” για τους επενδυτές. Τα θεμελιώδη και οι αριθμοί έδωσαν την θέση τους στην ψυχολογία και την μεταβλητότητα καθιστώντας απαγορευτικό το επενδυτικό περιβάλλον σε κεφάλαια μακρόπνοου ορίζοντα. Την ίδια στιγμή κορυφώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι αναφορές για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εντείνοντας το συστημικό στρες καθώς οι συνθήκες επιτάσσουν αυστηρή διαχείριση των μοχλευμένων θέσεων.
Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν ανασταλτικά στην ροή κεφαλαίων προς την Χρηματιστηριακή Αγορά εξάντλησαν ψυχικά τους συμμετέχοντες καθημερινά με χαρακτηριστική συνεδρίαση αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου από το -4,1% ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο +2,7% για να κλείσει αμετάβλητος με πλήθος “χαρτιών” να κινούνται σε εύρος διακύμανσης που ξεπέρασε το 20%.
Η διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί το κεντρικό γεγονός που ξεκινάει με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με ίσες πιθανότητες. Η Χρηματιστηριακή Αγορά, ότι και να συμβεί, έχει μόνο μια σίγουρη εξέλιξη: θα συνεχίσει την έντονη διακύμανση της, θα δοκιμάσει τις αντοχές των συμμετεχόντων επιταχύνοντας την ροπή της τάσης και θα προσφέρει μεγάλες “συγκινήσεις”.
Και τεχνικά η εβδομάδα δεν προσφερόταν για “ευαίσθητους οργανισμούς”. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να χάνει το μεσημέρι της Πέμπτης έως και 21% από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης για να επανέλθει στο κλείσιμο της Παρασκευής πέριξ της περιοχής των 700 μονάδων. Η ζημιά στην ανοδική τάση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες έχει γίνει, όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν επιστρέψει σε θέση πώλησης και η παρούσα ανοδική κίνηση έχει χαρακτήρα αντίδρασης με πρώτο στόχο τις 725 μονάδες. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν πολύ, καθώς η δίμηνη συσσώρευση που ξεκινάει από τις 750 μονάδες λειτουργεί πλέον σαν αντίσταση τιμών και θα χρειαστεί αυξημένους συναλλακτικούς όγκους και πιθανώς μια καλύτερη δομή ανόδου.
Οι ταλαντωτές σε ωριαία διαγράμματα έχουν ελαφρώς αποφορτιστεί από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ σε ημερήσια βάση έχουν επιστρέψει στην αφετηρία εκκίνησης της προηγούμενης ανοδικής κίνησης (22/4 – 17/05). Ο MACD παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση των δύο σταθεροποιητικών συνεδριάσεων έμεινε σε υποτιμημένες ζώνες, γεγονός που συναινεί βραχυπρόθεσμα στην συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης δίνει την θέση του στο Eurogroup της Δευτέρας (15:00) και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (20:00). Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Αρχηγών Κρατών. Τέλος επισημαίνεται ότι η ερχόμενη Παρασκευή είναι προσδιορισμένη η τέταρτη επέτειος άσκησης των Warrants των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το Ευρώ ισχυροποιείται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν οριακά υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κρατών της ΕΕ για την Ελλάδα αργότερα σήμερα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένα άρθρο του Reuters ανέφερε πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι βρισκόμαστε πριν από «μια συμφωνία», και από αυτό έχει βελτιωθεί το κλίμα. Ως εκ τούτου, το ευρώ άνοιξε σήμερα ισχυρότερο, και είχε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στα νομίσματα, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι μετοχικές αγορές άνοιξαν επίσης ανοδικά, με επικεφαλής τους Taiex και Nikkei. Στην Κίνα είναι κλειστά σήμερα λόγω του Tuen Ng (Dragon boat) φεστιβάλ.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές θα κινηθούν έντονα παρακολουθώντας τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αφού το Eurogroup στις 18 Ιουνίου έληξε χωρίς σημαντική πρόοδο, ως εκ τούτου, η σημερινή συνάντηση θεωρείται ως έσχατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, για να αποτρέψουν μια οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Εάν δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την παράταση του προγράμματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τις περικοπές στα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν με τη σειρά τους να προκαλέσουν την ανάγκη για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Η ΕΚΤ αύξησε και πάλι το όριο στον ELA που παρέχει ρευστότητα στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν το ευρώ είναι ισχυρότερο, είναι πιθανό να είναι μια ασταθής εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, και πιστεύουμε ότι το ευρώ θα παραμείνει ευάλωτο σε κινδύνους από την Ελλάδα που σχετίζονται με τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα.
Οι επικεφαλής κρατών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα μπορούσε να είναι η έσχατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για να αποτρέψουν μια οικονομική κρίση για την Ελλάδα. Με την προθεσμία στο τέλος του Ιουνίου να πλησιάζει γρήγορα, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι μια συμφωνία ήταν ακόμα δυνατή, αλλά αν δεν υπάρξει πρόοδος αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να δούμε μια άμεση αρνητική αντίδραση της αγοράς, συνεπή με ένα σενάριο κρίσης.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
«Καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πρόταση. Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Αυτό ανέφερε, περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ παράλληλα κορυφώνονται η αγωνία και η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας.
Ο φόβος αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τον περιέγραψε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις που θα είχε για την Ελλάδα η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, έχουν προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική κινητοποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο την επίτευξη μιας λύσης τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Νωρίτερα κατά δυόμισι ώρες απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει η αυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ. Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τη χρονική μετάθεση της συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 16.00. Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 τη Δευτέρα, ώρα Βρυξελλών.
Η Αθήνα και οι διεθνείς δανειστές της πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία, ώστε να αποτραπεί μία χρεοκοπία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
Η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν» επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα «εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις».
Όποιος είναι υπεύθυνος θέλει να αποφύγει το Grexit επεσήμανε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να μην θεωρεί ότι, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κρίσεις όπως η Ουκρανία και το μεταναστευτικό, μπορεί και να εκβιαστεί. Υποστήριξε δε ότι η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ πιο σταθερή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.
Το πλάνο των επενδύσεων περιελάμβανε την επέκταση του ομίλου στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω εξαγορών, την ενίσχυση της δραστηριότητας της Unisystems στο εξωτερικό, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της κτιριακής υποδομής της ACS.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Quest Holdings, Θεόδωρο Φέσσα, οι συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία τα δεδομένα επέτρεπαν την αναγνώριση και αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά.
Στα επίπεδα του 2014 θα κυμανθεί περίπου η κατανάλωση τσιμέντου φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου Τιτάν. Η γενική συνέλευση ενέκρινε την καταβολή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά μετά το 2011, καθώς επίσης και τη διανομή έκτακτων αποθεματικών που αντιστοιχούν σε επιπλέον 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος και των εκτάκτων αποθεματικών είναι η 24η Ιουνίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2014 ποσού 0,06 ευρώ ανά μετοχή (μικτό) αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Κρι-Κρι Βιομηχανία Γάλακτος ΑΒΕΕ στις 16 Ιουνίου 2015. Το εν λόγω ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 40 του ν. 4172/2013, ήτοι 0,006 ευρώ ανά μετοχή και συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό πληρωτέο μέρισμα 0,054 ευρώ ανά μετοχή.
Η Δευτέρα 6 Ιουλίου ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος για τους μετόχους της εταιρείας Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας Α.Ε. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το μέρισμα για τη χρήση 2014 ανέρχεται σε 0,020 ευρώ ανά μετοχή. Από το ποσό του μερίσματος θα παρακρατηθεί φόρος και το καθαρό καταβαλλόμενο μέρισμα ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,018 ευρώ. Δικαιούχοι του μερίσματος της χρήσης 2014 είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η Airbus βγήκε νικήτρια στη μάχη των παραγγελιών στην «έδρα» της, δηλαδή στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού.
Σε αυτό συνέβαλε μία παραγγελία της τελευταίας στιγμής από την ουγγρική Wizz Air για 110 αεροσκάφη Α321neo, αξίας 13,7 δισ. δολαρίων. Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία εξασφάλισε συνολικά παραγγελίες για 421 αεροσκάφη, συνολικής αξίας 57 δισ. δολαρίων.
Προβληματισμό για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του αγωγού Nord Stream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς τη Γερμανία εξέφρασε η Κομισιόν τονίζοντας ότι πρέπει να συνάδει με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πρόσθεσε ότι εργάζεται για να διατηρήσει το ρόλο της Ουκρανίας ως σημαντικού διαμετακομιστικού κέντρου. Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η Royal Dutch Shell και οι επί μακρόν αγοραστές του αερίου της στην Ευρώπη – η γερμανική E.ON και η αυστριακή OMV – συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέους αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα προς τη Γερμανία.
Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο, ωστόσο σε ετήσια βάση συνέχισαν να υποχωρούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,3% από τον περσινό Μάιο, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μηνιαία αύξηση της τάξεως του 0,2% και ετήσια μείωση 1,1%.
Την ελπίδα ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να συντονίσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους καλύτερα εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο. Μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο Ζου τόνισε ότι οι χώρες που έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν τη δημοσιονομική τους πολιτική θα πρέπει να το πράξουν ενεργά.