Skip to main content

Ξεκινά ο φορολογικός «καύσωνας»

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Ο φορολογικός γολγοθάς των φυσικών και νομικών προσώπων ξεκινά από τον τρέχοντα μήνα και θα κρατήσει έως το τέλος του έτους, με στόχο να εισπραχθούν περίπου 11 δισ. , από τα 27,3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το διάστημα αυτό προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο του προϋπολογισμού, που αναμφισβήτητα θα φέρουν νέες αναταράξεις στη σχέση δανειστών – κυβέρνησης.

Το στοίχημα σίγουρα είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με δεδομένη την «κόπωση» που καταγράφεται και αποτυπώνεται στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από τα 94 δισ. ευρώ, αφού κάθε μήνα στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να εισρέουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ. Φορολογικός «καύσωνας» που θα σαρώσει οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κατανάλωση και τζίρους επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εισπράξεις του Δημοσίου, κυρίως δε από τους έμμεσους φόρους, και με τις ελπίδες να εναποτίθενται στον τουρισμό, που και φέτος αναμένεται να είναι η μεγάλη «σανίδα σωτηρίας» του προϋπολογισμού κατά τους θερινούς μήνες.

Το πρώτο κύμα

Το πρώτο χτύπημα από το «τσουνάμι» φόρων που καλούνται να πληρώσουν περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι έρχεται στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα, ενώ υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 2,5 εκατ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο φόρος που τους αναλογεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και φέτος θα καταβάλουν τον φόρο από οκτώ σε έξι δόσεις.

Το δεύτερο «χτύπημα»

Το δεύτερο «χτύπημα» έρχεται τον Αύγουστο με την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018. Ο εισπρακτικός στόχος σταθερός φυσικά και φέτος, αλλά και τα επόμενα έτη, στα 2,65 δισ. ευρώ.

Τέλος με τέλη κυκλοφορίας

Στο τέλος του έτους φυσικά οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να καταβάλουν 1,1-1,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «εφιαλτικό» δεύτερο εξάμηνο του έτους οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο των φορολογικών εσόδων με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ενώ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τα φορολογικά έσοδα ήταν 46,858 δισ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση ο πήχης ανέβηκε στα 48,234 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,11 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από το σκέλος των άμεσων φόρων και τα 275 εκατ. ευρώ από το σκέλος των έμμεσων φόρων.

Με δεδομένο επομένως ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τα πρώτα στοιχεία, εισπράχθηκαν  περίπου 20,9 δισ. ευρώ θα πρέπει τους επόμενους μήνες να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 27,3 δισ. ευρώ.

Ποσό το οποίο αυξάνει τη μέση μηνιαία επιβάρυνση από τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ στα 4,5 δισ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα βάλουν σε νέες περιπέτειες όλους τους φορολογούμενους.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι πληρωμές των φόρων έρχονται σε περίοδο όπου οι φορολογούμενοι έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περαιτέρω συνεπεία των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων.

15 ημέρες για 1,5 εκατ. δηλώσεις

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4,7 εκατ. δηλώσεις και το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμη να καταβληθούν από τα περισσότερα από 6 εκατ. φορολογουμένους που πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις έως το τέλος του μήνα επιπλέον περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί συνολικά το ποσό που θα πρέπει να βεβαιωθεί προσεγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της νέας εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από ενοίκια.
Φόρους που οι υπόχρεοι, πάντως, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», έχουν έξι τρόπους για την εξόφλησή τους εφόσον λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Ήδη ο μέσος φόρος ξεπερνά τα 1.100 ευρώ, αφού από τα 4.733.376 φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί, το 1.879.261 σημειώματα είναι χρεωστικά με πρόσθετο φόρο 2,07 δισ. ευρώ, ενώ όσο η υποβολή και η επεξεργασία των δηλώσεων προχωρά τόσο θα «φουσκώνει» ο συμπληρωματικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Οι τρόποι πληρωμής του πρόσθετου φόρου

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο έχουν και φέτος έξι εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερη «εμπλοκή» με την εφορία τους, που μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση κινητών και ακινήτων και συγκεκριμένα:

* εφάπαξ καταβολή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος

*εξόφληση του συμπληρωματικού φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

* να αφήσουν τη φορολογική υποχρέωση να λήξει και να καταφύγουν στη συνέχεια στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά μέσω Taxisnet με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

* πριν λήξει η φορολογική οφειλή να επισκεφθούν την εφορία τους και να ζητήσουν ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η αίτηση υποβάλλεται χειρόγραφα στην Εφορία.

* να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με πιστωτική κάρτα. Τα προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες δίνουν 9 έως 12 άτοκες δόσεις για την εξόφληση φορολογικών οφειλών. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλείται με έως 12 άτοκες δόσεις κάθε δόση φόρου.

* να αφήσουν τις φορολογικές οφειλές να λήξουν και να μην τις ρυθμίσουν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ανά μήνα θα πληρώνουν κάποιο ποσό, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κατασχέσεις και χρεώνονται με επιτόκιο 8,76% ετησίως.