Skip to main content

Εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα το Χ.Α.

Από «40 κύματα» πέρασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά μια από τις «δυσκολότερες» εβδομάδες του έτους, μεμικρά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,57% στις 687,33 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 11,25%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 700,98 μονάδες και η χαμηλότερη στις 676,12. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19,08% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 136,26 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 8,86 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η ύστατη ώρα είναι εδώ. Μετά από επτά Eurogroup και έχοντας φθάσει την έκθεση στον ELA στα 84+ δις ευρώ οι προθεσμίες και η ρευστότητα φαίνεται ότι εξαντλούνται. 

Από το Φεβρουάριο τα δεδομένα άλλαξαν πολλές φορές, η αισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα έκαναν την ενασχόληση με τις ελληνικές αξίες στο χρηματιστήριο και την ομολογιακή αγορά ένα πολύ επικίνδυνο σπορ για τους επενδυτές. Τα θεμελιώδη και οι αριθμοί έδωσαν την θέση τους στην ψυχολογία και την μεταβλητότητα καθιστώντας απαγορευτικό το επενδυτικό περιβάλλον σε κεφάλαια μακρόπνοου ορίζοντα. 

Την ίδια στιγμή κορυφώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι αναφορές για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εντείνοντας το συστημικό στρες καθώς οι συνθήκες επιτάσσουν αυστηρή διαχείριση των μοχλευμένων θέσεων. 

Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν ανασταλτικά στην ροή κεφαλαίων προς την χρηματιστηριακή αγορά εξάντλησαν ψυχικά τους καθημερινούς συμμετέχοντες με χαρακτηριστική συνεδρίαση αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου από το -4.1% ο Γενικός ∆είκτης γύρισε στο +2,7% για να κλείσει αμετάβλητος με πλήθος χαρτιών να κινούνται σε εύρος διακύμανσης που ξεπέρασε το 20%.

Η διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί το κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με ίσες πιθανότητες. Η χρηματιστηριακή αγορά ότι και να συμβεί έχει μόνο μια σίγουρη εξέλιξη: θα συνεχίσει την έντονη διακύμανση της, θα δοκιμάσει τις αντοχές των συμμετεχόντων επιταχύνοντας την ροπή της τάσης και θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

Και τεχνικά η εβδομάδα δεν προσφερόταν για ευαίσθητους οργανισμούς. Ο Γενικός ∆είκτη έφθασε να χάνει το μεσημέρι της Πέμπτης έως και 21% από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης για να επανέλθει στο κλείσιμο της Παρασκευής πέριξ της περιοχής των 700 μονάδων. 

Η ζημιά στην ανοδική τάση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες έχει γίνει, όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν επιστρέψει σε θέση πώλησης και η παρούσα ανοδική κίνηση έχει χαρακτήρα αντίδρασης με πρώτο στόχο τις 725 μονάδες. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν πολύ καθώς η δίμηνη συσσώρευση που ξεκινάει από τις 750 μονάδες λειτουργεί πλέον σαν αντίσταση τιμών και θα χρειαστεί αυξημένους συναλλακτικούς όγκους και πιθανώς μια καλύτερη δομή ανόδου. 

Οι ταλαντωτές σε ωραία διαγράμματα έχουν ελαφρώς αποφορτιστεί από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ σε ημερήσια βάση έχουν επιστρέψει στην αφετηρία εκκίνησης της προηγούμενης ανοδικής κίνησης (22/4 – 17/05). Ο MACD παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση των δύο σταθεροποιητικών συνεδριάσεων έμεινε σε υποτιμημένες ζώνες γεγονός που συναινεί βραχυπρόθεσμα στην συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Στο ταμπλό, ο FTSE 25 έκλεισε στις 208,19 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,20%,με 13 θετικές, δύο σταθερές και 10 πτωτικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58%, στις 494,78 μονάδες. 

Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ(+9,84%), του ΟΛΠ(+9,52%), των ΕΛΠΕ(+6,86%), της Μυτιληναίος(+6,15%), της ΔΕΗ (+5,21%), του ΟΤΕ (+4,90%), της ΕΧΑΕ(+3,88%), της Eurobank(+3,36%), και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+3,25%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Givalia Properties(-4,55%), της Folli Follie(-4,41%), της Εθνικής (-3,83%), της Alpha Bank(-3,74%), της Jumbo(-3,33%), της Lamda Development(-2,58%) και της Aegean Airlines(-2,14%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών  (+5,74%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου (-4,40%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 67 κινήθηκαν ανοδικά, 35 καθοδικά, ενώ η τιμή 28 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.