Skip to main content

Το σύστημα τεστάρει τις αντοχές του

Από την έντυπη έκδοση

Θετικές -και πειστικές- ενδείξεις για πρόοδο στη διαπραγμάτευση αναμένουν οι Ελληνες τραπεζίτες μέσα στο επόμενο τριήμερο, προκειμένου να ανακοπεί η εκροή καταθέσεων που κόστισε ήδη αυτή την εβδομάδα στις τράπεζες άνω των 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ χθες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εκτίμησε πάντως στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζικών ομίλων ότι η συμφωνία είναι αρκετά κοντά και αναμένεται μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο πλευρών μέσα στο σαββατοκύριακο, με ορόσημο την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου.

Το σύστημα τεστάρει τις αντοχές του, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ δύσκολη αναμένεται και η αυριανή ημέρα.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας σε περίπου 1 δισ. ευρώ, με την επισήμανση ότι για νέες ανάγκες μπορεί να γίνει ξανά προσφυγή στο ευρωσύστημα για την άντληση ELA, αφού υπάρχει εν ισχύι πρόγραμμα ώς τις 30 Ιουνίου και πληρούνται οι προϋποθέσεις του ευρωσυστήματος.

ΕLA, όσο υπάρχει έστω και «ψήγμα» διαπραγμάτευσης

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι όσο υπάρχει έστω και «ψήγμα» διαπραγμάτευσης δεν θεωρείται πιθανή η διακοπή του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι νέα ρευστότητα μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε στιγμή, και όχι μόνο την Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη, όπως έγινε το 2012.

Πληροφορίες, από τραπεζικούς κύκλους ανέφεραν πως έχει υποβληθεί αίτημα για έκτακτη αύξηση του ELA κατά 3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των αυξημένων εκροών.

Ωστόσο, η σχετική πληροφορία διαψεύστηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ζητούμενο είναι όμως να υπάρξει ηρεμία μεταξύ των καταθετών που βρίσκονται σε κυκεώνα ειδησεογραφίας, αντιφατικών δηλώσεων και φημολογίας, με επίκεντρο της τελευταίας, αλλά και εκθέσεων διεθνών οίκων, την επιβολή capital controls.

Ακριβώς λόγω της δυνατότητας άντλησης ρευστότητας από τον ELA, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πιθανή, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -η οποία είναι αρμόδια να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο- τόνισε κατά τη συνάντηση με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει καν τέτοια συζήτηση.

Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη Κυριακή πυροδότησε ήδη από την επομένη ροή αναλήψεων, που κινήθηκαν τη

Δευτέρα στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν την Τρίτη στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκροές κλιμακώθηκαν την Τετάρτη προς τα 900 εκατ. ευρώ και χθες άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσό αναλήψεων από τις 20 Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» στα ελληνικά ενέχυρα.

Η συζήτηση περί αυξημένου haircut έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου και παραμένει στο τραπέζι έκτοτε. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ακόμη επιλέξιμα ενέχυρα 32 δισ. ευρώ και μια αύξηση στο επιβαλλόμενο discount της τάξης του 10% θα περιορίσει το μαξιλάρι κατά 8 δισ. ευρώ.

Στα 3,3 δισ. ευρώ οι εκροές του Μαΐου

Τα επίσημα στοιχεία για τις καταθέσεις του Μαΐου θα δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 26 Ιουνίου.

Με βάση την παραδοχή ότι η μείωση των καταθέσεων έχει αντιστοιχία με τον παρεχόμενο ELA, η GS εκτιμά ότι οι εκροές του Μαΐου ανήλθαν σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Πάνω από τα δύο τρίτα των καταθέσεων που αποσύρονται κατευθύνονται σε σεντούκια, ενώ μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15% έφυγε εκτός Ελλάδας και ένα αντίστοιχο ποσοστό κατευθύνθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού.

Αυτή η δομή εκροών επιτρέπει στους τραπεζίτες να προσδοκούν επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αναλήψεων με την επάνοδο στη σταθερότητα.

Τρίτος γύρος αύξησης κεφαλαίων

Το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες καταγράφει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι ίσως είναι κοντά ένας τρίτος κύκλος αυξήσεων κεφαλαίου εξαιτίας της ανόδου των προβλέψεων.

Η έκρηξη των επισφαλειών εξαιτίας της ύφεσης προκαλεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου, πρόσθετες προβλέψεις 16 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνεται από τη Moody’s, η εκτίμηση για κορύφωση των επισφαλειών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μεταφέρεται στο 2016, σε συνάρτηση πάντοτε με την επίτευξη σταθερότητας και μέχρι τότε υπάρχει κίνδυνος μέρος των ρυθμισθέντων δανείων να επανέλθει σε καθυστέρηση ή να δημιουργηθούν νέα δάνεια.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στελέχη των τραπεζών εξέφραζαν αισιοδοξία στο πρώτο τρίμηνο ότι θα αντιστραφεί η εκροή των καταθέσεων όταν η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Οι τράπεζες θα μπορέσουν τότε να επιστρέψουν στην κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η οποία είναι φθηνότερη από την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA. Ομως ακόμα και αυτή η εξοικονόμηση δεν θα αντιστάθμιζε τις πιθανές απώλειες από τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνεται.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση έφθασε το 33,8% του συνόλου σε ατομική βάση (επιδεινώθηκε από το 31,9% στο τέλος Δεκεμβρίου σε όλες τις κατηγορίες τραπεζικών πιστώσεων): στεγαστικά δάνεια (2014: 28,6% έναντι 26,1% το 2013), καταναλωτική πίστη (49,5% από 47,3%) και επιχειρηματικά δάνεια (33,5% από 31,8%).

«Σχέδιο φυγής κεφαλαίων»

Την ύπαρξη σχεδίου «άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης», κατήγγειλαν χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή πρωτοσέλιδο εφημερίδας. (σ.σ. πρόκειται για την εφημερίδα «Τα Νέα», που κυκλοφόρησαν από χθες το πρωί με τον τίτλο: «Φυγή 30 δισ. ευρώ και συνεχίζεται»).

Οπως υποστήριξαν χθες οι κυβερνητικοί παράγοντες, «αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση». Οι ίδιοι σημείωναν ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντά του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Αλλά δεν…».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό (Mega).

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ[email protected]