Skip to main content

To πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Eurogroup, ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο Eurogroup, όπου έκανε λόγο για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όχι όμως και περισσότερες περικοπές. «Για παράδειγμα, πρέπει να κάνουμε προσαρμογές προς την κατεύθυνση μίας νέας κουλτούρας πληρωμής φόρων, όχι προς μία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ενισχύει το κίνητρο εξαπάτησης και οδηγεί τους νομοταγείς πολίτες σε μεγαλύτερη φτώχεια», είπε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει βιώσιμο, μέσω της εξάλειψης της απλήρωτης εργασίας, της ελαχιστοποίησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας προς τους θεσμούς περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο, αλλά και βελτιωμένο, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2015-2025, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής και τελωνειακής αρχής υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Κοινοβουλίου, ένα δημοσιονομικό συμβούλιο που επιβλέπει τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (με μέριμνα για προστασία της μεσαίας τάξης), καθώς και μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση (αξιολόγηση προσωπικού, μείωση μη μισθολογικού κόστους, εκσυγχρονισμός και ενοποίηση μισθοδοσιών).

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, όπου συμφωνήθηκε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μαζί με έναν οδικό χάρτη. Η συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, φιλελευθεροποίηση του τομέα των κατασκευών και του χονδρικού εμπορίου, αλλαγές στην αγορά των μίντια, εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την έμφαση να δίνεται στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους των ταμείων και την εξυγίανσή τους.

Όπως εξήγησε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πρόταση είναι απλή, αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής και τους κάλεσε να φανταστούν την ανακοίνωση εντός των επομένων ημερών μίας συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τρία μέρη:

  • Βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες το αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του Δημοσίου.
  • Εξορθολογισμό  του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.
  • Ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και το οποίο θα αντλεί πόρους από το πρόγραμμα Γιούνκερ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλους εταίρους που θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας. 

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ