Skip to main content

«Fast track» δίκες για οικονομικές υποθέσεις προτείνει το ΚΕΠΕ

«Fast track» δίκες για την επίλυση οικονομικών υποθέσεων, οι οποίες αφορούν ένα εύλογο χρηματικό όριο και εκκρεμούν πάνω από δύο χρόνια, προτείνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με την μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Ελληνική Οικονομία».

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, με βάση τα ευρήματα των δεικτών αξιολόγησης των τελευταίων ετών, αναδεικνύεται η χαμηλή θέση της χώρας μας συγκριτικά με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τόσο στην αποτελεσματικότητα και ποιότητα του δικαστικού συστήματος, όσο και στην αντίληψη των πολιτών για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Όπως επισημαίνεται και στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2015 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2014), η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι καίριας σημασίας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ιδίως στα κράτη-μέλη με περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια για τη διενέργεια δημοσίων επενδύσεων, όπως η Ελλάδα.

Αυτό προϋποθέτει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και μεγαλύτερη διαφάνεια. Μια πιο απλή, προσιτή και ποιοτική νομοθεσία προετοιμάζει το έδαφος για ένα περιβάλλον περισσότερο φιλικό για τις επιχειρήσεις και τον πολίτη, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει τις επενδύσεις.

Από αυτή την άποψη, η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος αποτελεί σημαντικό προαπαιτούμενο. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει σαφής ανάγκη αντιμετώπισης θεμάτων όπως η διάρκεια των διαδικασιών, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν, η ανεπαρκής χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας Επικονωνίας (ΤΠΕ), η προώθηση των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών και η ανεξαρτησία των δικαστικών συστημάτων. Στα πλαίσια αυτά δράσεις όπως:

– Η ολοκλήρωση του έργου εκσυγχρονισμού της απονομής δικαιοσύνης και η εναρμόνιση με τις υπό συζήτηση ευρωπαϊκές πρακτικές (ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού χώρου δικαιοσύνης), με στόχο τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου για τους πολίτες και ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στους επιχειρηματίες.

– Η τακτική αναθεώρηση των δράσεων βελτίωσης των κανόνων επίδοσης εγγράφων και εφαρμογής των αποφάσεων, με σκοπό να καλυφθούν οι νέες συνθήκες αγοράς και οι τεχνολογικές εξελίξεις, (γ) η ενίσχυση των διοικητικών και δικονομικών δικαιωμάτων, ώστε να λειτουργεί σωστά το διοικητικό σύστημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

– Η προσωρινή και ταχεία (fast track) διαδικασία για τις υποθέσεις που αφορούν ποσά κάτω από ένα εύλογο όριο (π.χ. 50.000 ευρώ) και εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για πάνω από 2 έτη, ώστε βραχυπρόθεσμα να μειωθεί το απόθεμα των φορολογικών υποθέσεων, όπως υποστηρίζεται θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Παράλληλα, δράσεις όπως:

– Η ολοκληρωμένη και πλήρης εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει προτεραιότητα, εφόσον η διαφάνεια αυξάνει το δείκτη αξιοπιστίας των θεσμών, της αξιοκρατίας, βοηθά στην ανάπτυξη και στον υγιή ανταγωνισμό, αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

– Η δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης και αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου κατά της διαφθοράς.

– Η διασφάλιση μέγιστου βαθμού συντονισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή, διαχείριση και αξιολόγηση των δράσεων, εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΜΠΕ