Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Αγοράζουν στα χαμηλά, αφού τα… προκαλέσουν

Από την έντυπη έκδοση

*Μετά τη στάση των θεσμικών στην Αθήνα, την εβδομάδα που οι αναταράξεις στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία απέκτησαν μεγάλες διαστάσεις, οι προσδοκίες των επενδυτών διατήρησαν τους θετικούς τόνους που ισχύουν εδώ και αρκετό καιρό. Αφού στις 15 τελευταίες εβδομάδες με αφετηρία την πρώτη του Φεβρουαρίου, είχαμε μόνο δύο καθοδικές, με τη δεύτερη να είναι η πρώτη του Μάη, με πτώση κατά 1,47%. Η δεύτερη όμως, με κέρδη 1,12%, με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 90 εκατ. περίπου, εν μέσω πτώσης των δεικτών του φάρου των χρηματιστηρίων αλλά και του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 κατά 0,54%, υπογράμμισε την ποιοτική βελτίωση των προσδοκιών των εμπλεκόμενων στις αθηναϊκές συναλλαγές. Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για πιθανή κόπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην τελευταία συνεδρία, από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών χωρίς τα πακέτα. 

*Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη των βασικών δεικτών και έκανε αισθητή την παρουσία της η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός των συστημικών τραπεζών. Η μετοχή της ΠΕΙΡ δικαίωσε τις προσδοκίες των εγχώριων θεσμικών και όσων δραστηριοποιούνται στα παράγωγα, με κλείσιμο κοντά στο 1,6 ευρώ από τις 7 Μαΐου ως την Παρασκευή. Καθώς από τις 21 Απριλίου επέμειναν σε διαπραγμάτευση γύρω από τα επίπεδα του 1,6 ευρώ, ενώ η τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ήταν τα 4,784 ευρώ. Ήταν χωρίς εκπλήξεις συνεπώς η πορεία της πρώτης τράπεζας που τόλμησε να εκμεταλλευθεί τη φθηνή ανά τον κόσμο ρευστότητα, αντλώντας χωρίς άγχος από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια κύρια, τα κεφάλαια που ζητούσε με την πολυεπίπεδη και ίσως πολυδαίδαλη ΑΜΚ της. 

*Έκπληξη ίσως ήταν, για τους ανυποψίαστους, η πτώση των υπόλοιπων τραπεζικών blue chip, αλλά η στήλη θεωρεί πως δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας να ξεκαθαρίσει η αγορά τις προθέσεις της για τον κλάδο. Μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση θα βελτιώσει τις προοπτικές από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, που είναι η μόνη πηγή έμπνευσης, όταν απουσιάζουν οι ειδήσεις με χρηματιστηριακή σημασία από το εσωτερικό. Ακόμα μια πιθανά απροσδόκητη άνοδο εμφάνισαν οι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις συναλλαγές των οποίων οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν σημαντική βαρύτητα. Ας σημειώσουμε τώρα και κάτι για να καλύψουμε και το σκεπτικό αρκετών ιδιωτών επενδυτών, με μακρά θητεία στις επενδύσεις, αν και είναι σαφής η προσέλευση νέων και ελαφρώς χαμηλότερης εμπειρίας πελατών στις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Όταν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια υπολογίζουν πως θα κυριαρχήσει στο κοντινό μέλλον έντονη ζήτηση, μαζεύουν μετοχές στα χαμηλά, αφού πρώτα τα… προκαλέσουν. 

*Την περασμένη βδομάδα, στις περισσότερες συνεδριάσεις τον ενθουσιασμό της ανοδικής έναρξης διαδέχθηκαν κύματα ρευστοποιήσεων, που είτε μηδένιζαν τα αρχικά κέρδη, είτε τα μετέτρεπαν σε σημαντικών διαστάσεων απώλειες. Κατόπιν μάζευαν την υπερβάλλουσα προσφορά από τις εντολές όσων είχαν τρομάξει δίνοντας, πριν το φινάλε, αταλάντευτα, ανοδική πορεία στους δείκτες. Δεν είμαστε βέβαιοι πως έτσι εξηγείται 100% η ενδοσυνεδριακή πορεία στις συνόδους την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Καθώς η άνοδος από τον Φλεβάρη και μετά σχημάτισε σε επιμέρους τίτλους, όπως οι τραπεζικοί, σημαντικά κέρδη που έβαζαν σε πειρασμό για ενθυλάκωσή τους, ακόμα και θεσμικά χαρτοφυλάκια με τοποθετήσεις μεσο-μακροπρόθεσμων οριζόντων. Οι εγχώριοι παράγοντες από το πλήθος των απογοητεύσεων ανησυχούν τώρα, από τις αναταράξεις διεθνώς. Εκτιμούμε ότι φέτος το Χ.Α. θα ξεχωρίσει.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Η αντιστοίχιση διάφορων καταστάσεων με χρωματισμούς γίνεται εδώ και αιώνες, γιατί οι άνθρωποι τις αντιλαμβάνονται ευκολότερα. Οι αποχρώσεις του γκρι… στον ουρανό, βέβαια, διαφέρουν από τα ανάλαφρα λευκά συννεφάκια και όταν διαβάζουμε ότι γκριζάρει η ατμόσφαιρα καταλαβαίνουμε ότι βαραίνει. Το πράσινο όμως τέρας που κατατρώει των ανθρώπων τα σωθικά ήταν έκφραση που χρησιμοποιείται για τη ζήλια, ενώ στις αραβικές χώρες είναι το χρώμα για επείγουσες υγειονομικές ανάγκες και χρησιμοποιείται… στα ασθενοφόρα. Στη Δύση με κυρίαρχα τα φώτα κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, πράσινο σημαίνει δικαίωμα στην κίνηση, ενώ το κόκκινο την αποτρέπει προσωρινά. Γι’ αυτό μάλλον επιλέχθηκε και ο όρος «πράσινο διαβατήριο» για τους πολίτες – ταξιδιώτες, που είναι επίσης χρώμα συμβολισμού του χαμηλού κίνδυνου έναντι του Covid-19, για επισκέπτες σε κάθε χώρα. Άρα πρέπει να πρασινίσει η χώρα των γαλάζιων θαλασσών για να μπορούν οι τουρίστες μας να… μαυρίσουν χωρίς φόβο. Η πανδημία επηρέασε από την εγκληματικότητα και τα χρηματιστήρια ως τις καλοκαιρινές απολαύσεις.  

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης