Στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και στην πορεία της Ελλάδας μετά την επιδιωκόμενη έξοδο από τα μνημόνια εστιάζει ο γερμανικός Τύπος.
Σε άρθρο της με τίτλο «Το τίμημα της ελευθερίας» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μετρ της πολιτικής ακροβασίας».
«Εδώ και εβδομάδες ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτοπροβάλλεται ως ο αγγελιοφόρος μιας νέας εποχής, που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ανακτήσει την κυριαρχία της. Ελεύθερη πλέον από τις επιταγές λιτότητας των δανειστών ώστε να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτηθεί».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «αυτή εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» καθώς «ήδη από τώρα ο δανειακός κορσές έχει δεθεί σφιχτά μέχρι το 2060».
«Εάν δεν γίνουν κι άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει αυτό που είναι τώρα: ένα κράτος υπό ξένη διοίκηση» εκτιμά η SZ, σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες για το ελληνικό χρέος κρατούν οκτώ χρόνια: «Σε αυτό το διάστημα η χώρα εφάρμοσε τόσο σκληρές περικοπές, που μάλλον κανένα ανεξάρτητο κράτος δεν θα δεχόταν. Πολλά πράγματα βελτιώθηκαν. Αλλά το χρέος παραμένει υψηλό. Όπως και τα ποσοστά ανεργίας. Οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν υπερβολικά πολλά κόκκινα δάνεια. Και παρ’ όλο που έγιναν πολλές ιδιωτικοποιήσεις, πολλοί ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα όσο ποτέ. Αυτό δεν θα αλλάξει εάν η Ελλάδα δεν σταθεί και πάλι στα πόδια της».
Τι θα γίνει με το χρέος;
Σχολιάζοντας από την πλευρά της την πρόοδο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης επισημαίνει ότι απομένει να γίνει ένα βήμα: η αναδιάρθρωση του χρέους. Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμά της: «Το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει με δικές της δυνάμεις και παρά τις μεταρρυθμίσεις να απαλλαγεί από το βουνό χρέους ύψους 179% επί του ΑΕΠ. Αυτό το βάρος πιέζει και καθυστερεί τη χώρα και στα σχέδιά της να αναχρηματοδοτηθεί με φρέσκο χρήμα από τα μέσα του χρόνου στις κεφαλαιαγορές. Ήδη διαφαίνεται προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθεί (σ.σ. η αναδιάρθρωση) διότι η Αθήνα έχει λάβει στο μεταξύ ένα μέρος των ελαφρύνσεων στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μέτρων. Τότε υπήρξε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων».
Το δίλημμα του Αλ. Τσίπρα
«Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης… Τώρα όμως οι δανειστές βρίσκουν μόνο καλά λόγια (σ.σ. για την Ελλάδα). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, αν και σε χαμηλά επίπεδα» παρατηρεί από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πάλαι ποτέ επαναστάτης, υλοποιεί στο μεταξύ τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του» συνεχίζει η εφημερίδα, παραθέτοντας πρόσφατες δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε πως με τον Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ‘σχεδόν όλα έγιναν πιο εύκολα’».
«Το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα συνεργάσιμη δεν αποτελεί έκπληξη. Διότι σε λίγο καιρό ο Τσίπρας θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της μακρόχρονης πολιτικής περικοπών. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επιτέλους η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής που δρομολογήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου» προσθέτει η Handelsblatt.
Παράλληλα στο άρθρο αναφέρεται ότι σύντομα θα ανακύψει και πάλι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους το οποίο θα φέρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε δίλημμα: «Από τη μια πλευρά ζητά εδώ και χρόνια ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη όμως γνωρίζει αυτή συνοδεύεται αναγκαστικά από νέα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ο Τσίπρας μάλλον θα δυσκολευτεί να το εξηγήσει αυτό στους συμπατριώτες του. Διότι εδώ και μήνες τους λέει ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για πάντα από την επιτροπεία των δανειστών».
Επιστρέφει στην ατζέντα το θέμα του χρέους
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau γράφει με τη σειρά της: «Το Eurogroup απελευθερώνει 6,7 δισ, που θα δοθούν σε υποδόσεις. Με το τέλος του προγράμματος να πλησιάζει, επιστρέφει στην ατζέντα και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους – ένα πολιτικά λεπτό ζήτημα».
Η εφημερίδα αναφέρεται στις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμώντας ότι «πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα δυσκολευτούν πολύ να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό τους κι άλλες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα».