Skip to main content

Tο μέλλον του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης

Η ευρωπαϊκή στήριξη της μελισσοκομίας, το ελληνικό σήμα στο μέλι και η εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων βρέθηκαν στο επίκεντρο της 11ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποίησε στις 8 Ιουνίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης.

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής και Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης κος Αχ.Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ κος Β. Ντούρας, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΣΕΜ κ.Γ.Πίττας, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συν/σμού Θάσου κ.Κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξελέγη και Πρόεδρος της Γ.Σ., εκπρόσωποι των Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, του Συνδέσμου Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και οι ορισμένοι αντιπρόσωποι όλων των φορέων.

Στη Γ.Σ. αποφασίστηκε η ένταξη δύο νέων μελών, ήτοι: α) της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας β) του Συνδέσμου Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων – παραγωγών βασιλικού πολτού.

Επίσης έγινε διαγραφή των α) ΓΕΣΑΣΕ, β) ΣΥΔΑΣΕ, γ) Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Κρήτης, δ) Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, καθώς δεν υπάρχει η πιθανότητα επαναλειτουργίας τους.

Ο κ.Πίττας αναφέρθηκε στη στήριξη της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον έλεγχο της νοθείας. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, που επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία και αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας και την κατανάλωση μελιού ως εναλλακτική πρόταση. Εδωσε στοιχεία της αγοράς για την διακίνηση του μελιού στα σούπερ μάρκετ, καθώς και στοιχεία για τις εισαγωγές-εξαγωγές 2017. Τέλος, αναφέρθηκε στις επίμονες και συντονισμένες ενέργειες της ΕΔΟΜ για την χορήγηση του ελληνικού σήματος στο μέλι.

Από την πλευρά του ο Α.Θρασυβούλου,  ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοτροφίας-Σηροτροφίας, αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας για την αύξηση των αποδόσεων και την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών. Έδωσε επίσης έμφαση στη σπουδαιότητα της επικονίασης και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών γύρω από το θέμα. Πρότεινε την επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγών κατηγοριών μελιού και την προσθήκη οργανοληπτικών χαρακτηριστικών καθώς και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια ελέγχου.

Ο κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος, στη μείωση της παραγωγής μελιού, καθώς και στο αίτημα προς το Υπουργείο για έλεγχο των εισαγωγών μελιού και της περαιτέρω διακίνησής του.

Για την ανάγκη ενταντικοποίησης των ελέγχων στο μέλι μίλησε ο κ.Ντούρας, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα των ψεκασμών από τους αγρότες που δεν πρέπει να γίνονται την ημέρα, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη συνύπαρξης με αυτούς, στην ανάγκη να μπορεί ο μελισσοκόμος να μεταφέρει τα μελίσσια όλης της οικογένειας, να μπορεί να κινείται στις παράπλευρες οδούς αλλά και στα προβλήματα με τις τοποθετήσεις μελισσοσμηνών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του χαρακτηρισμού όλων των οδών ως δημόσιων από τις υπηρεσίες. 

Οι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν επιπλέον στα προβλήματα που προκύπτουν από τον ελλιπή έλεγχο των μελισσοτροφών, την έλλειψη νομοθεσίας για τις κηρήθρες  και τη μεγάλη επιβάρυνση που δέχεται ο μελισσοκόμος από το ασφαλιστικό και το φορολογικό.        

Ο πρώην Πρόεδρος. Ι.Μανίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια που υπάρχει στην Οργάνωση με αφορμή την ένταξη δύο νέων μελών, καθώς και για τη στενή σχέση που έχει η Διεπαγγελματική με τον επιστημονικό κλάδο. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής κ. Παπαστεργίου κλείνοντας τη Γ.Σ. εξέφρασε την αισιοδοξία του και την ελπίδα ότι ενωμένος ο κλάδος μπορεί να τα καταφέρει.