Skip to main content

Market Beat: Πιθανή άνοδος, κατόπιν θετικών μεσοπρόθεσμα αποφάσεων του Eurogroup

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Η αγορά μας σήμερα στη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς είναι ένα λουλούδι έτοιμο να ανθίσει, αν ποτιστεί με κεφάλαια, ενώ γύρω πέφτουν «βόμβες» του εμπορικού πολέμου που αρχίζει να εντείνεται. Το νόημα από το ζύγισμα των προσώπων που υπολήπτονται οι ξένοι θεσμικοί περισσότερο, ήτοι Μ Draghi και Christine Lagarde, αφορά στην βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Για την τοποθέτησή τους ως προς το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Lagarde διατηρεί «επιφυλάξεις» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαρκεί μέχρι το 2060. Σαν απάντηση ο Μ Draghi, καλωσόρισε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει μακροπρόθεσμα, περαιτέρω μέτρα για το χρέος, σε περίπτωση εμφάνισης δυσμενών οικονομικών εξελίξεων. Από το εσωτερικό σε γενικές γραμμές οι ειδήσεις είναι άκρως θετικές, αλλά η εντύπωση από τη μορφή της συμφωνίας του Eurogroup είναι, ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη να βγει στις αγορές δανεισμού.

Διεθνώς ωστόσο σύννεφα βαριά

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τους σε βάθος έξι μήνες σήμερα Παρασκευή, τονίζοντας ότι οι εμπορικές μάχες των ΗΠΑ με την Κίνα και πολλές άλλες χώρες αρχίζουν να μειώνουν τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς πριν από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones Industrial Average έπεσε για μια όγδοη στη σειρά συνεδρίαση την Πέμπτη και ο S & P 500 έχασε 0,63%, με τις μετοχές  των βασικών υλικών και της βιομηχανίας να πιέζονται σκληρά.

Ακόμα και ο Nasdaq Composite, που υπερέβη σε απόδοση τους άλλους στο τρέχον έτος με την αντίληψη ότι οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας ήταν λιγότερο ευάλωτες στους εμπορικούς πολέμους, έχασε -0,88%.

Ο αντίκτυπος στα εταιρικά κέρδη κατέστη ορατή, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να μειώνει τις προβλέψεις κερδών της την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι δασμοί για τα αυτοκίνητα που εξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα θα έβλαπταν τις πωλήσεις της Mercedes-Benz. Παρά τις έντονες ενδείξεις οικονομικής ζημίας, οι εμπορικές τριβές δεν έδειξαν κανένα σημάδι ύφεσης.

Επιστροφή στα δικά μας

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν πως τη στήλη απασχόλησε έντονα η παρακολούθηση της εμφάνισης στοιχημάτων για το αποτέλεσμα ενός Eurogroup, που θα καθόριζε τον άξονα στήριξης της πορείας της ελληνικής οικονομίας μετά τα μνημόνια. Θεωρούμε πως οι θεσμικοί δεν στοιχημάτισαν υπέρ μιας «καλής λύσης» αλλά επίσης δεν έδειξαν να περιμένουν μια απροσδόκητα αρνητική εξέλιξη.

Αυτό το στηρίζουμε στο φαινόμενο να μην ακολουθήσει η αγορά της Αθήνας το άγριο ξεπούλημα θέσεων τις μέρες που τα διεθνή χρηματιστήρια στοιχειώθηκαν από την ανησυχία για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας. Αλλά και τις μέρες που αντιδράσανε ανοδικά τα ευρωπαϊκά, το ΧΑ δεν έδειξε καμία αλλαγή στο ύφος και τους όγκους ανά συνεδρίαση. Σε τεχνικό επίπεδο δε, είναι σαφές ότι οι επιλογές των θεσμικών κράτησαν το μέσο όρο της αγοράς μεταξύ των 760 και 780 μονάδων.  Λογικότατα λοιπόν χθες οι εγχώριοι αναλυτές δεν έβλεπαν πιθανότητα για κάτι διαφορετικό. αφού κάθε αποτέλεσμα από τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ και όχι μόνο στο Λουξεμβούργο, θα προέκυπτε ως συνήθως… τα ξημερώματα της Παρασκευής.  

Χθες και πάλι η αγορά μας έδειξε ανεξαρτησία από το γενικό κλίμα, που επέβαλλε η πολεμική μέσω των δασμών, να απαιτούνται «τέλη κυκλοφορίας» για τις μετοχές των χρηματιστηρίων των αναπτυγμένων οικονομιών. Έτσι, με τη συμπλήρωση πέντε ωρών διαπραγμάτευσης  οι βασικοί δείκτες εμφάνιζαν κέρδη καθώς τα πτωτικά blue chip στην Ελλάδα ήταν λιγότερα από πέντε και κανένα δεν έχανε πάνω από -1,0%. Προφανώς δεν ενθουσίασε η προφυλάκιση Σώρρα του επενδυτές, αλλά η επίσημη αναγνώριση πως εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τέταρτη, τελευταία και φαρμακερή αξιολόγηση του τρίτου, τελευταίου και σίγουρα φαρμακερού, μνημονίου. Πρωταγωνιστές στα κέρδη με άνοδο από +2% και πάνω, ήταν τότε ΒΙΟ, ΤΙΤΚ, ΣΑΡ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΓΡΙΒ, στις 15:30, με τον τζίρο στα 28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων για πακέτα ήταν τα 3,1 εκατ. Τα δε futures της Wall Street έδειχναν προς καθοδικό άνοιγμα όταν το πρωί ήταν ανοδικά.

Σε ένα καθοδικό διεθνές σκηνικό για τις μετοχικές αξίες, το ΧΑ φώναζε πως αποτελεί ειδική περίπτωση λιμανιού ασφάλειας, σε ένα εμπορικά, από τους δασμούς, ταραγμένο κόσμο. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά από την πλευρά των δημοσιονομικών δεδομένων (χρέος, πληθωρισμός και ρυθμοί ονομαστικής ανάπτυξης) η αγορά μας θα μπορούσε να εμφανίζει τζίρους πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τώρα εκτιμούμε, πως χθες οι θεσμικοί προεξόφλησαν μια αξιόπιστη κατάληξη στην ελληνική υπόθεση και μακάρι, να επαληθευτούν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Νέες απώλειες παρουσίασαν στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντεγκλήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο πεδίο του εμπορίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,80% ή κατά 196 μονάδες, κλείνοντας στις 24.461,70 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, κατά την οποία ο Dow τερματίζει σε αρνητικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,64% στις 2.749,76 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μειώθηκε κατά 0,88% στις 7.712,95 μονάδες. «Η προσοχή όλων παραμένει στους δασμούς» παραδέχθηκε ο Μίκεαλ Χανς, οικονομικός διευθυντής της Clarfeld Financial Advisors, ο οποίος έκανε λόγο για μία περίοδο προσαρμογής των αμερικανικών δεικτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, Ουάσιγκτον και Πεκίνο αντάλλαζαν απειλές περί της επιβολής επιπλέον δασμών, πλήττοντας σημαντικά το επενδυτικό αίσθημα και προκαλώντας εκνευρισμό στις αγορές.

«Κανένας δεν πρόκειται να κερδίσει σε έναν εμπορικό πόλεμο» τόνισε, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κλάιν, αναλυτής της FBN Securities. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των επενδυτών πάντως, έσπευσε να προσθέσει, «οι ΗΠΑ χάνουν προς το παρόν τα λιγότερα».

ΕΥΡΩΠΗ

Η τοποθέτηση ευρωσκεπικιστών βουλευτών από την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά σε δύο βασικές κοινοβουλευτικές επιτροπές που διαχειρίζονται θέματα οικονομικής πολιτικής έφεραν ισχυρές πιέσεις στο ιταλικό χρηματιστήριο. Ανάλογα σημαντικές ήταν οι απώλειες στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι με τον DAX 30 να σημειώνει πτώση -1,44% στις 12.511,91 μονάδες και ο CAC 40 απώλειες -1,05% στις 5.316,01 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 7.556 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,9% στις 380,85 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 0,5%, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Ο χρηματιστηριακός δείκτης MIB του Μιλάνου υποχώρησε 2,2% στις 21.673,11 μονάδες.

Από πλευρά μακροοικονομικών στοιχείων, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στο -0,5 τον Ιούνιο, από 0,2 το Μάρτιο. Η μέτρηση αυτή είναι χειρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο μηδέν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στο -1,3.

ΧΑ

Πέρασε, μέσω Eurogroup, τη δοκιμασία λόγω δασμών στο εμπόριο, με άνοδο +1%

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία με κίνηση, που ήταν κοντά στο V με ψηλότερη τη δεύτερη πλευρά. Στο μεγαλύτερο διάστημα δε έγινε πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Οδήγησαν τον ΓΔ αρχικά σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε με ανοδικό χάσμα 1,28 μονάδες. Η εκτίναξη αμέσως μετά έφερε το μέγιστο για το πρώτο μισό των συναλλαγών στις 10:40 και ήταν οι 771,97 μονάδες. Από εκεί, η επίδραση της ανατροπής της ανοδικής τάσης στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τον κατέβασε στις 13:04 στις 759,15 που ήταν το κατώτερο μέρας από 765,63 την Τετάρτη. Αυτό ήταν και το κατώτερο εβδομάδας. Ακολούθησαν κύματα εντολών αγοράς που αφορούσαν αρχικά blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ και σταδιακά αγκάλιασαν και τις τράπεζες του 25άρη. Έτσι στις 16:22 εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας οι 779,89 από 774,78 την προηγούμενη. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου και η άμεση επίπτωση ενός πτωτικού ανοίγματος στις ΗΠΑ έφερε τον μέσο όρο στις 17:00 στις 775,21 μονάδες και με τις δημοπρασίες κατέληξε στις 772,89. Ήταν σύνοδος με εναλλασσόμενη κυριαρχία αγοραστών και πωλητών, αλλά η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 10:40 ως τις 13:05 και από τις 16:22 ως το τέλος.

Το ελάχιστο στις 759,15 μονάδες ήταν 24,15 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με αρχικά ανοδική ατμόσφαιρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έγινε καθοδική πριν από το πτωτικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ και είχαν ακόμα πιο σκληρή συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 772,89 μονάδες που ήταν 13,74 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 7 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης (20,7 μονάδες) σε σχέση με τις 9,0 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 54,167 από 53,798 δις ευρώ. Τρια blue chip υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν οι ΕΕΕ -0,51%, ΜΟΗ -0,21% και ΟΛΠ -0,12%, ενώ 21 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,62%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,51% από +0,10%, την ΕΤΕ στο +2,58% από +1,68%, ΕΥΡΩΒ +3,76% από -1,48% και την ΠΕΙΡ στο +0,86% από +1,76%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν αντίθετα από  τα blue chip με μεταβολή -1,765% από +0,91% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 11) και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 15,380 από 11,222 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 4,062 από 2,860 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 2,455 από 1,732, ΠΕΙΡ με 2,034 εκατ. από 740.391 τεμάχια, και ο ΟΤΕ με 494.093 από 434.326 τεμάχια την προηγούμενη σύνοδο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,91% και έφθασε στις 772,89 από 765,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2023,55 από 2004,26 μονάδες με μεταβολή +0,96%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται πάνω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,750 από 43,570 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,236 από 5,591 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,939 από 32,009 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,990 από 5,250 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 53 των καθοδικών 43 από 40 και 23 από 28 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με αισιόδοξα στοιχήματα ετοιμάστηκαν να υποδεχθούν τα νέα από το Λουξεμβούργο

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, άνοιγμα στις 2010,60 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 6,34 μονάδες. Πιέσεις από τις 10:40 τον έφεραν στις 13:04 στο κατώτερο ημέρας στις 1987,14 μονάδες. Η άνοδος που ακολούθησε έφερε τον δείκτη στις 16:20 στο μέγιστο μέρας, ήταν οι 2041,30 και κατόπιν ασκήθηκαν κλιμακούμενες πιέσεις. Στις 17:00 ο δείκτης σταμάτησε στις 2029,54  μονάδες αλλά το κλείσιμο ορίστηκε στις 2023,55 με μεταβολή +0,96%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 19,043 ξ εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 1944 συμβόλαια με ανώτερο τις 2029,75 μονάδες, κατώτερο τις 1973,00 με τελευταίες πράξεις στις 2021,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 283 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 2028,00, κατώτερο τις 1975,25 με τελευταίες πράξεις στις 2025,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9861 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 287 ΣΜΕ.

Την Ευρώπη χθες γκρέμισαν οι πιέσεις στα blue chip του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ΧΑ όμως είχε άνοδο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Αναμένοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κονκλαβίου για την Ελλάδα και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι με την πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους, οι Συμμετέχοντες στην Ελληνική Αγορά τηρούν στάση αναμονής και κρατούν ‘μικρό καλάθι’ για την λύση που θα δοθεί.

Αυτό που έχει προσδιορισθεί ήδη, είναι ότι θα συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η πολυετής λιτότητα και η αυστηρή εποπτεία, με άλλη ορολογία κατά την προσφιλή τακτική των Ευρωπαϊκών Θεσμών..

Το “Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης” της Κυβέρνησης φαίνεται ότι άφησε παγερά αδιάφορους τους Θεσμούς, αλλά και τους Συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους συναλλαγών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η παρουσίαση Ελληνικών εταιρειών στο road show των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους τζίρους των τελευταίων ημερών, αλλά και πληροφορίες από Συμμετέχοντες, δεν ενθουσίασε το Αμερικανικό Κοινό και κυρίαρχη αντιμετώπιση ήταν, στάση αναμονής λόγω μάκρο εξελίξεων και απορίας – ανησυχίας, για την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και Ξένους Μετόχους (ΦΦΓΚΡΠ).

Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται, με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία και η νευρικότητα που προκαλεί ο διαφαινόμενος Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και όχι μόνο, αλλά και η Συγκυβέρνηση Λαϊκιστών στην Ιταλία, με βασικό πρώτο θέμα το Μεταναστευτικό, αλλά κύριο πιάτο την Ιταλική Οικονομία, δεν λέει να κοπάσει.

Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια, τελικά δεν φαίνεται τόσο καθαρή όσο την φανταζόταν η Ελληνική Κυβέρνηση, αφού η εποπτεία και λιτότητα παραμένουν αυστηρές και για μακρό χρονικό διάστημα. Όσο αναφορά το θέμα Ελληνικό χρέος, “η μπάλα για άλλη μία φορά θα σταλεί στην εξέδρα” και το πόσο μικρό θα είναι το Γερμανικό “καλάθι” θα το μάθουμε μετά την λήξη της συνεδρίασης, αν και από δημοσιεύματα Γερμανικών εφημερίδων υποψιαζόμαστε, ότι μάλλον θα είναι πολύ μικρότερο των εκτιμήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης.…

Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή, παραμένοντας το 10ετες ομόλογο πέριξ του 4,30%.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, καλά κρατεί ελέω εκλογών και δεν αναμένουμε με το πέρας τους να σταματήσουν, ενώ οι επιπτώσεις στη Τουρκική Οικονομία, αρχίζουν να γίνονται μη ελέγξιμες και επώδυνες για τους Γείτονες.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν, πλέον, “φθηνές, ή ευκαιρίες”, όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα “ratio” με βάση τα πεπραγμένα του Α’ εξαμήνου του 2018.

Οι γενικές συνελεύσεις πολλών εταιρειών ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες, παροτρύνουμε δε τους Επενδυτές που διατηρούν θέσεις, να συμμετέχουν σε αυτές, ή να διαβάσουν τις αναρτημένες απολογιστικές εκθέσεις, για να αποκομίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους.

Ο Τραπεζικός δείκτης, αν και προσπάθησε να αντιδράσει, έχει λύσει καθοδικά και επιβεβαιώσει τρεις φορές (με την σημερινή) το επίπεδο των 915 – 920 μονάδων. Όσο παραμένει κάτω από την αναφερθείσα αντίσταση, δίνει στόχους μεταξύ 845 και 780 μονάδων. Τεχνικά, για αναίρεση του καθοδικού σεναρίου πρέπει να δοθούν πειστικά κλεισίματα, με όγκο, άνω των 935 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 780 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 755 και 730 μονάδων. Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών (790,33) μας δημιουργεί ανησυχία και πιθανή απώλεια των 760 μονάδων, ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 730 και 700 μονάδων. Αντιδράσεις μέχρι τις 790 μονάδες πρέπει να εκλαμβάνονται ως τεχνικές αντιδράσεις.

Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπαση των 1995 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1950 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1920 και 1840 μονάδες.

Η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (2056,29) επιβαρύνει την τεχνική εικόνα του δείκτη και μόνο επιβεβαιωμένο κλείσιμο πάνω από αυτόν μπορεί να δώσει πειστική συνέχεια.

Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση θα δώσει το κείμενο της απόφασης για το “reprofiling” του Ελληνικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα, μόνο μια ριζική αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους από το σημερινό Εurogroup, μπορεί να αναθερμάνει την Ελληνική Χρηματαγορά και να δώσει την δυναμική που χρειάζεται, ταυτόχρονα με μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με λιγότερο Κράτος και φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς, “μπαλώθηκαν” και δεν λύθηκαν.

Ελπίζουμε να μην έχει σήμερα εφαρμογή, στη περίπτωσή μας, η παραφρασμένη Λαϊκή παροιμία “Ήμουνα νιός και γέρασα (περιμένοντας αξιόπιστη λύση για το Ελληνικό χρέος)”

Εκ του αποτελέσματος πάντως, όπως είχε πει και ο Ρώσος συγγραφέας και διανοητής Π. Ταράνοφ “Όσο πιο πολύ κρατά μια δουλειά, τόσο χειρότερα γίνεται”. Αν και αύριο όλοι θα πανηγυρίζουν για την λύση του Ελληνικού χρέους, καλό είναι να περιμένουμε αυτή τη φορά το ‘θαύμα” της λύσης να πείσει τις Αγορές, πάνω από τρεις μέρες.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τους σε βάθος έξι μήνες σήμερα Παρασκευή, τονίζοντας ότι οι εμπορικές μάχες των ΗΠΑ με την Κίνα και πολλές άλλες χώρες αρχίζουν να μειώνουν τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς πριν από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ. Αλλά στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων υπήρξε μια αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε έως και 0,35% και βρέθηκε σε χαμηλό επίπεδο, αγγίζοντας το χαμηλότερο από τις αρχές Δεκεμβρίου κατόπιν η μεταβολή του πλησίασε το -0,1%.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στα χαμηλά έξι μηνών, έχοντας χάσει 3,9% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται προ του τέλους των συναλλαγών στο -0,08%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας χτύπησε επίπεδα χαμηλών εννέα μηνών και βρίσκεται προ του τέλους των συναλλαγών στο +0,43% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης CSI300 έχασε σχεδόν 5% αυτή την εβδομάδα για να γράψει χαμηλά σε βάθος ενός έτους έκλεισε όμως με οριακή άνοδο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,85% αλλά στο δεύτερο μέρος μείωσε στο -0,74%. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones Industrial Average έπεσε για μια όγδοη στη σειρά συνεδρίαση την Πέμπτη και ο S&P 500 έχασε -0,63%, με τις μετοχές  των βασικών υλικών και της βιομηχανίας να πιέζονται σκληρά.

Ακόμα και ο Nasdaq Composite, που υπερέβη σε απόδοση τους άλλους στο τρέχον έτος με την αντίληψη ότι οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας ήταν λιγότερο ευάλωτες στους εμπορικούς πολέμους, έχασε -0,88%.

Ο αντίκτυπος στα εταιρικά κέρδη κατέστη ορατή, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να μειώνει τις προβλέψεις κερδών της την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι δασμοί για τα αυτοκίνητα που εξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα θα έβλαπταν τις πωλήσεις της Mercedes-Benz. Παρά τις έντονες ενδείξεις οικονομικής ζημίας, οι εμπορικές τριβές δεν έδειξαν κανένα σημάδι ύφεσης.

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δυσκολέψουν τους εμπορικούς εταίρους προκειμένου να επιτύχουν τον τελικό στόχο του Προέδρου Donald Trump για χαμηλότερους δασμούς και ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η Ινδία προσχώρησε στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας σε αντίποινα εναντίον των δασμών της διακυβέρνησης Trump στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αυξάνοντας τους εισαγωγικούς δασμούς στα αμύγδαλα των ΗΠΑ κατά 20% και αξιοποιώντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος αγοραστής του προϊόντος παγκοσμίως.

Ενώ ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα μπορέσουν να συνάψουν συμφωνία πριν από τις 6 Ιουλίου, όταν ο πρώτος γύρος αμερικανικών δασμών για τα κινεζικά αγαθά καθώς και οι δασμοί από την Κίνα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, άλλοι βλέπουν μειωμένες ελπίδες για πρόωρο συμβιβασμό. Η επιδείνωση του συναισθήματος ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ χαμηλότερα και προκάλεσε κέρδος στο δολάριο.

Η απόδοση 10ετών κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α. υποχώρησε στο 2,910% από το ψηλότερο της Πέμπτης 2,950% και το υψηλό τριών εβδομάδων 3,010% άγγιξε την Τετάρτη την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τους σχεδόν εννέα μήνες αυτή την εβδομάδα, καθώς πλήττεται επίσης από τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για πολλούς δανειολήπτες στις χώρες αυτές.

Ορισμένες χώρες με αναδυόμενες αγορές αύξησαν πρόσφατα τα επιτόκια για να μειώσουν την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους.