Περισσότερα από 24 δισ. ευρώ έμειναν αναξιοποίητα από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, αφού η Αθήνα έλαβε μόνο το 72% του αρχικού δανείου των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015. Οι τρεις τελευταίες δόσεις εκταμιεύθηκαν μέσα στο 2018. Πού πήγαν όμως τα χρήματα αυτά;
Όπως θυμίζει στην ετήσια έκθεση του ESM, όταν η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 είχε λάβει 61,9 δισ. από τα 86 δισ. ευρώ του δανείου. Η περίοδος διαθεσιμότητας των χρημάτων έληξε στις 20 Αυγούστου εκείνου του έτους και επομένως 24,1 δισ. ευρώ έμειναν αδιάθετα.
Μέσα στο προηγούμενο έτος έγιναν τρεις εκταμιεύσεις συνολικής αξίας 21,7 δισ. ευρώ- όλες σε μετρητά. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε για το χτίσιμο του λεγόμενου μαξιλαριού ασφαλείας, το οποίο ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για περίοδο περίπου δύο ετών, μένοντας εκτός αγορών, εάν οι συνθήκες (ζήτηση και επιτόκιο) δεν είναι ευνοϊκές για δανεισμό με έκδοση κρατικών ομολόγων.
Συγκεκριμένα εκ των 21,7 δισ. ευρώ, τα 8,8 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 1,5 δισ. ευρώ για την για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα υπόλοιπα 11,4 δισ. ευρώ για το μαξιλάρι ρευστότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των μέτρων για το χρέος, που έχει πετύχει η Αθήνα, τα ποσά αυτά θα πρέπει να αποπληρωθούν από το 2034 έως το 2060.
naftemporiki.gr