Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Φορολογικά κίνητρα, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και στενή συνεργασία των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών με την κεφαλαιαγορά ήταν τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο και στόχος της σύσκεψης ήταν η διεύρυνση του μεγέθους του Χρηματιστηρίου και η αναζήτηση κεφαλαίων από την πλευρά των επιχειρήσεων και από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.
Μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων για το Χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά ελήφθησαν στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό αρμόδιο για τα συγκεκριμένα θέματα Γιώργο Ζαββό. Σε αυτήν μετείχαν ο CEO της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Ιωάννης Μυλωνάς, ο Αθανάσιος Κουλορίδας από την ΕΝΕΙΣΕΤ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών, Γιάννης Πολυχρονίου.
Ας σημειωθεί πως μόνο ο ΣΕΒ εκπροσωπεί περίπου το 85% των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένα τετράδιο εισηγήσεων καλείται να διαμορφώσει ειδική επιτροπή που αναλαμβάνει τον ρόλο αυτόν και θα τον διεκπεραιώσει έως το τέλος Ιουλίου.
Οι τελικές εισηγήσεις κινούνται σε τρεις άξονες:
- Φορολογικά κίνητρα τα οποία θα αφορούν νέους επενδυτές, νέες προς εισαγωγή εταιρείες, νέα προϊόντα με στόχο τη διεύρυνση του χρηματιστηριακού ταμπλό και του βάθους της αγοράς. Μέσα από τα φορολογικά αυτά κίνητρα η κεφαλαιαγορά θέλει να αναδιαμορφώσει τον χώρο της, επιχειρώντας να συνδέσει μεταξύ άλλων περαιτέρω το Χρηματιστήριο με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά προϊόντα (αποταμιευτικά και επενδυτικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά) που θα διαπραγματεύονται σε κάποιες από τις αγορές του Χρηματιστηρίου ή πιθανόν και σε νέες αν μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες. Επίσης μέσα από τη φορολογική πολιτική, η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει τα IPOs των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, ώστε να ενισχύουν τους τρόπους χρηματοδότησής τους, ενώ επί τάπητος έχει ήδη τεθεί το κατά πόσον θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση των τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων του «Ηρακλή».
- Το Χρηματιστήριο θα αναζητήσει τρόπους προώθησης της «πράσινης» ανάπτυξης μέσα από την προώθηση της έκδοσης Green Bonds, για τα οποία εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από τράπεζες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική