Skip to main content

Ομόλογα: Στο επίκεντρο η περιφέρεια, ισχυρή ζήτηση για το νέο 10ετές της Ισπανίας

Το «κυνήγι» των αποδόσεων σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών έως και αρνητικών επιτοκίων στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς το χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τοποθετώντας πάνω 30 δισ. ευρώ στο νέο, 10ετές κοινοπρακτικό ομόλογο της Ισπανίας. Τη ζήτηση για κρατικό χρέος της περιφέρειας έσπευσε να εκμεταλλευθεί και η Ιταλία, αιφνιδιάζοντας την αγορά με δημοπρασία ομολόγου 20ετούς διάρκειας.

Οι αρχές της Μαδρίτης προσβλέπουν στην άντληση 6 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές, με το συνολικό ύψος των προσφορών να ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο του ομολόγου ορίσθηκε πάνω από το 0,60%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, με τις ισπανικές αρχές να επωφελούνται του δυναμικού ράλι των τιμών και αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, με την απόδοση των ισπανικών τίτλων να έχει υποχωρήσει 100 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους.

Η τάση αναζήτησης αποδόσεων κρατάει το χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας στο ραντάρ των επενδυτών, εν μέσω προσδοκιών για περισσότερο υποστηρικτική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, προσδοκίες που κρατούν το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η προηγούμενη κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ήταν τον Ιανουάριο, με επιτόκιο 1,462%.

Σε νέα έκδοση προχώρησε και η Ιταλία, με την προσφορά για τον τίτλο 20ετούς διάρκειας να ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ. Η Ρώμη έσπευσε να επωφεληθεί της ζήτησης για κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης και το δυναμικό ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων. Η δημοπρασία βρήκε απροετοίμαστες τις αγορές, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των αποδόσεων για τους ιταλικούς μακροπρόθεσμους τίτλους. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διευρύνθηκε 6,6 μονάδες βάσης, στο 2,375%, ενώ η απόδοση των 20ετών και 30ετών ομολόγων «άνοιξαν» έως και εννέα μονάδες βάσης. Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς είχε αποκλιμακωθεί έως και 30 μονάδες βάσης, αγγίζοντας χαμηλό έτους, στο 2,28% και παρά τη δημοσιονομική αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

 naftemporiki.gr