Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
H επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου έγινε δεκτή στην εγχώρια αγορά με νέα εκτίναξη του γενικού, αλλά και του τραπεζικού δείκτη, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπέρασε τα 57 δισ. ευρώ.
Ο βασικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 817,69 και 846,68 μονάδων, για να τερματίσει στις 842,76 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,2%. Το χθεσινό αποτελεί νέο υψηλό 13 μηνών για τον γενικό δείκτη, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 2 Μαΐου 2018. Ποσοστό 6,04% κέρδισε ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντας τελική τιμή στις 782,28 μονάδες. Από την πρώτη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές έως και χθες τα στατιστικά εντυπωσιάζουν: Ο γενικός δείκτης κερδίζει 15,13%, ενώ αυτός των τραπεζών ενισχύεται κατά 31,02%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 129,79 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών υπολογίσθηκε σε 65,6 εκατ. τεμάχια. Στο ίδιο διάστημα, ο τίτλος της Πειραιώς κέρδισε 67,34%, αυτός της ΔΕΗ 47,81%, ενώ η μετοχή της Alpha ενισχύθηκε κατά 37,72%.
Επιστρέφοντας στη χθεσινή συνεδρίαση, ως ένας ακόμα λόγος της συνολικά θετικής εικόνας αναφερόταν το Investment Forum in NY που ξεκινά σήμερα, καθώς οι προσδοκίες για το ενδιαφέρον που θα προκαλέσουν στους ξένους επενδυτές τα σχέδια και οι προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών, εντείνουν την αγοραστική διάθεση.
Όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν με συγκρατημένα θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ – Μεξικού για το μεταναστευτικό ζήτημα (σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες οι αγορές παρέμειναν κλειστές, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος των Καθολικών) και με ουδέτερα μηνύματα από την αγορά ομολόγων (στο 2,848% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς).
Η μετοχή της Πειραιώς συνέχισε την ανοδική πορεία της και χθες έκλεισε στα 2,9 ευρώ, με άνοδο 10,27%, ενώ ποσοστό 4,48% κέρδισε στο κλείσιμο ο τίτλος της Eurobank, που τερμάτισε στα 0,84 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 4,5% (2,4 ευρώ), ενώ κατά 6,9% ενισχύθηκε η τιμή κλεισίματος του τίτλου της Alpha Bank (1,7 ευρώ).
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, η υπέρβαση της ζώνης των 823-837 μονάδων δίνει πόντους σε όσους υποστηρίζουν ότι ολοκληρώθηκε η τελευταία βραχύβια διόρθωση, βάζοντας ως επόμενο στόχο τις 850-860 και τις 880-895 μονάδες. Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η στήριξη στις 809-802 μονάδες. Το ημερήσιο «stop long» ανέβηκε στις 809 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που άφησε πίσω του τη ζώνη των 2.120-2.140 μονάδων, αυτός μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 2.230 μονάδες. Το ημερήσιο «stop long» ανέβηκε στις 2.074 μονάδες, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 2.050-2.040 μονάδες. «Παραμένουμε αισιόδοξοι, αναμένοντας τον χρόνο του ενός μήνα που θα μας δείξει αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά στην αγορά. Μπροστά μας έχουμε να δούμε αρκετά το επόμενο διάστημα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε “θερμό” χρηματιστηριακό καλοκαίρι, έπειτα από πολλά χρόνια», σχολίαζαν χθες εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σε επίπεδα-ρεκόρ και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διάγουν τις καλύτερες ημέρες τους από την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκό και αυτοδιοικητικό επίπεδο έως σήμερα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Το ξεκάθαρο προβάδισμα της Ν.Δ., η οποία θεωρείται πιο φιλική προς τις επενδύσεις, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε διάχυτα την αίσθηση ότι στην Ελλάδα θα ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος επενδύσεων, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα στους επενδυτές να στραφούν στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές των ιταλικών, κατάφεραν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες να αποφύγουν τα απόνερα από τις αναταράξεις των ιταλικών τίτλων χρέους που έχει πυροδοτήσει η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Αντίθετα, οι ελληνικοί τίτλοι ακολούθησαν τη γενικότερη τάση που επικράτησε στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τα περισσότερα εξ αυτών να σημειώνουν επίσης ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του ολλανδικού 10ετούς να περνά σε αρνητικό έδαφος. Η αποκλιμάκωση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τροφοδοτείται από τα σημάδια που έχει αφήσει ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, επιφέροντας επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από την αλλαγή στη ρητορική τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δείχνοντας πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά πως σχεδιάζουν νέα μείωση στα επιτόκιά τους.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ξεπρόβαλαν ουκ ολίγες αναφορές, οι οποίες υπέδειξαν νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, με την ΕΚΤ να βρίσκεται υπό σκέψη για νέες αγορές κρατικών ομολόγων, έξι μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος αγοράς ευρωπαϊκών τίτλων χρέους ύψους 2,6 τρισ. ευρώ. Μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν χθες την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, αφού αντιστάθηκαν περισσότερο στην ανοδική τάση που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Το δεκαετές έκλεισε τη διαφορά του spread με το αντίστοιχο γερμανικό στις 304 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 2,82%, ελάχιστα πιο πάνω από το 2,80% της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ κατά δύο μονάδες βάσης ενισχύθηκε και η απόδοση του πενταετούς, διαμορφούμενη στο 1,63% από 1,61%.