Skip to main content

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών

Σε αδιέξοδο κατέληξαν νωρίς το βράδυ στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που χωρίζει τις δύο πλευρές στο δημοσιονομικό.
 
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής Νίκος Μπέλλος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Σάββατο το απόγευμα μέχρι απόψε, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα που κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1% του ΑΕΠ, ενώ σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα δηλαδή που θα φέρνουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, η διαφορά φτάνει τα 2 δισ. ευρώ για το 2015.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει την Πέμπτη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργου, ενώ χρονικά πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά, ώστε να προλάβει η χώρα να λάβει ρευστότητα πριν από το τέλος του μηνα.
 
«Ενώ επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες απέτυχαν καθώς παραμένει σημαντικό χάσμα μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
Λίγη ώρα νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διεμήνυσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αποκάλυψαν οτι το ΔΝΤ επιμένει, μεταξύ άλλων, σε περικοπές συντάξεων.

Ανέφεραν ακόμη ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, που ήταν στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Παράλληλα, τόνισαν ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πείραμα αρκετά κράτησε».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ. Μέτρα που, όπως αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, κατέληξαν.