Skip to main content

«Ανώμαλα» προσγειώθηκε το Χ.Α.

Βίαια διόρθωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο, καθώς δεν κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρά «αναχώματα» στον καταιγισμό αμφίσημων και αντικρουόμενων αναλύσεων, δηλώσεων και δημοσιευμάτων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 5,92% στις 774,46 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,48%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 821,01 μονάδες και η χαμηλότερη στις 772,88. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 85,21 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,95 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, M. Χατζηδάκη, η διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές  φαίνεται να φθάνει πολύ κοντά πλέον στην εκπνοή των προθεσμιών χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν θα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα μετά από την τετράμηνη πορεία των συνομιλιών. Η ελληνική πλευρά έως τώρα δεν έχει αθετήσει κάποια πληρωμή προς τους δανειστές της, έχει μεταθέσει τις πληρωμές του Ιουνίου προς το ∆ΝΤ και έχει καταθέσει ένα σχέδιο 47 σελίδων με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα. Οι δανειστές έχουν προτείνει σε ένα επτασέλιδο κείμενο με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που εφάπτονται σε πολλά σημεία με την ελληνική πρόταση φαίνεται όμως να απέχουν ωστόσο ουσιαστικά στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά θέματα. 

Με αυτά ως δεδομένα και με την παύση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η ορατότητα μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ο χρόνος αποτελεί τον νέο καταλύτη για τις αποφάσεις, η επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι απλώς μια κρίσιμη εβδομάδα, ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς για σημαντικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που υπερβαίνουν τα όρια μιας χρηματιστηριακής τάσης.

Υπό αυτό το πρίσμα η ερχόμενη ∆ευτέρα θα είναι μια δραματική ημέρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τεχνικά η εβδομάδα επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις και από τις δύο πλευρές της τάσης με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης όπου ο Γενικός δείκτης κατέγραψε ημερήσια κέρδη 8,16%. Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί επανέφερε την αγορά πάνω από τις 800 μονάδες χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο διατηρώντας ωστόσο την τάση σε ανοδικό κανάλι. 

Η συνέχεια ήταν ο ορισμός της ψυχρολουσίας: Πίεση έως και 6,1% στον Γενικό ∆είκτη μεγάλες ενδοσυνεδριακές κινήσεις και καθολική εικόνα πιέσεων σε όλο το φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικές του στρες στο οποίο έχουν υποβληθεί τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές. 

Οι μάχες μεταξύ 780 και 850 μονάδων μπορούν να χαρακτηριστούν αμφίρροπες αφού κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν κατάφερε να πετύχει την καθοριστική νίκη που θα οδηγούσε τον Γενικό ∆είκτη σε διαφυγή. Για άλλη μια εβδομάδα οι πωλητές κατάφεραν να κλείσουν τον δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες χωρίς όμως να κρεμάσουν τα διαγράμματα δίνοντας επιτάχυνση στην πτώση. Η τεχνική ανάγνωση της Αγοράς δεν μετέβαλε την μεγάλη εικόνα δίμηνης συσσώρευσης χωρίς όμως να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία.

Το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου είναι το κεντρικό γεγονός την ερχόμενη εβδομάδα, το 8ο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Απογοητευτική ήταν η εικόνα σήμερα στο ταμπλό, εκ διαμέτρου αντίθετη από το χθεσινό κλείσιμο. Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 6,52% στις 231,68 μονάδες, δίχως να έχει μια μετοχή με θετικό πρόσημο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 11,80% στις 600,91 μονάδες. Πτωτικά οι μετοχές της Πειραιώς (-13,47%), της Alpha Bank (-12,99%), της Εθνικής (-11,02%), της Eurobank(-10,27%), ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-9,61%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-8,38%), της ΕΧΑΕ(-8,07%), του ΟΤΕ (-7,48%), της Viohalco(-6,61%), της ΔΕΗ (-5,95%), της Ελλάκτωρ(-5,95%) και του ΟΛΠ (-5,61%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-11,80%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 21 κινήθηκαν ανοδικά, 98 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.