Skip to main content

BBG: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει δύσκολες ισορροπίες

Την ώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται για τις πρώτες εθνικές εκλογές στη μεταμνημονιακή εποχή, ο επόμενος πρωθυπουργός θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με σημαντική πρόκληση: Πώς να αντιμετωπίσει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του, με αφορμή την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η ανάλυση αναφέρεται στις πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, λίγους μήνες πριν από την εξάντληση της τετραετίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταθέσει τροπολογία για τη μείωση του αφορολογήτου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς την εφαρμογή του μέτρου.

Σχολιάζοντας την αντίδραση των αγορών και το ράλι ελληνικών μετοχών και ομολόγων, το BBG αναφέρεται στην ατζέντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε να επιδιώξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που προβλέπει και αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι αγορές υποδέχθηκαν πολύ θερμά τη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί σε ιστορικό ναδίρ και το Χ.Α. να σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις από το 2015.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο», υπογραμμίζει το BBG παραπέμποντας στους αστερίσκους της έκθεσης. Η έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει τις αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα της χώρας και περαιτέρω προκλήσεις στην ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης και ειδικότερα των επενδύσεων. Παρά την πρόοδο στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη ταχύτερης μείωσης των NPLs.

«Εάν εκλεγεί, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες ισορροπίες: Να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πιστωτών, που προειδοποιούν για oπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις και κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, και ταυτόχρονα να ελαφρύνει το βάρος για τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει επί σχεδόν μία δεκαετία μέτρων λιτότητας και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης», υπογραμμίζει το BBG, παραπέμποντας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις: «Είναι ευαίσθητη υπόθεση η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Με δημόσιο χρέος κοντά στο 180%, είναι ελάχιστα τα περιθώρια για λάθη».