Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών είναι απρόβλεπτες
Θα ξεκινήσουμε το σχόλιο παρουσιάζοντας μέρος της αναφοράς του Reuters σήμερα για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά με τις ασιατικές αγορές σε λειτουργία.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη και στην Ευρώπη την Τρίτη, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund κοντά σε υψηλό οκτώ μηνών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αύξησης της οικονομικής αισιοδοξίας.
Οι υψηλότερες αποδόσεις επηρέασαν αρνητικά τη γοητεία των μετοχών και βοήθησαν τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών να βρεθούν σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, με τις ανησυχίες για την Ελλάδα που βαραίνουν περισσότερο στην ψυχολογία των επενδυτών.
Μια νέα πρόταση που υπέβαλε η Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απέτυχε να ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές, αυξάνοντας τις ανησυχίες αν η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για να ξεκλειδώσει τη νέα χρηματοδότηση που απαιτείται για να αποκρούσει μια χρεοκοπία.
Η αποτυχία να συμφωνήσουνε αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα καθιστούσε δύσκολο να έχουμε μια ομαλή επίλυση πριν από το τέλος του Ιουνίου, εν μέρει επειδή μια άλλη επέκταση του προγράμματος θα απαιτούσε την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, παρατηρούσαν αναλυτές από την Barclays».
Η είδηση ότι η ελληνική πλευρά επέδωσε νέα πρόταση μπορεί να είχε σαν συνέχεια μια σειρά αντικρουόμενα σχόλια αλλά τελικά επέδρασε θετικά σε συνδυασμό με την άποψη αρκετών ξένων αναλυτών από τις ΗΠΑ που εκτιμούν ότι βρέθηκε τρόπος να κλωτσήσουν οι πιστωτές το πρόβλημα παρακάτω.
Για τη στήλη δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χθεσινή άνοδος να επήλθε από την είσοδο φρέσκων κεφαλαίων στο ΧΑ. Ήταν επανατοποθέτηση μετά τις ρευστοποιήσεις που άρχισαν από την προηγούμενη βδομάδα σχηματίζοντας μια αλυσίδα τριών καθοδικών συνεδριάσεων. Τη Δευτέρα οι ισχυροί θεσμικοί που δεν θέλουν να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στην αγορά μετοχών της Αθήνας προσπάθησαν να ωθήσουν τις τιμές ψηλότερα. Για να σχηματιστεί ένα μαξιλάρι απέναντι στις πιθανές πιέσεις, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους υπόλοιπους και αυτό έγινε σαφές από τους ρυθμούς συναλλαγών. Όταν εισήλθαν σε αυτές την πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας και οι διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, κάτι που συνήθως συμβαίνει μετά τις 15:30, οι πιέσεις που προκλήθηκαν από την εισαγωγή εντολών πώλησης, έδειξαν ικανές να προκαλέσουν βουτιά της τάξης του -3%. Την Τρίτη οι θεσμικοί ήρθαν «διαβασμένοι» πάνω στην τακτική όσων θέλουν να προκαλέσουν αλυσιδωτή αντίδραση και πτωτική ορμή.
Για αυτό περίμεναν την επέλαση των πωλητών στο τέλος του δεύτερου μέρους των συναλλαγών. Έδωσαν βάρος στις συναλλαγές των τραπεζικών μετοχών που έχουν προσελκύσει επενδυτές του δολαρίου και είναι οι πλέον «ύποπτες» ότι μπορούν να γίνουν επίκεντρο πιέσεων στο πέρας των συναλλαγών. Τα επίπεδα των τιμών των μετοχών τους όταν ξεκίνησαν και χθες οι πιέσεις «απαγόρευσε» να υποστούν μεγάλες ζημιές και ο κλάδος κράτησε ένα +1,1%. Οι βασικοί δείκτες αν και πέρασαν από το +3% περίπου, έκλεισαν με μεταβολές της τάξης του +0,6%. Ήταν άμυνα ωστόσο και όχι ανανεωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Συνεπώς για σήμερα πάλι όλα είναι ανοικτά αλλά είναι πιο κρίσιμη μέρα λόγω ΕΚΤ και συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ Ολάντ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Συνεδρίαση εξισορρόπησης ήταν η χθεσινή στη Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν με μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία και πως αυτά θα επηρεάσουν την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,01% στις 17.764,04 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,16% στις 5.013,87 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,04% στις 2.080,15 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Fiat Chrysler Automobiles υποχώρησε κατά 0,6%, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Μαρκιόνε ηλθε σε επαφή με ομάδα επενδυτών προκειμένου να συμβάλλουν στην εξαγορά της General Motors.
Επίσης, σημαντικές απώλειες της τάξεως του 1,9% σημείωσε και σήμερα ο κλάδος των αεροπορικών. Οι εκτιμήσεις για μείωση των περιθωρίων κέρδους έχουν οδηγήσει τον κλάδο στην έκτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση. Οι Southwest Airlines και Alaska Air Group κατέγραψαν απώλειες 4,3%, ενώ JetBlue Airways βρέθηκε στο -2,2%.
Στον αντίποδα, η Lululemon Athletica ενισχύθηκε κατά 11%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης. Επίσης, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μεγεθών στο δωδεκάμηνο.
Η άνοδος του πετρελαίου και πάλι στα 60 δολάρια, έδωσε ώθηση στον ενεργειακό κλάδο, με τις Noble Energy και Newfield Exploration να κλείνουν με κέρδη πάνω από το 1,5%.
Κέρδη 3,3% και για την Netflix, η οποία έκλεισε στα ιστορικά υψηλά της, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η σημερινή ετήσια γενική συνέλευση θα αποφασίσει τη διάσπαση της μετοχής, προκειμένου να ενισχύσει την εμπορευσιμότητά της.
Αρνητικά λειτούργησαν στην αγορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας το Μάιο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
ΕΥΡΩΠΗ
Συνέχεια στην πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών δόθηκε και στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, με την διόρθωση του γερμανικού χρηματιστηρίου να συμπαρασύρει σε «κόκκινο» έδαφος τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.754 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,58% στις 11.001 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,16% στις 4.850 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,39% στις 383,87 μονάδες, διευρύνοντας στο 4,2% τις απώλειες τις έξι προηγούμενες ημέρες.
Στο ταμπλό, η HSBC Holdings υποχώρησε κατά 1%, μετά την ανακοίνωση ότι αναμένεται να προβεί σε τουλάχιστον 10 χιλ. περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς και στην πώληση των θυγατρικών της σε Βραζιλία και Τουρκία.
Επίσης, απώλειες 2,5% σημείωσε και η Deutsche Bank, καθώς ανακοίνωσε ότι υπήρξε έρευνα στα γραφεία της στη Φρανκφούρτη από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες αναζητούν στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές πελατών της σε χρεόγραφα.
Με σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 2,7%, έκλεισε η Deutsche Telekom, μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν σκοπεύει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενδεχόμενη συγχώνευσή της T-Mobile με την Dish Network.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιβεβαιώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το α’ τρίμηνο του 2015 στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2014. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%, επίσης επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.
ΧΑ
Ήπια ανοδικά έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορίζοντας σημαντικά τα κέρδη του στο τέλος, καθώς στην αγορά εξακολουθεί να απουσιάζει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, προκειμένου οι αγοραστές να αναλάβουν μεγαλύτερες θέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,62% στις 769,37 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 787,20 μονάδες και η χαμηλότερη στις 766,65. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 29,74% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 61,47 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 7,25 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά είδε χθες να κυοφορούνται ορισμένες κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, με την πρώτη να καταθέτει νέα πρόταση για συμφωνία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η Επιτροπή έχει λάβει την επικαιροποιημένη ελληνική πρόταση και την αξιολογεί «με επιμέλεια και προσοχή».
Όπως αναφέρει το www.naftemporiki.gr, αν και επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, ειδικά για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, η Αθήνα αναθεωρεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% έτος, στο 1,75% για το 2016 και στο 2,5% για το 2017 και ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ωστόσο, το ΧΑ αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκε έντονα ανοδικές κινήσεις -μετά και την ισχυρή πίεση που είχε δεχθεί στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο αντιπροσωπευτικός δείκτης του είχε καταγράψει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 8,78%, τελικά έκλεισε με περιορισμένα κέρδη.
Άλλωστε, η αγορά λειτουργεί εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες, μέσα σ’ ένα περιβάλλον αυξημένης πίεσης από πολλούς παράγοντες και εν μέσω διαρροών που ανάλογα διαμορφώνουν το κλίμα, αλλά και τις προσδοκίες.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,58%, στις 230,47 μονάδες, αν ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3,18%, καθώς σχεδόν όλες οι μετοχές του κινήθηκαν μεταξύ +3,5% και +8,07%. Η αξία των συναλλαγών του έφτασε τα 64,79 εκατ. ευρώ, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να καλύπτουν τα 41 εκατ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 12 που έκλεισαν θετικά κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank(+5,26%), της Motor Oil (+4,40%) της ΔΕΗ (+3,02%), της ΜΕΤΚΑ (+ 3,02%) και του ΟΛΠ (+2,90%.), ενώ αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες από τις δέκα πτωτικές είχαν oι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-4,66%), ΓΕΚ Τέρνα (-4,05%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,24%) και ΕΤΕ (-1,83%). Χωρίς μεταβολή οι τίττλοι των Βιοχαλκο, Πειραιώς και Jumbo.
Στον Mid Cap, που έκλεισε στο +1,53% και στις 876,76 μονάδες, ξεχώρισαν οι μετοχές των Fourlis (+6,45%), Σωλ. Κορίνθου (+5,05%), Frigoglass (+3,32%), ενώ μεγάλες απώλειες σημείωσε η Ικτίνος (-6,67%) και ΕΥΑΠΣ (-4,09%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (2,72%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,64%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 74 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη
Τεχνική ανάλυση
Από την αρχή της βδομάδας δηλώσαμε: Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω και μάλιστα φέτος ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη με δική της προϊστορία στατιστική και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!
Για τη στήλη οι 234 μονάδες είναι μέσα στην περιοχή που ορίζουμε ως προ τελευταία ζώνη χαμηλών των τελευταίων τριών ετών. Αυτή ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 – 227 που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο.
Χθες εστιάζοντας στις υποστοιβάδες της ζώνης στήριξης που χονδρικά αναφέραμε τη Δευτέρα υπογραμμίσαμε ότι: Ο δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στην συσσώρευση που πραγματοποίησε στις συνεδριάσεις της 27/3 όταν έκλεισε στις 227,09 με μέγιστο τις 230,63 και ελάχιστο στις 224,05. Την επόμενη συνεδρίαση στις 30/3 έκλεισε στις 228,29 με μέγιστο τις 228,29 και ελάχιστο στις 222,76. Στις 31/3 έκλεισε στις 230,00 με μέγιστο τις 236,56 και ελάχιστο στις 229,14. Στην πρώτη συνεδρία του Απριλίου (1/4) ο 25άρης έκλεισε στις 227,36 με μέγιστο τις 231,51 και ελάχιστο στις 225,45. Την επόμενη 2/4 έκλεισε στις 229,56 με μέγιστο τις 230,18 και ελάχιστο στις 225,94.
Σήμερα οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Συνεδρίαση εξισορρόπησης ήταν η χθεσινή στη Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν με μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία και πως αυτά θα επηρεάσουν την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μια δοκιμαστική ανάκαμψη από τα χαμηλά τριών μηνών, σήμερα Τετάρτη 10/6 αν και το φάντασμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ανησυχίες σχετικά με την προφανή έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% μετά από πρόσκρουση σε νέα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, και είναι κάτω σχεδόν -9% από την κορυφή επταετίας που χτύπησε στα τέλη Απριλίου.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας επίσης αυξήθηκε 0,4%, μετά την μεγάλη πτώση της Τρίτης σε χαμηλά τριών εβδομάδων, ενώ οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υπέστησαν ένα μικρό πλήγμα μετά τις δηλώσεις των αρμοδίων της MSCI US Inc για τους ομώνυμους δείκτες ότι δεν θα συμπεριλάβουν μετοχές από εισηγμένες της Κίνας στους ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες της.
Αλλά η MSCI είπε επίσης ότι αναμένει από την Κίνα να επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα πρόσβασης στην αγορά για τις εισηγμένες μετοχές μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει εισροές που θα φθάσουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια των κεφαλαίων από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων με μετοχές.
Οι μετοχές στη Σαγκάη υποχώρησαν 0,5%, αν και εξακολουθούν να είναι πάνω κατά 35% μέχρι στιγμής σε αυτό το τρίμηνο, αφού κινήθηκαν ψηλότερα έντονα από τις ελπίδες της τόνωσης από την κινεζική κυβέρνηση.
Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων γλίστρησαν επίσης καθώς έχουν πληγεί από την πλημμύρα στην προσφορά αυτής της εβδομάδας, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ σε υψηλό οκτώ μηνών στο 2,449% την Τρίτη. Η τελευταία τιμή της σήμερα ανήλθε σε 2,437%.
Τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της Παρασκευής που δείχνει σταθερή αύξηση της απασχόλησης, και τα πρόσφατα σχόλια από κορυφαίους αξιωματούχους της Fed που υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή αργότερα φέτος μια αύξηση των επιτοκίων, έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αρκετές ημέρες τώρα.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή, υποστηρίζεται από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Ο δείκτης δολαρίου που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, ήταν τελευταία κάτω περίπου 0,1% στις 95,059 μονάδες, κάτω από υψηλά της Παρασκευής στις 96,909 μετά την θετική έκθεση των νέων θέσεων εργασίας των ΗΠΑ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Η άγονη διαδικασία ανταλλαγής σχεδίων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές – Εταίρους επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα στην Ελληνική Οικονομία. Έτσι, οι καταθέσεις των Τραπεζών συνεχίζουν να φυλλορροούν και η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων ολοένα και περισσότερων προς περισσότερους δεν τηρείται και μετατίθεται χρονικά, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην Αγορά επιδεινώνονται.
Παράλληλα, εξαντλείται ο διαθέσιμος χρόνος για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας ώστε να διευθετηθούν οι κολοσσιαίες δανειακές υποχρεώσεις της Χώρας για τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ διατηρείται η απειλή διακοπής της διαδικασίας άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του ELA και το ενδεχόμενο “κούρεμα” των εξασφαλίσεων που προσφέρονται γι’ αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας τότε ορατό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης κεφαλαιακών ελέγχων (capitalcontrols) στο Τραπεζικό Σύστημα.
Το μίγμα των εξελίξεων αυτών έχει ήδη τον αρνητικό απόηχό του και στο Χρηματιστήριο, με τη διαδικασία συσσώρευσης περί την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί παρελθόν μετά την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον επικρατήσει έναντι των αγοραστών και ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κινούνται πλέον στην περιοχή του 11,5%, αποτυπώνοντας το αυξημένο “countryrisk”.
Αυτό είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της συστηματικής διάψευσης των προσδοκιών όσων θεωρούσαν ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας ήταν πιθανή σε προηγούμενες φάσεις και βλέπουν ότι η προσέγγιση του τέλους Ιουνίου καθιστά ολοένα και μεγαλύτερη την πιθανότητα να συμβεί “κάτι διαφορετικό”, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο ενός “Grexit” σε επόμενο χρόνο.
Έτσι, το σενάριο για επαναλαμβανόμενα “sell-off” των θέσεων σε Ελληνικούς τίτλους είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας σε πλαγιοκαθοδική κίνηση το Γενικό Δείκτη, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας μάλλον θα χειροτερεύσουν, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται σε συνέχεια επίτευξης κάποιας συμφωνίας.
Η εξέλιξη αυτή συντελείται εν μέσω γενικότερης αυξημένης μεταβλητότητας στο διεθνές περιβάλλον καθώς οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τη διεθνή Οικονομία είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι “η μεταβλητότητα στα ομόλογα ήλθε για να μείνει” και το G7 συνεχίζει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία διαμορφώνοντας περιβάλλον που ευνοεί μάλλον τη χρηματιστηριακή καθίσχυση των “αρκούδων” για τη συνέχεια. Των διεθνών traders, δηλαδή, που μέσω της υποτιμητικής κερδοσκοπίας οδηγούν πτωτικά τις Αγορές με την Ελληνική Αγορά να έχει ήδη καταλάβει θέση αρνητικού πρωταθλητή, καθηλώνοντας σε απαξιωτικά χαμηλά επίπεδα μετοχές εταιρειών με ιδιαίτερα ελκυστικά θεμελιώδη, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα τριμηνιαία αποτελέσματα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays:
Η MSCI απομακρύνθηκε από το να συμπεριλάβει εισηγμένες της ηπειρωτικής Κίνας στους δείκτες της
Οι Κινεζικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα μετά την απόφαση της MSCI να μην συμπεριλάβει μετοχές από εισηγμένες της Κίνας στους ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες της. Είπαν επίσης ότι αναμένουν από την Κίνα να επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα πρόσβασης στην αγορά για τις εισηγμένες μετοχές. Για να ξεπεραστούν τα εναπομένοντα εμπόδια. Η MSCI αναφέρει ότι η απόφαση για την ένταξη μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή. Αλλού, ο Nikkei αυξήθηκε καθώς οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου ώθησαν τους παραγωγούς ενέργειας υψηλότερα. Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρότερες σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές.
Επιβεβαιώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ στο + 0,4% για το πρώτο τρίμηνο. Στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε ελαφρώς και ανεβάσαμε τις προβλέψεις μας στο 0,3% για το 2015 και στο 1,3% το 2016. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού παραμένουν σημαντικοί.
Οι αγορές αναμένουν μια αντι-πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση πριν από μια συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Hollande σήμερα. Η αποτυχία να συμφωνήσουνε αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα καθιστούσε δύσκολο να έχουμε μια ομαλή επίλυση πριν από το τέλος του Ιουνίου, εν μέρει επειδή μια άλλη επέκταση του προγράμματος θα απαιτούσε την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Για μία αναθεωρημένη πρόταση που αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα απαιτούμενα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί και η οποία υπεβλήθη από τις ελληνικές, αρχές έκαναν λόγο στο Euronews κυβερνητικές πηγές, που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις.
«Η ελληνική πλευρά έγινε πολύ πιο φιλόδοξη όσον αφορά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε να ανακτήσει αξιοπιστία. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε διοικητικά και παραμετρικά μέτρα που πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις εσόδων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ο συντονισμός της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνικού προγράμματος είναι το αντικείμενο έκτακτης συνάντησης που έχουν απόψε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου, στην συνάντηση, η οποία επρόκειτο αρχικά να έχει ως θέμα τον τομέα της ενέργειας, συμμετέχει και ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.
Για βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Αθήνα στην Ευρώπη κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι η δυσφορία ήταν εμφανής στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων την Τρίτη. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που βρίσκονταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε πως η Αθήνα «έχασε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπέρ της συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους, με τη διαμεσολάβηση μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, τάσσονται τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη Γαλλία, με άρθρο τους με τίτλο «Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» στη Γαλλική εφημερίδα Le Monde. Οι τρεις συνυπογράφοντες το εν λόγω άρθρο γνώμης, είναι ο Μαξίμ Παροντί, κοινωνιολόγος στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στην μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po), o γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο Ξαβιέ Τιμπώ, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών.
Η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της μπορεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα επέτρεπε την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας που απομένει, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Υποστήριξε όμως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ότι «χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας».
Σε κερδοφόρο τροχιά επέστρεψε η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος κατά τη χρήση 2014. Συγκεκριμένα, εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 4,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,8 εκατ. ευρώ το 2013. Με τον κύκλο εργασιών (μετά φόρου) στα 1,3 δισ. ευρώ, σταθερό σε σχέση με το 2013, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 202,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 25% λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών.
Τη μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2014 ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΒΕ ΑΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες. Επίσης, η Γ.Σ. ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστική αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,38 ευρώ και την ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 1.058.400 ευρώ, με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους 0,08 ευρώ ανά μετοχή, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,38 ευρώ σε 0,30 ευρώ.
«Ετοιμοπόλεμοι» να απαντήσουν στα αιχμηρά ερωτήματα που μετά βεβαιότητος αναμένουν να δεχτούν από τους ξένους επενδυτές δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχουν στο 4ο Επενδυτικό Forum, που συνδιοργανώνουν ο Ομιλος Χρηματιστηρίου και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Μία πρώτη γεύση ελήφθη στο χθεσινό roadshow που διοργάνωσε η UBS στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και στο οποίο υπήρχε και ελληνική συμμετοχή τραπεζών και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων. Το πρώτο ερώτημα σχεδόν όλων των ξένων διαχειριστών, ιδιαίτερα προς τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, αφορούσε την ύπαρξη plan B σε περίπτωση Grexit. Η απάντηση όλων ήταν πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Πέραν αυτού, σειρά ερωτήσεων αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις, πιθανές επικείμενες εκλογές, τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Θετικούς ρυθμούς κατέγραψε η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, ύστερα από 14 συνεχόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Συγκεκριμένα, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 0,2%, σε σχέση με -1,8% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπολογίζεται σε 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Την ανεξαρτησία της επιθυμεί, όπως φαίνεται, να διατηρήσει η Syngenta. H ελβετική εταιρεία αγροχημικών απέρριψε και τη δεύτερη βελτιωμένη προσφορά από την αμερικανική Monsanto, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να λάβει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού. Η νέα πρόταση, που υπεβλήθη την Κυριακή, προβλέπει την καταβολή 2 δισ. δολαρίων στη Syngenta σε περίπτωση που δεν δοθεί τελικά το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές.
Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου θα φτάνει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.
Μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα μείωσης δαπανών και σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα HSBC. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και την διακοπή των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία και την Τουρκία προς όφελος της Ασίας. Στόχος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης είναι να κάνει «περικοπή δαπανών κατά 4,5 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2017».
Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός, ενώ άλμα σημείωσε το πετρέλαιο την Τρίτη, στον απόηχο της διόρθωσης του δολαρίου, η οποία παραδοασιακά δρα υποστηρικτικά στα εμπορεύματα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,3%, στα 1.177,60 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 3,4%, κλείνοντας στα 60,14 δολάρια το βαρέλι.