Skip to main content

Σαπέν: «Ναι» σε διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος

Θετικός σε διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ενώ εμφανίζεται διαλλακτικότερος, σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έναντι μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, δήλωσε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Στουμπ είχε δηλώσει στους Financial Times ότι θα έλεγε ένα «βροντερό όχι» στην όποια κίνηση διαγραφής ελληνικού χρέους και προειδοποίησε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας από την Ε.Ε., ύψους 172 δισ. ευρώ, που λήγει τον επόμενο μήνα.

Εξάλλου, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ότι δεν θα προσφερθεί διαγραφή χρέους στην όποια νέα ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις του κ. Σαπέν υποδηλώνουν ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να πάρει μία πιο συμβιβαστική προσέγγιση, αναφέρει η εφημερίδα. «Όλα τα πιθανά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαπέν απέρριψε επίσης την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητεί μία έξοδο. Σχολιάζοντας τη σκληρή γραμμή των Φιλανδών, δήλωσε: «Το μόνο λογικό είναι να σέβεσαι τη δημοκρατία σε άλλες χώρες και να σέβεσαι τη δημοκρατία και στη δική σου χώρα».