Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Έχουμε υπερβεί πολλές κόκκινες γραμμές

Βιώσιμη συμφωνία και ίση μεταχείριση της Ελλάδας από τους θεσμούς ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ως «επαναδιαπραγμάτευση μιας δανειακής συμφωνίας που εδώ και πέντε χρόνια δεν ήταν βιώσιμη». Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και για την πρόταση συμφωνίας που έχουν κατέθεσαν οι δανειστές. Όπως είπε, πρόκειται για μια πρόταση που γίνεται «όταν κάποιος δεν θέλει συμφωνία».

Ο Γ. Βαρουφάκης διεμήνυσε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως είπε, «έκαναν προτάσεις και έδιναν υποσχέσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν». Οι θεσμοί από την πλευρά τους «προσποιούνταν ότι τις πίστευαν» και άφηναν κατ’ αυτόν τον τρόπο την κρίση να κλιμακωθεί, σημείωσε.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης «άπαξ διά παντός», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Η Αθήνα έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις

Ερωτηθείς αν η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να ρισκάρει ένα Grexit σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπέδειξε τους θεσμούς ως αρμόδιους να απαντήσουν. Από ελληνικής πλευράς πάντως έχει καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια», δήλωσε.

Στην πρόταση των 47 σελίδων που κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση έχει υπερβεί «πολλές κόκκινες γραμμές». Έχει «υπαναχωρήσει από πολλές προεκλογικές της υποσχέσεις», μόνο και μόνο επειδή διακατέχεται από «τη μεγάλη επιθυμία να επιτύχει μια συμφωνία», ώστε να αποκατασταθεί η Ελλάδα «ξανά ως ένα κανονικό κράτος εντός της Ε.Ε.», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με την αναβολή πληρωμής της τελευταίας δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα απέδειξε του τελευταίους τέσσερις μήνες ότι έχει επαρκή ρευστότητα για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Για την αποπληρωμή των δανείων διατέθηκαν πάνω από 14% του ΑΕΠ. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», τόνισε.

Όχι στην άνιση μεταχείριση

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι όλες οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) υποβλήθηκαν σε μία σκληρή διαδικασία, την οποία η Ελλάδα όμως δεν δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει, ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέτεινε ότι το βάρος που επωμίστηκε η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των άλλων χωρών.

Οι άλλες χώρες «έχουν χάσει 1%, 2% ή 3% του ΑΕΠ, εμείς χάσαμε το 25%». «Οπότε, αυτό που λέμε είναι: μπορούμε, παρακαλώ, να έχουμε τους ίδιους κανόνες για όλους;», διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: Deutsche Welle