Skip to main content

Έχασε τη στήριξη των 790 μονάδων το Χ.Α.

Απώλειες που πλησίασαν το 5% σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιδρώντας ιδιαίτερα σπασμωδικά, χάνοντας μάλιστα ακόμη και τη στήριξη των 790 μονάδων, στη ροή των εξελίξεων που αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Ειδικότερα, Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,96% στις 786,11 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση 4,76%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 821,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 780,94. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 26,96% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 86,18 εκ. € περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 25,37 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, σημαντικές διαφορές αλλά και συγκλίσεις είχε το κείμενο με τους όρους της συμφωνίας που επιδόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ. Οι προσδοκίες για ένα πακέτο μέτρων που θα είχαν μεγαλύτερη συνάφεια με τις ελληνικές προτάσεις ή θα συνοδεύονταν με κάποιο αναπτυξιακό πακέτο ή κάποια πρώτη προσέγγιση στο θέμα της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους δεν επαληθεύτηκαν ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να επαληθεύονται επί του παρόντος. 

Η πίεση στις μετοχές μετά την δημοσίευση των δύο σχεδίων συμφωνίας ήταν αναμενόμενη. Είτε με την αύξηση του ΦΠΑ είτε με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις η Αγορά αναγνώρισε λόγους ώστε να αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις και ως συνήθως το σενάριο που υιοθετήθηκε ήταν το δυσμενές. Όπως και να έχει το «μίκρο» επίπεδο αυτή την στιγμή δεν είναι το καθοριστικό.

Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα έρθουν πολύ γρήγορα. Αφενός τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεστικά δεδομένων των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν για να υπάρξει εκταμίευση – οριστικοποίηση όρων της συμφωνίας: Euroworking group, έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, Eurogroup, έγκριση από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, τηλεδιάσκεψη Eurogroup, εκταμίευση. Όσο καθυστερεί κάποιος κρίκος από αυτή την σειρά ενεργειών τόσο αυξάνει το ρίσκο να χαθούν προθεσμίες δόσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  Από ότι φαίνεται η διαπραγμάτευση έχει περάσει στα χέρια της πολιτικής και οι εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών θα καθορίσουν το αν και το πότε θα φθάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Τεχνικά η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Τα επίπεδα στήριξης των 800 μονάδων διασπάσθηκαν με μαζική συμμετοχή τίτλων λύνοντας μια συσσώρευση σχεδόν ενός μήνα στο εύρος 800 – 850 μονάδων. 

Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση βρίσκεται στα όρια αντιστροφής καθώς μία μονάδα σε κλείσιμο χαμηλότερα το ανοδικό σενάριο ακυρώνεται και ο Γενικός ∆είκτης μπαίνει σε ταλαιπωρία. Παρόλα αυτά η γρήγορη κίνηση από την τοπική κορυφή τις 857,9 μονάδες έχει δώσει κάποιες υποτιμήσεις σε ωριαία διαγράμματα δικαιολογώντας πιθανώς κάποια βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση λίγο πάνω από τις 820 μονάδες. Οι τζίροι αν και δεν ενισχύθηκαν στο πτωτικό momentum φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να δώσουν μονάδες πτώσης αφού η επιφυλακτικότητα και ο ενθουσιασμός μετατοπίζεται σχεδόν μονόπλευρα από την μία στην άλλη πλευρά της τάσης.

Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,03%, κλείνοντας στις 235,42 μονάδες. Μόλις δύο μετοχές του έκλεισαν με κέρδη, αυτές της Coca Cola HBC(+0,67%) και της  Folli Follie (+0,47%). Αντίθετα,  τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-13,96%), της Eurobank(-12,24%), της Εθνικής (-10,57%), της Alpha Bank (-9,61%), της ΕΧΑΕ(-7,41%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-6,91%), του ΟΠΑΠ (-6,06%), της Ελλάκτωρ (-5,71%), της Μυτιληναίος (-4,97%), της ΔΕΗ (-4,48%) και του ΟΛΠ (-4,11%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-11,35%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (+0,68%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 19 κινήθηκαν ανοδικά, 87 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.