Ο Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Κομισιόν συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδα και των θεσμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ναυτεμπορικής» Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες, από τις δηλώσεις του εκπρόσωπου προκύπτει σαφέστατα ότι δεν θα γίνει η συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα-Ντέισελμπλουμ άμεσα, δηλαδή μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα, που σημαίνει ότι οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά την Τρίτη δεδομένου ότι ο κ. Γιούνκερ θα βρίσκεται από αύριο Σάββατο στη Γερμανία για το Συνόδο Κορυφής G7 την Κυριακή και Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιον θα βρίσκεται στο Στρασβούργο στην Oλομέλεια της Ευρωβουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά στην παρούσα χρονική φάση ο κ. Γιούνκερ δεν απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση στον κ. Τσίπρα, η πραγματοποίησή της είναι πιθανή, αλλα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ημερομηνία για τις αμέσως επόμενες ώρες ή μέρες.
Ερωτηθείς γιατί η πρόταση των θεσμών στην Ελλάδα ηταν ιδιαίτερα αυστηρή, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κομισιόν πάντα είχε μια συνεπή στάση, λειτουργεί ως μεσολαβητής και θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες συμφωνίας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ομαδοποίηση των δόσεων της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνηση είναι νόμιμη και συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ, έχει εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν η ομαδοποίηση, η οποία δεν θέτει υπό θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα ενός κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Ερωτηθείς αν είχε ενημερωθεί η Κομισιόν νωρίτερα από την κυβέρνηση, είπε ότι εμείς αυτό που είχαμε σημειώσει ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Τότε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είχε αναφέρει: «Μην ανησυχείτε», προσθέτοντας «εχουμε ήδη καταβάλει 7,5 δισ. ευρώ, οπότε;».
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση δεν δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε πως είναι δυνατό «αν και κάπως ασυνήθιστο, αλλά νομικά απολύτως αδιαφιλονίκητο» το αίτημα της Ελλάδας να συγκεντρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο σε μία και αναφέρθηκε στο προηγούμενο της Ζάμπια τη δεκαετία του ’70.
«Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή την γραμμή- ότι η Ελλάδα βεβαίως θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη σημερινή δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα, δεν μπορώ να σας απαντήσω -πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στους εκπρόσωπους της Ελλάδας», ανέφερε.