Πτωτικά είναι η εκκίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην τρέχουσα εβδομάδα, λόγω της αδυναμίας διευθέτησης και των τελευταίων «ουρών» της αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,45% στις 627,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,62% στις 173,89 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 5,44 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 11 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,11% στις 41,11 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες κατά 1,38%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,53% και η Eurobank κατά 2,57%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στα 2,44 ευρώ.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει κοντά στο 2,5% ενώ οι απώλειες για τον Ελλάκτορα διαμορφώνονται στο 2%. Πτώση πέριξ του 1,50% σημειώνουν και οι μετοχές των Folli-Follie, EΛΠΕ και ΜΕΤΚΑ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo και ΟΛΠ εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%.
Στα της οικονομίας, τέσσερις γύρους σκληρών διαπραγματεύσεων καλείται να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει και στην πράξη τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά με τις δυσκολίες να καθίστανται εμφανείς με την πρώτη κιόλας επαφή με τους θεσμούς.
Ο πρώτος γύρος που θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εμφανίζει δυσκολίες.
Την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων σε σχέση με την αξιολόγηση μέσα στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 2 Ιουνίου, έχουν ζητήσει οι θεσμοί από την κυβέρνηση, ενώ από προχθές είναι σε εξέλιξη συνεχείς επαφές σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών. Στη βελγική πρωτεύουσα διαβεβαίωναν και χθες ότι τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα δεν είναι μεγάλα για να προκαλούν οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Την ίδια ώρα, η καθιέρωση στενότερων σχέσεων και η ανάπτυξη συνεργασίας για την προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων, αποτελεί το αντικείμενο του μνημονίου που υπέγραψαν την Παρασκευή στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Enterprise Greece και ο επικεφαλής του Invest in Russia, στο περιθώριο της επίσκεψης του Βλάντιμιρ Πούτιν, στην Ελλάδα.
Κοινός στόχος, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί η συμβολή στην ανάπτυξη συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η αγροτική παραγωγή, τα logistics, η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, η περιβαλλοντική διαχείριση και οι επιστήμες υγείας.
Τέλος, οι κλάδοι της τεχνολογίας πληροφορικής – επικοινωνιών και της αγροδιατροφικής αλυσίδας θα είναι οι μεγάλοι «κερδισμένοι» από τον νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, καθιστούν σαφές ότι αυτοί οι δύο κλάδοι μπορούν να «καλλιεργήσουν» ένα brand name για την Ελλάδα, αλλάζοντας τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.
naftemporiki.gr