Skip to main content

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Σε ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, η οποία πάντως ήταν αρκετά πιο ήπια σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Η καταναλωτική δαπάνη δέχθηκε πιέσεις, ενώ σχετική ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εξαγωγές. Βουτιά έκαναν οι επενδύσεις. Πρόκειται για μία πρώτη γεύση από τον αντίκυπο της πανδημίας και του lockdown.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι πιστοποιούν πως το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ύφεση στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο -3,2%.

Η εικόνα των κυριότερων μεγεθών, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχε ως εξής: 

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.  
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

naftemporiki.gr