Skip to main content

Η νέα έξοδος στις αγορές και το «φλερτ» του ESM

Με την όρεξη για τα ελληνικά ομόλογα να έχει ανοίξει και πάλι και το επιτόκιο του 10ετους να κινείται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και με τις ενδείξεις από την τελευταία δημοπρασία 6μηνων εντόκων να είναι άκρως ενθαρρυντικές, η Αθήνα φέρεται έτοιμη να δοκιμάσει μέσα στο καλοκαίρι τα «νερά» των αγορών χρέους. Αυτή τη στιγμή ο δανεισμός από τις αγορές φαντάζει, πολιτικά τουλάχιστον, πολύ πιο ελκυστική επιλογή από εκείνη των δανείων από τον ESM, που συνοδεύονται από όρους και ξυπνούν μνήμες από την εποχή των μνημονίων. 

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρώτα θα έρθει το βήμα στις αγορές και αργότερα θα εξεταστεί εάν υπάρχει ανάγκη για άντληση κεφαλαίων από τον ESM, του οποίου το σχετικό πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί από τις 15 Μαΐου, αλλά δεν έχει «συγκινήσει» ακόμη κανέναν από τους 19 της Ευρωζώνης. Αν και οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με νέα μνημόνια, ειδικά οι χώρες του Νότου είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στο να ζητήσουν την βοήθεια του μηχανισμού. 

Ο ESM αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες περί «στίγματος» και το γεγονός ότι πρόκειται για μία πολιτικά εξαιρετικά ευαίσθητη απόφαση, θέλησε να θυμίσει τους άκρως ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Πράγματι το επιτόκιο δανεισμού για 11 από τα 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και η χώρα μας, είναι χαμηλότερο στα δάνεια του ESM (-0,07% για επταετούς διάρκειας δάνειο και +0,08% για δεκαετούς διάρκειας). Το μηδενικό επιτόκιο είναι το βεβαίως το ισχυρό χαρτί στο «φλερτ» του μηχανισμού με τα διστακτικά κράτη- μέλη. 

Το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στην ΗΔΑΤ αυτό το διάστημα κινείται μεταξύ 1,4% και 1,5%. Ωστόσο ενδεχόμενες νέες δυναμικές αποφάσεις από την ΕΚΤ (ίσως και στη σημερινή συνεδρίαση) θα μπορούσεαν να το οδηγήσουν ακόμη χαμηλότερα. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε χθες πως χάρη στις θετικές συνθήκες στις αγορές, θα έχουμε νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι. Το πόσο σύντομα αυτή θα έρθει θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί και η ΕΚΤ. Να θυμίσουμε δε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Reuters πως σχεδιάζονται δύο εκδόσεις έως τα τέλη του έτους. 

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα βιαστεί να κοιτάξει προς τον ESM. Και τούτο γιατί μία προσφυγή στον μηχανισμό θα μπορούσε πέραν του πολιτικού κόστους να στοιχίσει και στην εικόνα της χώρας στις αγορές. Η Αθήνα έχει στη διάθεσή της ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας (15,7 δισ. ευρώ), οπότε δεν έχει λόγο να δώσει την αίσθηση ότι έχει άμεση ανάγκη των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι  δάνεια από τον ESM μπορούν να φθάνουν έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, ενώ όρος για τη χορήγησή τους θα είναι να χρηματοδοτούν υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημία της COVID-19. Οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως το τέλος του 2022.

naftemporiki.gr