Skip to main content

Οριακά ανοδικά οι ευρωαγορές

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 6.271 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,13% στις 10.286 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,05% στις 4.516 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,14% στις 349,40 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Banco Popular διολίσθησε κατά 8,20% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την έκδοση νέων μετοχών, ενώ η Roche ενισχύθηκε κατά 4% λόγω της θετικής έκβασης στη δικαστική διαμάχη για το φάρμακο Gazyva.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται διορθωτικά, μετά τη χθεσινή ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 50 δολαρίων/βαρέλι. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν σήμερα, κατά 0,16% στα 49,40 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,38% στα 49,41 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 16.837 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,64% στις 1.969 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,53% στις 5.414 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,11% στις 2.853 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,20% στις 479 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,73% στις 20.545 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το πράσινο «φως» για την εξαγορά του 45% της Italcementi SpA από τη HeidelbergCement AG, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισφραγίζοντας τη συμφωνία των δύο τσιμεντοβιομηχανιών, συνολικού ύψους 1,67 δισ. ευρώ.

Βέβαια, προκειμένου να αρθούν όλες οι ενστάσεις, η  HeidelbergCement δεσμεύτηκε να θέσει προς πώληση τις δραστηριότητες της Italcementi στο Βέλγιο, καθώς το μερίδιο αγοράς των δύο βιομηχανιών στη συγκεκριμένη χώρα, υπερβαίνει το 50%.

Την ίδια ώρα, ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησαν οι ηγέτες των G7, κάνοντας λόγο για δυσμενείς επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στις διεθνείς επενδύσεις. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών των επτά ισχυρότερων χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία,  Γερμανία,  Ιταλία,  Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία), οι οποίοι συνεδρίασαν στην Ιαπωνία, το Brexit θα ανατρέψει την αναπτυξιακή τάση του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, όπως και επίσης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του κάτοπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου, υποστήριξε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πλήξει το μέλλον της εγχώριας οικονομίας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες με διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα, με την Ιαπωνία.

Τέλος, τη συγχώνευση με την Baxalta ενέκριναν οι μέτοχοι της ιρλανδικής φαρμακευτικής εταιρείας Shire Plc, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, συνολικού ύψους 32 δισ. δολαρίων. Το deal αναμένεται να επισφραγιστεί στις 3 Ιουνίου, όταν και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Baxalta.

«Η συγχώνευση θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να χτίσουμε μία ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της βιοτεχνολογίας» επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Shire. Η συμφωνία των δύο εταιρειών είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, λαμβάνοντας την έγκριση των εθνικών εποπτικών αρχών.

naftemporiki.gr