Skip to main content

Μ. Ξαφά: Στο πέντε πριν από τα μεσάνυχτα οι τράπεζες

Την εκτίμηση ότι θα είχε παρενέργειες στην ελληνική οικονομία μία συμφωνία πληρωμής όλων των δόσεων του Ιουνίου στο τέλος του μήνα εξέφρασε η οικονομολόγος και  πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιράντα Ξαφά, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο ερωτηματικό το αν θα μπορέσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη συμφωνία με τους δανειστές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά αναφορικά με τη δόση στο ΔΝΤ είπε ότι παρενέργειες θα υπήρχαν «εάν απλώς δεν ήμασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Προειδοποίησε δε ότι «αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία πληρωμής, δεν κάνει αίτημα και δεν πληρώσει τη δόση, τότε θα της δοθεί περίοδος χάρητος 30 ημερών για να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αν και τότε δεν αποπληρώσει τότε θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας. Οπότε τίθενται σε ισχύ οι λεγόμενες ρήτρες Cross default. Το θεωρούν αθέτηση πληρωμών και προς τους άλλους πιστωτές και μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές».

Εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες βάσει εγγυήσεων ενός χρεοκοπουμένου κράτους. Θα πρέπει να σταματήσει την χρηματοδότηση. Θα είναι ένα ντόμινο. Και αυτό θα ήταν χειρότερο για εμάς γιατί ήδη έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο δανεισμός μας από το ELA, έχουμε φτάσει στα 80 δισ., και βλέπω ότι η ΕΚΤ διστάζει να το αυξήσει κι άλλο». Εν τω μεταξύ όμως οι καταθέσεις μειώνονται, χρήματα συνεχίζονται να αποσύρονται από τις τράπεζες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να φτάσει σύντομα σε συμφωνία διότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι στο πέντε πριν από τα μεσάνυχτα».

Ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι «είναι η γνωστή προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη οποία για την κατάντια αυτή είναι υπεύθυνα τα μνημόνια που δήθεν εφάρμοσαν πιστά οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξεχνώντας βέβαια ότι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και συντάξεων δεν ήταν απαίτηση της Τρόικας αλλά επιλογή των κυβερνήσεων επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στην επιταγή της Τρόικας για συρρίκνωση του κράτους. Οι οριζόντιες περικοπές είναι εύκολες, το να κλείσεις άχρηστους Οργανισμούς είναι πιο δύσκολο».

«Μιλάει και για την μεγάλη πτώση του ελλείμματος ξεχνώντας να αναφέρει την γιγάντωση των ελλειμμάτων και του χρέους που προηγήθηκε της έλευσης της Τρόικας και ξεχνώντας να αναφέρει ότι η ύφεση ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2008. Αυτά τα ξεχνάει και ξεκινάει από το μνημόνιο όπως και η επιτροπή της Βουλής που έχουν κάνει ξεκινάει από το μνημόνιο» λέει η ίδια.

Εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να «πουλήσει» ο κ. Τσιπρας μια συμφωνία θα είναι εάν του παραχωρήσουν κάποιου είδους ελάχιστου χρέους.

«Έχει ήδη εξασφαλίσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα το οποίο είναι φυσικό  επακόλουθο της ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εξαιτίας των καθυστερήσεων της κυβέρνησης Τσίπρα και της αναποφασιστικότητα τους. Επομένως εάν μπορέσει να πάρει κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους τότε μπορεί να «πουλήσει» τα θετικά σημεία. Φαίνεται ότι συζητήθηκε στην συζήτηση που έγινε χθες αλλά οι πιστωτές διστάζουν να το κάνουν αυτή τη στιγμή» σχολίασε η κ. Ξαφά.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να γίνει κάποια ελάφρυνση του χρέους θα γίνει μόνο «εάν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση οποία είναι τότε στην εξουσία, προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.  Διότι το να κόψεις το χρέος δεν σημαίνει ότι το καθιστάς βιώσιμο. Εάν τα ελλείμματα τρέχουν το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί και πολύ  γρήγορα. Επομένως αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να χάσουν λεφτά σε ένα καλάθι χωρίς πάτο ούτε να μειώνουν το χρέος της Ελλάδος εάν πρόκειται να ξαναδημιουργηθεί».

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνησης τονίζοντας ότι το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας καθώς «δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει ούτε τις εξαγγελίες που η ίδια είχε κάνει. Και δεν βλέπω και στην φοροδιαφυγή να έχουν κάνει τίποτα το θετικό, ακόμα κι αυτά τα οποία οι ίδιοι λένε ότι θέλουν. Στην υλοποίηση δεν τους βλέπω να είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας οτιδήποτε».