Η συμφωνία που προέκυψε από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα παραμένει βασικό θέμα σχολιασμού και ανάλυσης στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έκαναν ένα αμοιβαίο βήμα προσέγγισης. Το Ταμείο δεν επιμένει πλέον στο να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ήδη από τώρα μία νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε να λάβει την άδεια του γερμανικού κοινοβουλίου. Έτσι ο χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε γλιτώνει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 αυτό το εξαιρετικά αντιδημοφιλές στην ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) βήμα».
«Είναι επίσης, αλήθεια ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε από τη βουλή διάφορες επώδυνες περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η περσινή χρονιά σχεδόν κανείς στην ευρωζώνη δεν περίμενε ότι ο επικεφαλής του αριστερού λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ θα προέβαινε σε ένα τέτοιο πολιτικό κατόρθωμα ενάντια στους ψηφοφόρους του. Ωστόσο, όποιος ισχυρίζεται τώρα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα δυσκολότερα πίσω της, λέει παραμύθια», σχολιάζει παράλληλα, η Handelsblatt.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε πέτυχε τον διαπραγματευτικό του στόχο στο πρόσφατο Eurogroup. Όπως σημειώνει ο σχολιαστής, «με τους χειρισμούς του γερμανού υπουργού Οικονομικών το Eurogroup ΄φρέναρε’ το ΔΝΤ και μετέθεσε άλλη μια φορά το αίτημά του για αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το διάστημα μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Ο υπολογισμός του Σόιμπλε να κρατήσει εκτός προεκλογικού αγώνα τη διαμάχη αυτή φαίνεται να επιτυγχάνεται και το γερμανικό κοινοβούλιο φαίνεται να υποκύπτει».
Ο Γερμανός σχολιαστής συμφωνεί με την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και υπογραμμίζει: «Το ΔΝΤ επιχειρηματολογεί δικαίως ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να αποκατασταθεί μόνο εφόσον υπάρξουν ευρείες ελαφρύνσεις εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών. Το αν ονομάζει κανείς αυτές τις ελαφρύνσεις κούρεμα χρέους ή όχι είναι αδιάφορο. Με τους χειρισμούς του Σόιμπλε το Eurogroup αγνοεί αυτή τη διαπίστωση. Ο Γερμανός υπουργός εμφανίζεται ως συνήγορος των φορολογουμένων. Στην πραγματικότητα μεταθέτει απλά τα βάρη τους στο μέλλον – και τα μεγεθύνει».
«Ανοιχτός δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα»
«Έπαινος για την Ελλάδα» τιτλοφορεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσίευμα με το οποίο επιχειρεί μια αποτίμηση των αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνεται, «το Eurogroup αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αθήνα και διαθέτει κι άλλα δισεκατομμύρια».
Η εφημερίδα του Μονάχου θίγει επίσης, το χάσμα απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι επικράτησε τελικά η γραμμή Σόιμπλε. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι το πραγματικά επίμαχο ερώτημα της βραδιάς του Eurogroup ήταν «πώς θα κατορθώσουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα; Αυτό είναι για τον Σόιμπλε μια απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία.
Σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις για την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός κάνει σαφείς δηλώσεις αυτή τη νύχτα: θέλει συμφωνία. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι το ΔΝΤ επέμενε μέχρι πρότινος για μαζική ελάφρυνση χρέους – και μάλιστα αμέσως. Ωστόσο, δεν βγήκε τίποτα. Ο Σόιμπλε επικράτησε. Εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους πρόκειται να αποφασιστούν μετά το 2018, εφόσον κριθεί τότε ότι είναι απαραίτητες. Με αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε μπορεί να αποφύγει μια συζήτηση που σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα συνδιαμόρφωνε τον προεκλογικό αγώνα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, αναφέρεται στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας. Υπό τον τίτλο «Ανοιχτός δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα», υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός υποσχόμενος μεταξύ άλλων να τερματίσει την πώληση των «ασημικών» της χώρας. «Αυτό τελείωσε τώρα», παρατηρεί η εφημερίδα με αφορμή την αλλαγή στάσης του έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως σημειώνεται, «πριν από δύο μέρες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan). Σε αυτό το σχέδιο καθορίζονται οι διαδικασίες για 19 μεγάλα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης. Σε αυτά συγκαταλέγονται κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και οι εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτές είχαν αναχθεί παλαιότερα από τον Τσίπρα και το κόμμα του σε επίπεδο “δημόσιων ιερών αγαθών”», επισημαίνει η εφημερίδα.