Mπορεί το ράλι των ελληνικών τραπεζών να ήταν φέτος εντυπωσιακό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του, διαπιστώνοντας «επώδυνα αργή πρόοδο» στη μείωση των επισφαλειών.
Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Πειραιώς και Εθνικής- έχουν υπερδιπλασιασθεί. Οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης πυροδότησαν το πρόσφατο ράλι -όμως η αισιοδοξία των επενδυτών ίσως να είναι πρώιμη, σημειώνει το BBG. «Στην ουσία, τίποτε δεν έχει αλλάξει από πέρυσι. Τότε, οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα υποχρεώσουν τις τράπεζες, που λυγίζουν υπό το βάρος των επισφαλών δανείων, να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Η μερική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τότε δεν αποτελεί σημάδια ότι θα εφαρμοσθούν πράγματι τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το BBG, η πρόοδος στη μείωση των επισφαλών δανείων παραμένει επώδυνα αργή και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, αφήνοντας τις τράπεζες ευάλωτες σε μεταβολές της εμπιστοσύνης. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που μειώθηκαν κατά 12,7 δισ. ευρώ το 2018, περίπου στα 82 δισ. ευρώ, συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων, αναφέρει το BBG, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%. «Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά, παρά μόνον όταν αυτό το “βουνό” μειωθεί σημαντικά», υπογραμμίζεται.
Σε ανάλυση της UBS την 7η Μαϊου για τις ελληνικές τράπεζες, το κορυφαίο ζήτημα ήταν οι προοπτικές για τη μείωση των επισφαλών δανείων, ακολουθούμενο από την κατάσταση της οικονομίας. Εξίσου αντιπροσωπευτικό ήταν η αξιολόγηση της εμπιστοσύνης στο neutral, που δείχνει μια προτίμηση να παραμείνουν στο περιθώριο και έναντι ποσοστού 37% των αισιόδοξων. Έκτοτε, ο τραπεζικός δείκτης FTSE/Athex έχει ενισχυθεί 14%. Και ίσως, σύμφωνα με το BBG, οι «ταύροι» να είναι ακόμη λιγότεροι τώρα.
naftemporiki.gr