Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Huw Pill, ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σε δημοψήφισμα ή ακόμη και σε χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ήτοι της τελευταίας δόσης του δευτέρου πακέτου στήριξης της Ελλάδος. Ωστόσο, το «βασικό σενάριο» εξακολουθεί να είναι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία μπορεί να επακολουθήσει μιας επιδείνωσης της κατάστασης.
Ο Pill υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξελέγη – διατήρηση του ευρώ, αλλά χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή – είναι «ασυμβίβαστη» με τις απαιτήσεις των δανειστών. Χωρίς, όμως, συμφωνία, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σύντομα θα εξαντληθούν.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μια νέα πολιτική εντολή και, συνεπώς, μια νέα κυβέρνηση, μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών, μπορεί να απαιτηθεί στη χώρα.
Υπάρχουν, σύμφωνα με τον αναλυτή, τρεις ασύμβατες αρχές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών:
– Η διατήρηση στο ευρώ απαιτεί περαιτέρω οικονομική προσαρμογή στην Ελλάδα
– Η προσαρμογή αυτή συνεπάγεται περαιτέρω οικονομική στήριξη, η οποία θα παρέχεται μόνο στη βάση των προϋποθέσεων.
– Η συμμόρφωση με αυτές τις προϋποθέσεις επιβάλλει τη διατήρηση της εξωτερικής εποπτείας
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τη δική του θέση χωρίς μια νέα πολιτική εντολή, καταλήγει ο αναλυτής της Goldman Sachs.