Συνέχεια στο πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διολισθαίνει κάτω του τεχνικού ορίου των 570 μονάδων. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο αποκλειστικά στην έλευση των θεσμών, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.35), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,91% στις 568,89 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,17% στις 161,98 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 14,35 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 15, πτωτικά 33, ενώ εννέα παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 0,26% στις 38,96 μονάδες, με την Attica Bank να ξεχωρίζει λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών της, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Ειδικότερα, η Eurobank υποχωρεί κατά 1,05% και η Τρ. Πειραιώς κατά 0,81%. Στον αντίποδα, άνοδο 3% σημειώνει η Attica Bank και 0,47% η Alpha Bank. Σταθεροποιητικά στα 0,288 ευρώ διατηρείται η μετοχή της Εθνικής.
Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου, ενώ ανοδικά κατά 1,34% κινείται και η Viohalco. Πτώση άνω του 2% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κοντά στο 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για την Aegean.
Στις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας, το β’ τρίμηνο του 2016 αναμένεται να ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, υποστήριξε η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
«Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελέσουν το κλειδί στη συμμετοχή μας» εξήγησε η Λαγκάρντ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η επιτυχής μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα καταδείξει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι και οι δύο αυτές προϋποθέσεις (χρέος – ασφαλιστικό) προς το παρόν δεν υφίστανται.
Στην ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα βήμα, αναφέρθηκε χθες μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Σε δηλώσεις του σε Γερμανούς δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κατανοητή στο βαθμό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σοβαρή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό, ωστόσο, όπως επισήμανε μένει να φανεί αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος. Σε ό,τι αφορά το χρέος ανέφερε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βέβαιη. «Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέισελμπλουμ, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Ανάπτυξη ύψους έως και 1,5% προβλέπει για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche» η οποία θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει για το 2016 συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5%, ενώ εκτιμά ότι το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είχε λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από αυτές που ανέμεναν οι διεθνείς δανειστές.
Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις, στάθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο. Τόνισε δε ότι η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί. Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.