Skip to main content

Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία: Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Την επιθυμία του να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ – Βάλτερ Μπόργιανς, εν όψει της υπογραφής της φορολογικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού κρατιδίου.

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων» σημείωσε ο Μπόργιαν, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

«Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης» εξήγησε στη συνέχεια.

Αρχές καλοκαιριού η έναρξη των σεμιναρίων

Ο Γερμανός υπουργός διευκρίνισε ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι».

«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές» συνέχισε ο Μπόργιανς.

Το 2012 δεν υπήρξε ανταπόκριση

Η προσφορά μετεκπαίδευσης του Νόρμπερτ- Βάλτερ Μπόργιανς δεν είναι καινούργια, αφού χρονολογείται από το 2012. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται με μια καθυστέρηση τεσσάρων σχεδόν χρόνων, είναι εύλογο το ερώτημα εάν το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στην έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας ή απλώς στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. «Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κρίνω αυτό, διότι δεν θέλω να εμπλακώ στην εσωπολιτική συζήτηση», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

«Όσον αφορά τις συνομιλίες του 2012, αυτό μπορώ να σας στο πω, είχα την αίσθηση ότι η ιδέα στήριξης των (φορολογικών) δομών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε γενικότερα θετικά, εντούτοις για λόγους που δεν γνωρίζω δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προσωπικά επανήλθα στο θέμα και στη συνέχεια. Εάν υπήρχε η σαφής απάντηση ότι δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες, τότε θα ήμουν ο τελευταίος που θα το επέβαλε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσφορά εκ μέρους μας. Εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε» επεσήμανε.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο ίδιος ο υπουργός παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Το γεγονός ότι από την προηγούμενη λίστα Λαγκάρντ έχουν διεκπεραιωθεί ελάχιστες υποθέσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς , σχολιάζουν σχετικά,  Γερμανοί αναλυτές. Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου ωστόσο, δεν συμφωνεί με αυτή την ανάγνωση, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

«Τουλάχιστον έχω αυτή την εντύπωση. Καταρχήν, και στις συνομιλίες μας το 2012, η λίστα Λαγκάρντ είχε παίξει κάποιο ρόλο, υπό την έννοια ότι, όπως πιστεύω, ήταν ένας από τους λόγους (…) που τότε η Ελλάδα προτίμησε να περιμένει, πριν αποφασίσει για άλλη μια προσφορά βοήθειας. Σήμερα έχω την εντύπωση ότι (η ελληνική πλευρά) όχι μόνον δέχθηκε ευχαρίστως τα δεδομένα, αλλά ότι υπάρχουν ήδη και οι πρώτες συνέπειες, για παράδειγμα, οι κατ΄ οίκον έρευνες. Και αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορώ να κρίνω. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ενισχύσουμε τη φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα θα το κάνουμε, ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται στην Ελλάδα και την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Αυτό είναι και το σωστό» ανέφερε.

Πηγή: Deutsche Welle